TV: Här är Elfsborgs guldsäsong - match för match

Svenska mästare 2012. Så här var Elfsborg brokiga resa till SM-guldet med Jörgen Lennartsson vid rodret. Från Kenneth Höies storspel mot Djurgården i mars till briljante Stefan Ishizakis direkttouch mot Åtvidaberg i november.

31 mars Elfsborg-Djurgården 2-1

Kaptenen Anders Svensson blev tvåmålsskytt i en match där målvaktslånet Kenneth Höie storspelade. Höie som senare hamnade i Djurgården.

8 april Helsingborg-Elfsborg 2-1

Skadedrabbat Elfsborg föll då Alfred Finnbogason presenterade sig på riktigt. Islänningen gjorde båda målen på Olympia.

12 april Elfsborg-Norrköping 2-0

Niklas Hult briljerar för ett skadedrabbat Elfsborg. Lasse Nilsson och Viktor Claesson - det första i allsvenskan - gör målen.

16 april Gefle-Elfsborg 1-2

Det satt hårt åt. Lasse Nilsson avgjorde sent efter att Gefle överraskat bortalaget med en kvittering genom Jakob Orlov.

Johan Larssons 1-0

Lasse Nilssons 2-1

23 april Örebro-Elfsborg 0-2

Stefan Ishizaki gjorde ett drömmål på volley från egen planhalva och Amadou Jawo slog in det andra. Segern gav allsvensk serieledning.

26 april Elfsborg-Gais 2-1

Att slå Örebro och Gais verkade starkt på våren men när vi sammanfattar året så kanske det inte var så märkvärdigt....Gais pressade bortalaget men det blev dock fjärde raka segern och Amadou Jawo och Stefan Ishizaki slog till igen. Och Hult spelade fram till avgörandet.

2 maj Syrianska-Elfsborg 1-4

Toppen mot botten och det blev femte raka segern för Elfsborg som ryckte i toppen. Stefan Ishizaki öste vidare och gjorde två av målen - fast det ena var nog självmål - och David Elm och Jon Jönsson de övriga.

7 maj Elfsborg-IFK Göteborg 1-0

Sjätte raka segern och sju segrar av åtta möjliga. Elfsborg kände gulddoft redan i maj. Lasse Nilsson gjorde matchens enda mål - inför 16014 personer - på straff sedan Emil Salomonsson fått bollen på handen. Storspel av Höie i målet bidrog starkt till tre poäng.

13 maj Elfsborg-AIK 1-0

Segertåget fortsätter. AIK åkte på sin första förlust för säsongen och serieledning på sju poäng.  Inbytte David Elm nickade in målet efter 74 minuter efter passning från Oscar Hiljemark.

17 maj Malmö FF-Elfsborg 1-0

Malmö räddade spänningen i allsvenskan menade några skribenter som trodde att allsvenskan avgjordes på våren. Mathias Ranegie nickade in segermålet efter 62 minuter.

21 maj Gif Sundsvall-Elfsborg 0-3

Elfsborg studsade tillbaka och hade nu serieledning på sex poäng efter säker seger på Norrporten. Stefan Ishiazki och Niklas Hult gjorde varsitt mål medan 3-0 var ett självmål.

24 maj Elfsborg-Häcken 2-0

Sista matchen innan EM-uppehållet och en seger som skulle visa sig vara oerhört viktig då Häcken tog andraplatsen i sluttabellen. Kevin Stuhr Ellegaard debuterade i målet, Stefan Ishizakis makalösa målfrom satt i och han gjorde 1-0 på frispark medan Lasse Nilsson gjorde 2-0 på straff.

30 juni Åtvidaberg-Elfsborg 5-1

EM var över och allsvenskan slog ned som en blixt på Elfsborg. Sensationslaget Åtvidaberg bjöd på en av årets allra största överraskningar. Johan Larsson gjorde bortalagets mål medan Viktor Prodell gjorde två av Åtvids mål.

8 juli Elfsborg-Mjällby 0-0

Elfsborg hade inte riktigt vaknat än efter uppehållet. Många bra chanser för båda lagen och Viktor Claesson grämde sig nog mest efter matchen.

15 juli Kalmar FF-Elfsborg 2-1

Wow. Med bara en minut kvar att spela dunkade Kalmars 16-årige inhopare Melker Hallberg in avgörande 2–1. För Elfsborg - som tappade 1-0-ledning - var även nästan hela guldgreppet tappat.

22 juli Elfsborg-Kalmar FF 3-0

Förre Kalmarspelaren David Elm gjorde ett av målen när Elfsborg tog första segern efter sommaruppehållet. Lasse Nilsson och Victor Claesson gjorde de två andra målen i en match där Elfsborg hade 19-4 i avslut.

29 juli Djurgården-Elfsborg 0-0

Elfsborg håller undan i toppen - men nu bara med en poän ned till Malmö FF - efter jämn match på Stadion. Hemmalaget hade den bästa chansen men Kevin Stuhr Ellegaard räddade Joona Toivos straff.

12 augusti Elfsborg-Malmö FF 4-1

Seriefinal och proppen ur när David Elm skjuter in 2-1 i 70:e minuten efter vacker klackskarv från Stefan Ishizaki. Niklas Hult och Daniel Mobaeck fyllde på. Johan Larsson gjorde 1-0 på ett skott som gick via Daniel Andersson och i mål. Elfsborg drygade ut serieledningen igen.

18 augusti Elfsborg-Helsingborg 2-1

Bra läge att möta HIF som just hade blivit av med skyttekungen Alfred Finnbogasson. Elfsborg vände 0-1 till 2-1 inom loppet av fyra minuter då Andreas Augustsson dyknickade in 1-1 i 70:e minuten och inhoppare Viktor Claesson gjorde 2-1 i 74:e.

Andreas Augustssons 1-1

Viktor Claessons 2-1

26 augusti Häcken-Elfsborg 4-2

Vilket ös. Förlust trots drömstart med mål av David Elm samt Marcus Rohdéns första allsvenska mål till 2-1 efter en timmes spel.  Istället klev 18-årige debutanten Nasiru Mohammed fram och vände matchen inom loppet av fem minuter. Waris Majeed avgjorde efter en bjudning av Ishizaki. Elfsborg - som fått Jon Jönsson utvisad - hade haft en ribbträff genom Ishizaki strax innan.

2 september Elfsborg-Syrianska 1-0

Anders Svensson nickade (!) in matchens mål redan efter fem minuter. I slutet hade gästerna en rinbbträff på Lolo Chankos frispark.

16 september IFK Göteborg-Elfsborg 2-1

En mardrömsdag för Elfsborg direkt efter landslagsuppehållet som förutom förlusten fick två skador - Ishizaki (på uppvärmningen) och Nilsson - och en utvisning på Andreas Klarström. Dessutom var serieledningen nu bara på två poäng ned till AIK. Det började bra med Marcus Rohdéns tidiga mål - efter magnifikt förarbete av Niklas Hult - men Tobias Hyséns och Pontus Farneruds mål vände matchen.

23 september Gif Sundsvall-Elfsborg 0-0

Elfsborg tappade serieledningen till Häcken. Var guldet på väg bort från Borås?  Elfsborg spelade med en man mer i en timme och dominerade totalt men kan ändå skänka domaren en tacksamhetens tanke. Detta eftersom det mål som Gif Sundsvall gjorde efter 14 minuter genom Emil Forsberg - nog borde ha godkänts.

26 september AIK-Elfsborg 1-1

Elfsborg fick 1-1 på Råsunda i en match där det delades ut 10 gula kort och där man backade hem rejält mot slutet. Daniel Majstorovic hängde inte med när Viktor Claesson slog in en retur på Niklas Hults skott. Martin Lorentzson kvitterade med en praktträff i en chansrik match.

30 september Elfsborg- Örebro 1-0

Ishizakis magi var tillbaka. Elfsborg hade inte vunnit i allsvenskan på en månad. Och inte sedan Stefan Ishizaki spelade. Nu var 30-åringen tillbaka efter skada och avgjorde mötet med bottenlaget Örebro med en underbar lyftning. Därmed lyfte Elfsborg upp i topp - förbi AIK i tabellen.

7 oktober Gais-Elfsborg 1-2

Boråsarna tog sin första allsvenska seger på naturgräs sedan juli i fjol (!) med små marginaler och tack vare Oscar Hiljemark. I sista sekunderna av matchen - i 95:e minuten - slog Hiljemark in 2-1 mot bottenlaget Gais. Hans andra mål i matchen. Då hade Lasse Nilsson bränt en straff i 85:e minuten. Elfsborg i serieledning igen - två poäng för Häcken.

19 oktober IFK Norrköping-Elfsborg 2-1

Guldfrossa? Här trodde nog många att guldchansen försvann från Elfsborg. Ett formstarkt Norrköping var betydligt bättre och tidige inhopparen James Frempong bjöd på vackert 2-0-mål redan efter 18 minuter. Med tre omgångar kvar har Häcken guldgreppet.

29 oktober Elfsborg-Gefle 2-0

Ett drömmål (på riktigt) av Anders Svensson och en skarv av Lasse Nilsson såg till att Elfsborg är i delad ledning med Malmö FF med två omgångar kvar. Tungt för Elfsborg - att Niklas Hult bars ut på bår med en skada som skulle hålla honom borta i slutspurten.

1 november Mjällby-Elfsborg 2-3

Guldfrossan hängde kvar för Elfsborg i regnet på Strandvallen. I alla fall vissa brister i spelet men Viktor Claesson kämpade in 3-2 i 63:e minuten - just efter att Mjällby gått från 0-2 till 2-2 och därmed hade Elfsborg guldläge inför sista omgången eftersom Malmö FF bara fått 1-1 mot ÖSK.

4 november Elfsborg-Åtvidaberg 1-1

MFF kollapsade på Råsunda. Stefan Ishizaki gjorde målet i Borås.Elfsborg och Jörgen Lennartsson var framme vid slutstationen - mästare 2012.

Publicerad 2012-11-09 kl 09:30