Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollen räddade dem från droger och kriminalitet

Andra ligor och cuper

Fotbollen kan rädda liv. Keijo Orava och Felizia Sandberg i Gatans Lag är levande exempel på det.
Inför helgens Nordiska Mästerskap för hemlösa i Göteborg berättar de sina historier.
Om missbruk, kriminalitet och utanförskap.

Foto: LINUS PETTERSSON

Länge satt Keijo Orava mest hemma och hatade livet.

Och när han inte gjorde det satt han inne på någon anstalt. Det blev 15 år totalt.
Nästan dubbelt så många i missbrukets mörka träsk.

Det var först när han hittade Gatans Lag, en fotbollsförening som grundades 2010 för människor som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap, som han hittade sig själv och sin egen plats i samhället.

- Första gången jag kom i kontakt med dem var 2010. Det var en kollega till mig som frågade om jag ville hänga med och spela lite fotboll. Jag hade aldrig hört talas om dem innan. Visst hade jag spelat lite fotboll som liten, men jag kommer ifrån en ganska dysfunktionell familj. Det fanns inga pengar eller så. Jag kunde inte vara med i någon förening, minns han.

Annons

Keijo Orava tvekade kring om han skulle tacka ja till kollegans erbjudande eller inte. Han kunde ju knappt träffa en boll. Men tillslut, efter lite övertalning, följde han med.

- Och det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Det är tack vare den träningen som jag sitter här i dag. Jag fick träffa människor som var precis som mig. Som hade samma demoner efter att precis ha slutat knarka. Det var ingen som dömde mig. Alla hjälpte varandra.

- Just då kände jag mig allmänt värdelös på alla plan i livet. Jag tyckte inte att jag passade in någonstans. Men med Gatans Lag kände jag nästan direkt att jag hade hittat något som betydde mycket för mig. Något som kunde få mig att växa som människa.

2011 blev han uttagen till den upplaga av Gatans Lag som skulle representera Sverige vid VM för hemlösa i Frankrike, Paris. Det blev nästa stora steg mot en ljusare framtid.

Annons

Visst var han nervös inför att spela fotboll på en så stor scen, men han besegrade sina rädslor och när han kom hem till Sverige tog han tag i sitt liv på ett helt nytt sätt.

- Jag spelade lika dåligt där som på träningarna hemma, men min självkänsla växte väldigt mycket. Jag vågade ta tag i saker som jag inte hade gjort innan. Jag vågade höra av mig till myndigheter och ta tag i samhället i övrigt. I dag är jag 47 och jobbar som sportansvarig för Gatans Lag. Jag försöker hjälpa de andra spelarna att hitta det som jag gjorde.

***

I stort sett hela Felizia Sandbergs familj är missbrukare. Det var med andra ord ingen slump att hon själv trillade dit.

- Jag började väl missbruka när jag var 13. Det var allt möjligt då, men på slutet mest heroin, säger hon.

2013 bodde hon på ett behandlingshem för drogmissbruk och kriminalitet.

Annons

Det var dock inte där hon hittade sin väg ut ur mörkret. Det gjorde hon i Gatans Lag och hos Keijo Orava.

- Jag visste inget om Gatans Lag då. Det var bara någon som frågade om jag ville hänga med på en träning. Jag hade spelat lite fotboll som yngre, men missbruket tog över så det blev inte så mycket med det. När jag kom till Gatans Lag var Keijo min tränare. Jag kände honom lite sedan innan i och med att han kände min familj. Jag kommer ihåg att jag tänkte: "Shit, han har verkligen skärpt till sig. Om han kan klara det så kan jag också göra det".

I de tankebanorna hittade Felizia Sandberg sin motivation. Den räckte dock inte speciellt långt.

- Jag skulle hänga med på VM i Polen det året, men drog från mitt behandlingshem. Jag blev av med min lägenhet och var hemlös. Jag gick ut och knarkade igen. Sedan var jag borta i ett år eller något innan jag kom tillbaka till behandlingshemmet. Då hörde Keijo av sig och sa att jag var välkommen tillbaka. Jag fick en andra chans.

Annons

Och sedan dess har hon varit nykter och drogfri. Det har snart gått två och ett halvt år.

- Jag hängde med till VM i Chile istället. Det var häftigt och byggde upp självkänslan. Efter det har allt bara gått framåt. I dag är jag 23 år, har lägenhet, jobb och bra kontakt med min familj. Fina relationer.

***

Keijo Oravas och Felizia Sandbergs historier är olika på vissa sätt, men lika på ännu fler. Båda har varit nere på botten och vänt. Båda har hittat tillbaka till livet med hjälp av fotbollen och Gatans Lag.

Frågan är dock vad som hade hänt om den gemenskapen inte hade funnits där för dem? Om Gatans Lag aldrig hade existerat som en väg bort från missbruk, hemlöshet och kriminalitet? Om de inte fått de där frågorna om att följa med och träna?

- Jag hade nog varit död. Jag hittade en typ av drogfrihet innan jag kom till Gatans Lag, men jag var inte ute i samhället någonting. Jag satt mest hemma och tyckte att livet var jättetråkigt. Gatans Lag gjorde hela grejen för mig. Utan dem tror jag att jag hade gått ut och missbrukat igen faktiskt. Det var så jag kände. Och ja, jag tror att jag hade varit död nu. Så såg mitt missbruk ut. Jag var ganska trött på livet, säger Keijo Orava.

Annons

- Det är nog samma för mig. Jag hade nog också varit död med tanke på det sättet jag missbrukade.

Felizia Sandberg minns:
- Man kan säga att jag var döende innan jag kom till Gatans Lag. Men sedan hade jag något att gå till varje vecka. Jag träffade andra människor som var nyktra. Jag började engagera mig mer och mer i föreningen och blev tränare något år efter att vi hade varit i Chile. Att ha det ansvaret, att behöva komma hit, hjälper mig fortfarande att hålla mig drogfri.

***

Härlanda Park i Göteborg kommande helg. Där och då står Gatans Lag värd för Nordiska Mästerskapen för hemlösa.

Keijo Orava och Felizia Sandberg kommer finnas på plats och vara tränare för varsitt lag.
På plats kommer även mängder av andra personer med liknande livsöden att finnas. Människor som har tagit sig förbi svårare hinder än motståndare på fotbollsplaner.

Annons
Turneringen anordnas för tredje gången. Totalt deltar åtta lag från Norge, Danmark, Sverige och Finland.

Det ska bli en fotbollsfest.

- Fokus är på gemenskap och glädje. Det är det viktigaste, säger Elisabeth Anderton, initiativtagare till Gatans Lag.

- Det finns egentligen bara ett mål med vår förening och det är att besegra hemlöshet och missbruk genom fotboll. Vi ska skapa motivation och kraft hos spelarna så att de själva orkar förändra sin livssituation.

Precis som Keijo Orava och Felizia Sandberg har gjort.

Fakta: Gatans Lag

Fakta: Gatans Lag

En fotbollsförening som vänder sig till människor som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap.

Gatans Lag är medlem i SvFF.

Visionen är att besegra just hemlöshet, missbruk, kriminalitet och socialt utanförskap genom fotboll. Detta genom att skapa motivation och kraft hos spelarna att själva förändra sin levnadssituation.

Deltagandet är helt frivilligt. Det enda kravet är att man är nykter och drogfri under träning och aktiviteter.

Gatans Lag har sitt säte i Göteborg, men bedriver träning även i Västerås och Stockholm. Verksamheten i Lund och Helsingborg är vilande just nu. Gatans Lag representerar Sverige i Fotbolls-VM för hemlösa som spelas årligen.

Källa: gatanslag.se

Publicerad 2016-09-21 kl 16:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto