TV: Rieks briljerade i Blåvitt-seger: "Min bästa pass någonsin"

En sylvass djupledsboll och en läcker lyftning.
Med två högklassiga framspelningar låg Sören Rieks bakom IFK Göteborgs seger mot GIF Sundsvall.
- Passningen med vänsterfoten är nog den bästa jag har slagit i min karriär, ler han.

IFK Göteborg kunde inte ha fått en bättre inledning på den allsvenska omstarten. Hemma mot GIF Sundsvall vann laget med 4-1.

Stor segerregissör blev Sören Rieks. Dansken spelade fram till två av de fyra målen.

- Det är en bra känsla när passningarna hittar fram till anfallarna och de gör mål, säger han.

Den första framspelningen kom redan efter en och en halv minut.

Efter att gästerna hade slarvat bort bollen vid offensivt straffområde skickade Rieks iväg en fantastisk vänsterpassning mot Gustav Engvall. Bollen passerade perfekt emellan gästernas två försvarare och Engvall, som blixtsnabbt hade löpt i djupled, kunde enkelt rulla in 1-0 bakom Tommy Naurin.

- Jag tittade upp och såg att det fanns mycket yta så jag slog den lite på chans, men det gick ju bra, säger han.

Bästa vänsterpassningen någonsin?
- Ja, det är nog den bästa jag har slagit i min karriär.

Innan matchklockan hade nått tio minuter kunde Blåvitt ha gjort ytterligare ett par mål. Chanserna fanns där. Bland annat nickade Noah Sonko Sundberg Mads Albaeks inlägg i egen målram.

2-0 dröjde dock till matchminut 34. Ett Haitam Aleesami-inlägg nådde Mikael Boman som la tillbaka bollen till Emil Salomonsson. Ytterbacken kom som skjuten ur en kanon och dunkade in bollen i det bortre hörnet. 2-0. En stabil ledning som dock började skaka i slutet av halvleken. Blåvitt blev nonchalanta, slarviga och tappade tempo.

Det resulterade också i ett baklängesmål med fem minuter kvar till paus - Pa Dibba rullade in Robbin Sellins stolpretur i öppet mål. Gästerna hade bud på mer, men lyckades inte förvalta sina chanser.

Istället stod Sören Rieks för en ny vacker framspelning som punkterade matchen. Med timmen spelad lyfte dansken fram bollen till Mikael Boman som dundrade in i straffområdet och tryckte upp bollen i det ena krysset.

- Det var två fina passningar och bra avslut på båda. Det går inte att klaga, säger Rieks.

Gustav Engvall:

- Jag vet Sörens kvaliteter. Han är bra på att hitta passningar och det får vi tackar för där framme.

Inbytte Tom Pettersson fastställde sedan slutresultatet till 4-1 på tilläggstid. Hans första allsvenska mål i år.

I och med segern klättrar IFK Göteborg upp till en tredjeplats i tabellen.

- Det var väl i stort sett en perfekt insats. Bortsett från de sista tio minuterna i första halvlek, säger Rieks.

Hur viktig var den här segern?
- Jätteviktig. Det är mycket matcher nu så det är bra att vi kommer in i ett stim. Att vi får självförtroende. Fint med storseger också.

För GIF Sundsvall, som gjorde första matchen utan sålda skyttekungen Rúnar Sigurjónsson, var förlusten den fjärde för säsongen.

Startelvorna:

IFK Göteborg: Alvbåge - Aleesami, Rogne, Bjärsmyr, Salomonsson - Rieks, Eriksson, Albeak, Ankersen - Engvall, Boman.

Gif Sundsvall: Naurin - Olsson, Danielsson, Sonko Sundberg, Larsson - Steindorsson, Gerson, Tranberg, Sellin - Dibba, Silva.