Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Flyttade från Spånga till Inter - nu är ikonen i Sverige för att hjälpa andra: "AIK en perfekt språngbräda"

Andra ligor och cuper

Från inbördeskrigets Sierra Leone via Spånga till San Siro. Mohamed Kallons egen fotbollsresa var häpnadsväckande - nu besöker han Sverige för att lotsa andra mot liknande äventyr.
- AIK är en utmärkt språngbräda, säger forwardsikonen.

Vårsolen som gnistrar över norra Stockholm sprider en behaglig värme runt Skytteholms IP. Luften står nästan stilla under den klarblå himmeln, och det 20-tal supportrar som slagit sig ned kring konstgräsplanen ser ut att njuta. Koncentrerat följer de AIK-spelarnas framfart och lyssnar till varje pedagogiskt instick från andretränaren Nebojsa Novakovic. Just nu vankas matchspel tre mot tre, vinnaren står kvar, och tempot stegras i takt med att tävlingsinstinkten kopplar sitt grepp om truppen.

Samtidigt närmar sig en välklädd herre från parkeringen uppe vid Frösundaleden. Han kliver obemärkt fram till sidlinjen och blickar intresserat ut mot den interna kraftmätning som pågår bland de svartgula. Men fansens fokus förblir oförändrat. Ingen tycks ens registrera ankomsten. Kanske hade det varit annorlunda om de vetat vem det egentligen var som just dök upp - för det rör sig om en smärre fotbollslegendar. En nationalikon i Sierra Leone, vars kändisstatus i hemlandet kan jämföras med svenskarnas kärlek till Zlatan Ibrahimovic - i flerdubbel skala.

Annons

- Jag tycker att passet verkar bra, det går väldigt snabbt och så kliver killarna in i närkamperna. Som det ska vara, så matchlikt som möjligt, säger Mohamed Kallon och nickar gillande när Niklas Eliasson dribblar fram och slår bollen i nät för sin tremannakonstellation.

Kallon har återvänt hit, till Sverige, där han som tonåring briljerade så pass mycket som forward att storklubben Inter värvade honom direkt från lilla Spånga IS. En sensationell övergång där han bytte de svenska lågdivisionerna mot Serie A, för att ta plats i Champions League och slåss om speltiden med Ronaldo, Christian Vieri och Alvaro Recoba. Nu är Kallon klubbägare och ansikte utåt – för det lag som fostrat 90 procent av Sierra Leones A-landslag.

Men vi tar det hela från början. Mohamed Kallon växte upp i Freetown under 80- och 90-talet, när ett av de värsta inbördeskrigen i modern tid rasade i det västafrikanska landet. Fattigdomen var utbredd redan tidigt under konflikten, men den humanitära katastrofen blev värre dag för dag, och allt fler internflyktingar tvingades lämna sina hem på landsbygden för att söka sig till den relativa tryggheten inne i huvudstaden. Där kunde många av dem snart enas kring en extra populär fritidssysselsättning. Ett enkelt vardagsnöje som skänkte lite glädje åt tusentals barn och ungdomar i en annars oerhört problematisk situation.

Annons

- Vi unga hade fotbollen. På den tiden fanns varken någon struktur eller direkt framtidstro bland spelarna. Inga akademier som kunde snappa upp talangerna, inga målmedvetna satsningar för att nå stora ligor eller tjäna grova pengar. Vi möttes på gatorna och körde matcher, som en hobby. Det handlade bara om att ha kul. I de allra flesta fallen var det inte mer avancerat än så, säger Mohamed Kallon.

För egen del hade han dock redan då en klar fördel gentemot sina jämnåriga vänner, i form av storebröderna Kemokai och Musa. Genom att själva lyckas slå sig fram som elitspelare i Sierra Leones elitserie gav de honom någonting att sikta mot och jobba för. Dessutom utvecklades Mohamed Kallon av att ständigt få mäta sig med dem, eftersom den var äldre och följaktligen både starkare och mer tekniskt skickliga.

Annons

- De var mina förebilder, helt enkelt. Utan dem hade jag nog inte fått det driv och den vilja som krävdes för att jag själv skulle kunna nå mina mål. Jag tror att alla behöver någon att se upp till, någon som visar att det man själv vill åstadkomma faktiskt är möjligt, säger Kallon.

Det var i de tidiga tonåren hans egen talang började blomma ut med full kraft. Som 14-åring öste den snabbe anfallaren in mål för skollaget, och under sommaren inför nionde klass fick han möjlighet att åka på en turnering i Libanon för att spela mot klubblag från andra länder. Under en ledig dag gick Mohamed Kallon ned till stranden ihop med en kompis och passade på att utmana ett gäng lokalbor på beachfotboll. En grupp åskådare samlades för att bevittna spektaklet, och en av dem visade sig vara manager för den lokala proffsklubben, Tadaman Sour. Han imponerades av den unge sierraleoniern, bjöd in honom på provspel – och plötsligt kunde Kallon titulera sig utlandsproffs.

Annons

- Man måste ha tur ibland i fotbollen och det här var ett sådant tillfälle. Över en natt blev jag elitidrottare och efter säsongens slut hade jag dessutom vunnit skytteligan i klubben och tagits ut till landslaget, som den yngste någonsin i Sierra Leone. Då var jag bara 15 år.

Ändå var detta bara det första steget i en snudd på surrealistisk händelseutveckling. För hemma i Freetown växte Mohamed Kallons berömmelse snabbt. Efter ett decennium av krig och elände var längtan stor efter en positiv utveckling på alla plan i samhället. Även inom idrottens sfär. Många drömde om att äntligen få se den förgrundsfigur landets fotbollsrörelse behövde. Någon som kunde gå i bräschen och slå sig fram på internationell nivå, vilket aldrig tidigare hade hänt.

- På den här tiden var jag med i tidningsartiklar och radioinslag dagligen, det blev mängder av intervjuer och medierna kunde inte få nog. Men en av journalisterna jag träffade öppnade också en annan dörr. Han hette Janne Törnqvist och kom från Sverige. Han förklarade att jag skulle ha möjlighet att lyckas i Europa om jag ville åka dit, och sade att det säkert skulle gå att ordna så att jag fick testa på nivån i en klubb i Stockholm. "Absolut, inga problem", svarade jag.

Annons

Sagt och gjort. Våren 1995 anlände Kallon till lilla Spånga IS, en förening som alltid fört en undanskymd tillvaro i de nordvästra delarna av huvudstaden. Provspelet blev på sätt och vis lyckat, den nytillkomne besökaren briljerade fullständigt, men något kontrakt blev det aldrig tal om. Kallon ansågs helt enkelt vara alltför skicklig för sin ålder för att välja Spånga. Han behövde en avsevärt svårare utmaning.

- Jag tillbringade också några dagar i AIK, tränade med dem och gillade klubben väldigt mycket. Men reglerna för arbetstillstånd gjorde att jag hade varit tvungen att vänta mer än två år, tills jag blev 18, med att skriva ett senioravtal. Det fungerade helt enkelt inte, säger Kallon.

Istället fick han hjälp av sina nyvunna svenska kontakter med att ordna fram ett besök i Tyskland och Kaiserslautern, men ännu en gång skulle ödet gripa in. Kallon följde med till Bundesliga 2-lagets försäsongsläger i Milano och återigen fick han scouternas ögon på sig. Den här gången var det Inters ledarstab som spanade in honom – och genast bestämde sig för att knyta honom till sig.

Annons

- Det var otroligt egentligen. Jag hann bara med att göra ett träningspass med Inters U-lag innan tränaren kom in i omklädningsrummet och deklarerade: "Imorgon kör du med A-truppen". På mindre än två år hade jag alltså gått från att spela fotboll på gatorna i Freetown till att bli proffs i Italien, även om det till en början handlade om utlåningar och spel i mindre klubbar. Plötsligt fanns jag i samma tankevärld som de där stjärnorna jag tidigare bara sett på TV, och när chansen kom att få stanna kvar i Serie A tog jag den direkt, säger Kallon.

Det verkliga genombrottet dröjde till 2001, när Kallon kallades tillbaka till Inter eefter att  ha gjort sejourer och utvecklats i Lugano, Bologna och Genoa. På den tiden mönstrade "Nerazzurri" ett smått fantastiskt lag med spelare som Ronaldo, Hakan Sükür, Alvaro Recoba, Javier Zanetti, Clarence Seedorf och Christian Vieri. Ett respektingivande gäng och egentligen var tanken aldrig att Mohamed Kallon skulle ingå i startelvan – men så blev det. På grund av ett flertal skador under försäsongen klev han nästan omedelbart in i hetluften. Under sin första säsong svarade han för nio Serie A-mål på 29 matcher, vilket räckte till en andraplats i den interna skytteligan bakom Vieri.

Annons

- Mina tre år med Inter i början på 00-talet var underbara. Vi nådde semifinalen i Champions League en gång, kvartsfinalen en annan, vi vann titlar och kunde mäta oss med de bästa i Europa. Vi hade landslagsmän på varje position. Otroliga spelare från England, Argentina, Brasilien, överallt. Det var också under den här perioden jag bestämde mig för att dra igång FC Kallon. Jag levde min dröm och det var dags att ge någonting tillbaka till Sierra Leone och till alla barn som förtjänade en hjälpande hand lika mycket som jag själv hade gjort som ung, säger Kallon.

Det är i rollen som klubbledare Fotbollskanalen träffar honom nu, nästan 15 år efter hans internationella storhetsperiod. Mohamed Kallon har hunnit avsluta sin spelarkarriär via sejourer i Frankrike, Kina och flera andra länder, och nu ägnar han sig helhjärtat åt hjärteprojektet med FC Kallon. Klubben som startades 2002 för att bli den första riktigt professionella i Sierra Leone med sikte på att tillvarata alla talangfulla lirare som annars skulle riskera att falla bort från fotbollen av olika skäl.

Annons

- När jag själv började tjäna pengar på min sport insåg jag att det var min skyldighet att dela med mig till mitt land, och framför allt till barn och ungdomar som kommer från svåra förhållanden och kanske inte haft möjlighet att spela fotboll. Och det har gått bra. Tittar du på Sierra Leones olika landslag, från U- till A-nivå, har nio av tio spelare fostrats i FC Kallon. Vi har siktat på att nå toppen och det har vi gjort.

Vad är det som klubben ägnar sig åt, mer konkret?
- Vi erbjuder en stabil tillvaro och visar att vi tror på talangen hos de lokala spelarna. Vi vill ge dem faciliteter, träningsmöjligheter och duktiga ledare. Nödvändiga faktorer för att lyckas, men också sådant som ett fattigt land som Sierra Leone inte kunnat konkurrera med tidigare.

För närvarande befinner sig 25 av FC Kallons gamla spelare i klubbar utomlands, och flera av dem återfinns i Sverige. Genom ett åttaårigt samarbete mellan klubben och agenten Patrick Mörk har profiler som Mohamed och Teteh Bangura, Alhaji och Alhassan "Crespo" Kamara samt ett flertal andra visat framfötterna i allsvenskan. Nu är Mohamed Kallon ute på en turné för att kolla till sina adepter och höra hur de trivs i sina nya miljöer.

Annons

- Idag ska jag träffa Mohamed Bangura, som ju är ett av de främsta framgångsexemplen från FC Kallon. Han har varit i Sverige och i Celtic och nu är jag nyfiken på hans tankar inför säsongen som kommer i allsvenskan. Jag tror att AIK kan vara en perfekt språngbräda för honom ut mot ännu större ligor. Men jag är också här för att säga tack, både till AIK som satsar på honom och till Mohamed själv. Han och alla de andra killarna som lämnat Sierra Leone återvänder ju hem och satsar pengar på att hjälpa till att bygga upp samhället. Deras resurser spiller över på infrastruktur, skolor och hela lokalsamhället. Saker som vi varit i desperat behov av. Det är egentligen det jag är mest stolt över med FC Kallon.

Hur fungerar fotbollen i Sierra Leone idag, jämfört med när du själv var en ung talang?
- Jag tror att det finns en annan medvetenhet hos killarna, en annan ambition. De vet att Kallon och Bangura lyckades, och då inser de att de går. De vill bli den där nästa stjärnan som sätter landet på kartan. Det är sådant jag vill bidra till. Det är kärnan av allt det här. Att jag får vara med och försöka lyfta människor som haft det svårt till nya nivåer.

Annons
Publicerad 2015-04-02 kl 16:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto