TV: HIF fast i kvalträsket - Romulo sen matchhjälte för Hammarby

I vårmötet vann Hammarby mot Helsingborgs IF med hela 5-1 i Stockholm. Även denna gång gick Hammarby segrande ur striden - efter ett sent nickmål av Romulo som blev matchens enda.

Om man litar på statistiken så säkrade Hammarby i och med poängen kontraktet. Sedan landets högsta fotbollsserie utökades till 16 lag 2008 har ingen klubb på 33 poäng tvingats kvala för att klara sig kvar i allsvenskan - som Hammarby nu gick upp till i tabellen.

Arnór Smárason spelade från start mot sin tidigare klubb HIF. Helsingborgspelaren Linus Hallenius mötte i sin tur tidigare klubben Hammarby.

Anton Wede ville dunka upp ett tidigt ledningsmål för Helsingborg när en hörnsituation renderade i att bollen hamnade framför fötterna på ytterspringaren. Men skottförsöket sköts hårt och högt över HIF-målet.

Med en halvtimme spelad hade tillställningen varit sömnig. Enbart ett skott hade kommit på mål av lagen - men Johan Perssons skott från distans var aldrig nära att hota Pyzdrowski i HIF-målet. Men kort därefter testade i stället Monday Samuel med ett långskott. Det gick över - men kändes farligare än Perssons försök.

Även Kennedy Bakircioglu ville testa med ett långskott. Mittfältaren serverades ett kanonläge på en passning snett-inåt-bakåt. Men skottet gick svagt över. Det var första halvlekens bästa målchans - en halvlek som i övrigt var oerhört sömnig.

Andra halvlek fortsatte som den första - segt och utan riktiga chanser. Mikael Dahlberg testade från långt håll ör HIF - men Kristinsson i Hammarbymålet kunde rädda långskottet.

Ralani serverade samma Dahlberg tio minuter senare i ett bra läge men skottet letade sig utanför krysset.

I 82:a minuten kom till slut ett mål och det var gästerna som sköt in det. Romulo dök upp som gubben i lådan i HIF:s straffområde när försvaret inte kunde rensa undan en boll mer än rakt upp i luften. Romulo tajmade luftbollen väl och nickade in 1-0 för Hammarby. Pyzdrowski i HIF-målet halkade vid nicken och blev chanslös.

HIF fick en sista chans - som var ett jätteläge. Tyrell Rusike fick bollen helt ren men i pressat läge. Avslutet hamnade utanför mål - och Hammarby höll sedan ut. Målet blev matchens enda. Hammarby tog tre poäng - och HIF är kvar i kvalträsket.

Helsingborg: Pyzdrowski - Landgren, Larsson, Helstrup Jensen, Eriksson - Ralani, Mårtensson, Samuel, Wede - Lange, Hallenius

Hammarby: Kristinsson - Sævarsson, Aidoo, Boo Wiklander, Solheim - Batan, Persson, Bakircioglu, Smárason - Dibba, Romulo