Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

TV: Ministerns svar till fotbollen: Folkhälsomyndigheten får bestämma

Allsvenskan

Svensk Fotboll vill få hjälp av politikerna.
Men kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)  tycker att Folkhälsomyndigheten ska behålla ansvaret.
- De måste bedöma om det går att göra på ett säkert och tryggt sätt, säger Lind till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

"Folkhälsomyndigheten måste göra en bedömning" - hör Amanda Lind i spelaren ovan.

I fredags hölls ett möte mellan fotbollen och Folkhälsomyndigheten. Med på mötet var Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam. På mötet presenterades de protokoll som Sef tagit fram, gällande hur man skulle kunna starta upp och samtidigt minimera smittspridningen. 

Utfallet blev dock inte vad fotbollen hoppats på. Besked om vad som kan tillåtas i idrottsväg kommer komma först i början av juni. Och något tidigare besked enbart för fotbollen är inte att vänta.

- Snart har nästan varenda fotbollsnation i Europa fattat beslut om att återuppta sitt spel och nästan alla har haft hårdare restriktioner än vad vi har i Sverige. Men hos oss kan vi ändå inte, med den här exceptionellt starka hanteringen som finns i protokollen, få ett besked. Det ter sig märkligt. Men vi har dialogen igång och hoppas på positiva besked, sa en besviken Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen då.  

Annons

Efter fredagens negativa besked öppnade både Lars-Christer Olsson (ordförande i Sef och styrelseledamot i SvFF) och Mats Enquist (generalsekreterare i Sef) för att sträcka ut en hand mot det politiska hållet i stället.

- Om jag ska vara ärlig tror jag inte att det räcker med Amanda Lind, det ska nog ända upp till statsministern för att det ska hända någonting. Man måste få vettig diskussion om helheten, sa Enquist till Fotbollskanalen. 

Så hur arbetet med att påverka de styrande politikerna och få ett snabbare beslut gått? Karl-Erik Nilsson är mycket förtegen om vilka politiska samtal förbundet har haft och planerar att ha. 

- Vi har i vardagslag kontinuerligt bra kontakt med beslutsfattare, både på nationell, regional och lokal nivå och det är klart att den dialogen har varit aktiv nu under coronatider så det är givet att vi använder oss av de politiskt upparbetade kontakterna vi har, självklart. Men däremot vill jag inte gå in på vem eller vilka jag har pratat med och när jag har pratat med någon. Det är mellan oss. Men det är givet så att vi i de olika delarna använder de vanliga politiska kontaktytor som vi har, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Vad tror du om möjligheterna att få ett bättre gensvar från politikerna än från FHM, där det var tydligt att ni i fotbollsrörelsen inte riktigt var nöjda med det beskedet ni fick?
- Det kan jag inte bedöma. Vi har den strukturen i landet att myndigheterna har en väldigt viktig och central position. Det har de naturligtvis i dialog med politiken, men det är klart att utvecklingen utav smittspridningen kommer att vara avgörande för oss också. Men vad vi tycker är att när det är ett 20-tal länder ute i Europa som haft betydligt hårdare restriktioner än vad vi haft, som har fått klartecken, så borde vi också kunna få det. 

- Sedan tycker vi att man inte riktigt tagit hänsyn till den särart och den yrkesverksamhet som bedriver på toppnivå utan här har man blandat ihop all idrott oavsett nivå. Min midsommarmatch tillsammans med vänner och släkt på helgen har i princip hamnat på samma nivå som vår professionella fotboll som sysselsätter tusentals och omsätter miljardbelopp.

Annons

TV4-Sporten har sökt Stefan Löfven via hans pressekreterare Gösta Brunnander, som dock hänvisat frågor till kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP, som även ansvarar för idrottsfrågorna). När Fotbollskanalen ställt frågan om fotbollen försökt få till ett möte med Löfven har Brunnander bett om att få återkomma.

Amanda Lind å sin sida tycker att det är Folkhälsomyndigheten som ska få avgöra när det är lämpligt att kunna spela fotboll igen. Hon står alltså fast vid regeringens linje under coronapandemin, att låta expertisen få ta stor plats i utformningen av riktlinjerna.

- Det vore jättebra och fantastiskt för många i vårt land om vi kunde få igång mer idrottsverksamhet igen. Det tillför mycket i mångas liv. Sedan måste Folkhälsomyndigheten bedöma om det går att göra på ett säkert och tryggt sätt, men det förs just nu en nära dialog mellan Folkhälsomyndigheten, fotbollen och Riksidrottsförbundet och det är viktigt att man har den dialogen nu, då jag förstår att man vill ha ett så snart besked som möjligt.

Annons

SvFF, Sef och EFD fick i fredags inget besked om högstaligorna kan starta igen. Hur ser du på ett möte med parterna för att kunna få igång de högsta fotbollsserierna?
- Jag är alltid öppen för att träffa olika delar av idrottsrörelsen och det gör jag också. Jag har en nära kontakt med idrottsrörelsen. Jag har full förståelse för att man vill ha ett tidigt besked för att kunna planera för en eventuell återstart. Jag vill också säga att idrotten fyller en enormt viktig funktion i många människors liv i Sverige och det är klart att det vore bra om det gick att få igång idrotten igen på ett säkert och tryggt sätt.

Kan du säga något om ett startdatum?
- Folkhälsomyndigheten måste göra en bedömning när det är möjligt att göra det här, men jag förstår att idrotten behöver ett så tidigt besked som möjligt för att man ska kunna planera i sådant fall för att kunna starta upp den här verksamheten och för att kunna göra det på ett säkert sätt med hänsyn till smittan.

Annons

Hur ser du på förbundet och klubbarnas frustration att inte få dra igång?
- Jag har en förståelse för att det finns en frustration. Fotbollen betyder väldigt mycket för väldigt många och det är klart att man vill utöva sin idrott. Jag är positiv till att det förs en intensiv dialog mellan Folkhälsomyndigheten, fotbollsaktörer och Riksidrottsförbundet för att se om och när de är möjligt att starta igång den här verksamheten på ett smittsäkert sätt naturligtvis. Nu är vi i ett läge där spridningen av coronaviruset och att begränsa det som går först.

Enligt Lars-Christer Olsson vill man att klubbarna ute i landet samtidigt ska ligga på och försöka utnyttja de politiska kontakter som finns.

- Vi är angelägna om att få ett svar av Folkhälsomyndigheten och hur vi ska få det svaret när myndigheten vägrar att svara oss - då är enda alternativet att göra det politiskt och det håller vi på med. För närvarande är det klubbarna som jobbar med det, men vi håller koll på frågan, säger Olsson.

Annons

Hur kan det yttra sig att föreningar utnyttjar sina politiska kontakter?
- Det avgör de själva. Det ser olika ut i olika föreningar, då en del inte har några kontakter alls, medan andra har välutvecklade kontakter i sina regioner eller sina kommuner. Vi avvaktar och ser vad som händer.

Kan föreningarnas engagemang påverka?
- Ja, vi tror att det är en del i strategin att verkligen få myndigheter och beslutsfattare att förstå vilka risker som ligger framför oss om vi inte får ett besked, så att de inte tror att det är ett kontor i Stockholm som yttrar sig. Hela Sverige berörs och alla klubbar är ju berörda.

Publicerad 2020-05-18 kl 17:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto