TV: Malmö FF svenska mästare - kryssade mot Halmstad efter dramatisk upplösning

MALMÖ. 0-0 mot Halmstads BK räckte.
Malmö FF är svenska mästare för andra året i rad och vinner allsvenskan tack vare bättre målskillnad än tvåan AIK.
- Det var en skitmatch, men vi fick poängen vi behövde, säger Anders Christiansen till Fotbollskanalen.

I ett Malmö FF som behövde oavgjort för att säkra SM-guldet var lagkaptenen Anders Christiansen tillbaka på bänken efter sin skada, och Jo Inge Berget ersatte Eric Larsson i startelvan sedan segern mot Kalmar FF. Den MFF-ägde Marcus Antonsson gjorde sin andra raka start i anfallet för HBK.

Gästerna fick matchens första stora målchans i den sjunde minuten. Bollen hamnade framför Samuel Kroons fötter i straffområdet men yttermittfältaren fick en rejäl snedträff.

Under en väldigt jämn matchinledning hade hemmalaget mer boll men hittade inte de öppna lägena utan sökte ofta den raka bollen bakom HBK:s backlinje. Hallandslaget fick en ny chans efter cirka 25 minuter när Thomas Bokaye avslutade från snäv vinkel men rakt på målvakten Johan Dahlin.

Malkolm Nilsson Säfquist i det andra målet fick agera i den 30:e minuten på Antonio Colak-avslut, innan han förmodligen stod för en hans vassaste räddningar i år här han räddade Anel Ahmedhodzics nick på den efterföljande hörnan.

Efter pausen fick Erdal Rakip, som ersatte Oscar Lewicki tidigt, halvlekens första chans när hans skott via HBK-ben gick tätt utanför. Efter hörnan behövde Nilsson Säfquist göra en ny räddning på Veljko Birmancevics avslut, innan MFF-yttern sköt ett jätteläge över i minut 56.

MFF tog över spelet helt i den andra halvleken när de började hitta rätt i rörelserna och kortpassningsspelet. Birmancevic fick ett till fint läge i straffområdet i den 65:e minuten men avslutet orsakade inte Nilsson Säfquist några bekymmer.

MFF missade sedan ett nytt bra läge med kvarten när Colaks tama avslut gick rakt på HBK-målvakten. Den avslutande kvarten blev passiv.

Men 0-0 räckte för Malmö FF att vinna sitt andra raka SM-guld och 22:a totalt. De slutar på 59 poäng, lika många som tvåan AIK, med åtta plusmål bättre i målskillnad. AIK vann i sin tur sin match mot Sirius med 3-2. HBK får kvala mot Helsingborgs IF om en fortsatt plats i allsvenskan.

- Det är lika skönt varje gång, det blir ännu bättre med publiken och på hemmaplan. Det är fantastiskt, säger Anders Christiansen till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Vi har haft många skador men hittat andra vägar att vinna, vi har även lyckats prestera på två fronter i år (allsvenskan och Champions League).

Anders Christiansen berättar om de nervösa slutminuterna:

- Det blev stressat! Vi fruktade att det skulle bli så, om HBK behövde ett mål skulle de bara slå långt. Det var en skitmatch, men vi fick poängen vi behövde, säger han och fortsätter:

- Fest i kväll, Juventus på onsdag och sen ser jag fram emot semester.

MFF-forwarden Antonio Colak var lycklig över SM-guldet.

- Jag vet inte vad jag ska säga. Det finns inga ord för detta. Det var en perfekt säsong; vi kvalade in till Champions League och vi vann guld. Det kan inte bli bättre, säger Colak till Dsicovery+ och fortsätter:

- Vi får se (hur guldet ska firas). Vi kanske inte kommer att komma ihåg kvällen.

Startelvor

Malmö FF: Dahlin - Ahmedhodzic, Nielsen (K), Moisander - Berget, Peña (utbytt 73'), Lewicki, Nalic (46'), Rieks (80') - Birmancevic (73'), Colak.

Byten: Rakip (22'), Abubakari (46'), Christiansen, Olsson (73'), Larsson (80').

Halmstads BK: Nilsson Säfqvist - Kurtulus, Johansson (K), Baffo, Bengtsson -  Kroon (utbytt 81'), Allansson, Al-Ammari, Boakye (89') - Antonsson, Karim (85').

Byten: Tot Wikström (81'), Berntsson (85') Johansson (89').

Gula kort: Peña (25').