TV: Hammarby tappade 2-0-ledning till förlust mot HJK

STOCKHOLM. En stark första halvlek. Men sedan tappade Hammarby en tvåmålsledning till förlust mot HJK Helsingfors på Tele2 Arena.
- Vi kändes lite trötta i andra halvlek och kom inte igång med spelet, säger Leo Bengtsson till Fotbollskanalen.

Hammarby och HJK Helsingfors inledde i dag Volkswagen Stockholm cup med att mötas inför 4 185 åskådare på ett Tele2 Arena som hade stängt tak på tisdagskvällen.

Det var Hammarby som styrde och ställde för det mesta i den första halvleken, och i den nionde minuten fick Bajen straff efter att Dusan Jajic slagit en magnifik djupledspassning till Pa Dibba, som drev bollen in i straffområdet och blev fälld. Kennedy Bakircioglu tog hand om bollen, men lagkaptenen stod för en svag straff som HJK-målvakten Thomas Dähne kunde rädda.

Drygt fem minuter senare kunde dock Hammarby ta ledningen. I sin blott andra A-lagsmatch i Bajentröjan fick Leo Bengtsson en passning av Kennedy Bakircioglu, ryckte ifrån försvaret och rullade kallt in bollen till 1-0 fri med målvakten.

HJK kom nära en kvittering i den 27:e minuten när en HJK-spelare fick nicka en hörna från nära håll, men Kristinsson i Bajenmålet stod för en fin reflexräddning och kunde freda sitt mål.

Istället blev det Hammarby som dubblade ledningen när Joseph Aidoo i den 32:a minuten snappade upp en boll i straffområdet och nickade in 2-0 från målområdeslinjen. Publikfavoriten har därmed fått näta två matcher i rad, då han även blev noterad för ett mål i mötet med Brommapojkarna för en dryg vecka sedan.

HJK gjorde ett flertal byten i halvtid och i inledningen av den fösta halvleken, och i minut 62 kunde finländarna reducera. Akseli Pelvas, som förra säsongen spelade i allsvenskan och Falkenberg, fick på ett tungt skott i straffområdet som Kristinsson såg ut att klara men som gick in i mål till 1-2.

Det finska huvudstadslaget tog över matchen allt mer i den andra halvleken, och tio minuter senare kom även kvitteringen. Den inbytta Atomu Tanaka spelade vackert fram Alfredo Morelos, även han inbytt, med en djupledspassning. Stefan Batan sträckte sig för att bryta, men nådde inte bollen, och Morelos kunde rulla in bollen bakom en utrusande Kristinsson.

HJK fortsatte att ösa på framåt. I minut 76 var Mensah Evans centimeter från att skjuta finländarna till ledningen, men hans skott tog klockrent i stolpen.

Ledningsmålet skulle dock komma för HJK. Ousman Jallow, som också han byttes in i andra halvlek, tog emot en passning från Tanaka i straffområdet och sköt in 3-2 bakom Kristinsson.

Romulo kom riktigt nära en kvittering framspelad av Torsteinbö framför mål på stopptid, men Dähne kunde rädda från nära håll och rädda HJK:s seger.

3-2 stod sig matchen ut, vilket innebär att Hammarby nu har två förluster och en seger på sina tre försäsongsmatcher så här långt.

Bajens debutantmålskytt Leo Bengtsson var missnöjd med resultatet men glad över att ha fått göra sitt första mål för A-laget.

- Första halvlek gjorde vi det bra, men i andra halvlek kändes vi lite trötta. Vi kom inte riktigt igång med spelet, säger 18-åringen till Fotbollskanalen efter matchen.

Hur var känslan när du såg att ditt skott rullade in till 1-0?
- Det var en riktigt skön känsla.

Matchen var också Bengtssons första på hemmaplan inför supportrarna på Tele2 Arena efter att ha gjort A-lagsdebut i grönvitt mot BP i januari.

- Det var riktigt roligt. Man får extra stöd från supportrarna och de pushar en hela tiden, säger Bengtsson.

Nästa match för Hammarby spelas på lördag, också det i Volkswagen Stockholm cup, mot IFK Norrköping. HJK Helsingfors får möta Norrköping redan på torsdag kväll.

Hammarbys lag: Kristinsson – Saevarsson, Aidoo, Paulsen, Batan – Jajic, Koffie (Silverholt 64) – Smárason, Bakircioglu (Romulo 74), Bengtsson (Torsteinbö 64) – Dibba (Lidberg 74).

HJK:s startelva (ej byten): Dähne, Patronen, Mosa, Dahlström, Vesiaho, Kaufmann, Ylätupa, Pelvas, Vertainen, Laitinen, Pirinen.

Publicerad 2017-02-07 kl 20:50