TV: Självmål på övertid gav Helsingborg segern

Helsingborg besegrade Elfsborg med 2-1 sedan Robin Simovic klämt in segermålet på tilläggstid. Elfsborg lyckades dessutom bränna en straff tidigt i matchen och lagets historiska svårigheter i Helsingborg höll i sig.

Olympia är ett svårt ställe för Elfsborg. Här har laget en svit av förluster eller oavgjorda, den bröts 2007, men sedan var det svårt igen. Nu jagar man en Europaplats och det började med en jättechans att ta ledningen. Men Viktor Claesson brände straffen, Helsingborgs målvakt Matt Pyzdrowski gick åt rätt håll nere vid stolpen och klarade.

Helsingborgsmålvakten om räddningen:

- Jag läste den, han telegraferade var han skulle lägga den och det var bra för oss och rätt tid i matchen att inte få ett baklängesmål.

Hansson bänkades
Pyzdrowski fick chansen i stället för Pär Hansson som varit förstavalet sedan 2009 och aldrig varit petad. Nu hade managern Henrik Larsson bänkat honom.

- Det är aldrig enkelt att peta någon. Pär har spelat fantastiskt, men det blir sannolikt så att han lämnar oss, och då var det dags att titta lite på Matt, sade Larsson.

Efter straffsituationen var det ganska mycket Helsingborg. Rade Prica skött två gånger i samma sekvens, Anton Wede en tredje på returen. Alltså var Elfsborgs målvakt rapp: Kevin Stuhr Ellegaard klarade målet med tre reflexer.

Rullgardin ner
Men rullgardinen gick ner minuten före pausen. Då sköt Arnor Smarason 1-0, bollen fick han av Mikael Dahlberg som nickade nådde högst och nickade ner den. Elfsborgs historia på Olympia fortsatte.

- Givetvis hade det varit bra att sätta dit straffen och ta ledningen och få ett grepp om matchen. Vi hade lite otur på det sista målet, men det var en jämn match, sade Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Viktor Claesson kvitterade med drygt tio minuter kvar. Frispelad prickade han stolpen och tog returen och tryckte bollen i nät.

På tilläggstid kom så Helsingborgs segermål. Robin Simovic fick bollen i hett läge, sköt och tillrusande Elfsborgsförsvararen Niklas Gunnarsson fick bollen i bröstet och tog den in i målet.

- Mål i slutminuten, underbart, sade Henrik Larsson.

Elfsborg får fortsätta jaga biljetten ut i Europa medan Helsingborg definitivt spelar allsvenskt även nästa år.