TV: Sent Markkanen-mål räddade AIK mot Gefle

I en tät match mellan AIK och Gefle på Friends Arena var det till slut Eero Markkanen som sköt segern och tre poäng till "Gnaget".
- Vi fick fajtas för det här och de försvarade sig väl, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

Det var AIK som hade det mesta av spelet i den första halvleken, men hade svårt att få spelet att stämma och skapa några riktigt heta målchanser. Istället var det Gefle som hade de vassaste möjligheterna att ta ledningen under första 45 minuterna.

I den 25:e minuten fick Johan Bertilsson ett gyllene nickläge i höjd med målområdesgränsen, men valde att försöka hitta Kwame Bonsu i sidled. Ghananen kom dock inte rätt till bollen och AIK kunde avstyra möjligheten.

Johan Bertilsson var involverad även i nästa målchans som kom bara fem minuter senare. En Geflehörna skarvades vidare mot den bortre stolpen, där Bertilsson stod och nickade bollen mot mål, men Patrik Carlgren stod för en vass benparad och förhindrade att AIK hamnade i underläge.

Första heta AIK-chansen skulle dröja till inledningen av den andra halvleken, då Eero Markkanen mötte ett inlägg med pannan och nickade bollen i ribban i minut 49.

AIK fortsatte föra spelet och sex minuter senare fick man en ny chans när Patrick Kpozo mötte ett inlägg med ett avslut från snäv vinkel som gick tätt utanför.

Gefle skulle dock sticka upp med en chans i den 58:e minuten då Johan Bertilsson efter en kontring fick ett bra skottläge i straffområdet, där Carlgren räddade till hörna.

Inbytte Stefan Ishizaki var sedan nära att skruva in det efterlängtade ledningsmålet för AIK på frispark i den 76:e minuten, men bollen smet tätt utanför Geflemålvakten Andreas Anderssons högre stolpe.

Målet skulle dock komma för AIK. Inbytte John Chibuike testade ett avslut från distans som styrdes på en Geflespelare och med en båge in i straffområdet – där dök Eero Markkanen upp och satte bollen i mål bakom Andreas Andersson till 1-0 för AIK i den 81:a minuten, finländarens sjätte allsvenska mål för säsongen.

På stopptid sköt John Chibuike bollen i mål till 2-0 för AIK – trodde nog de flesta av de 13 056 i publiken på Friends Arena, men målet dömdes bort av domaren.

Markkanens mål blev således matchens enda (godkända) mål, vilket räckte för att AIK skulle ta sin andra raka seger i allsvenskan.

Segern gör att AIK går upp på 43 poäng i tabellen, men ligger kvar på tredje plats. Gefle ligger även de kvar på samma tabellplacering som tidigare, näst sist, på 14 poäng.

Redan på onsdag väntar nästa allsvenska match för de båda lagen, då AIK ställs mot Djurgården i ett derby på Tele2 Arena medan Gefle tar emot Jönköpings Södra hemma på Gavlevallen.

AIK:s startelva: Carlgren - Sundgren, Väisänen, Karlsson, Johansson, Kpozo - Affane, Ofori, Blomberg - Markkanen, Avdic

Gefles startelva: Andersson - Florén, Nadeau, Rauschenberg, Portin - Bonsu, Lantto, Nilsson - Bertilsson, Williams, Skrabb