Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollsforskaren: De Allsvenska tränarna måste lära sig mer om skador

Andra ligor och cuper

Han har diskuterat skador med Mourinho och Guardiola, men bara en enda Allsvenska klubb har haft honom på besök. Fotbollsforskaren Jan Ekstrand menar att det i Sverige fortfarande finns för många kunskapshål om skador.

Det största skillnaden mellan skadorna i Allsvenskan och Europas toppklubbar är återfallsskador och förslitningsskador. I en studie med svenska klubbar visade det sig att 24 procent av Allsvenskans skador var återfallsskador och 38 procent var förslitningsskador, att jämföra med Champions League-studien där 10 procent av alla skador var återfallsskador. De Allsvenska siffrorna bör vara möjliga att sänkas.

- Denna kunskap har redan de medicinska teamen i Allsvenskan, säger fotbollsforskaren Jan Ekstrand. Vad vi behöver i svensk fotboll är ett forum där tränare och läkare kan diskutera skador gemensamt.

Annons

- Inget svenskt lag har kvalificerat sig för gruppspelet i Champions League under de senaste tio åren. Om man frågar klubbarna kring anledningen, blir svaret vanligtvis att ekonomiska resurser saknas i svenska klubbar. Vi har frågat tränare, klubbdirektörer, och medicinska team i de lag som ingår i UEFA:s skadestudie och det genomgående svaret är att det inte bara handlar om ekonomi. Istället handlar det om att hålla spelarna friska samt att kunna träna och spela ihop ett lag utan avbrott på grund av skador.

Det finns dock en ekonomisk faktor som försvårar för de svenska klubbarna.

- Champions League-klubbar har större medicinska team som kan ge individuell medicinsk support åt spelarna. En skadad spelare kan få hjälp av personlig tränare, fysioterapeuter, och naprapater flera timmar varje dag. Den medicinska supporten är avsevärt mindre i Allsvenskan, det finns inga heltidsanställda läkare och i regel bara en eller två fysioterapeuter och naprapater.
Annons

- Det är dock ingen kompetensfråga, de svenska läkarna och fysioterapeuterna är väldigt duktiga och välutbildade även i ett internationellt perspektiv. Problemet är att tränarnas utbildning och kunskaper i medicinska frågor är otillräcklig.

- Jag har varit inbjuden till och besökt flertalet av storklubbarna i Europa och pratat med elittränare som Mourinho, Guardiola, Ancelotti, Benítez, Wenger med flera, och jag har varit inbjuden att berätta om våra rön vid fotbollstränarkonferenser i flera länder, men jag har bara varit inbjuden till en enda allsvensk klubb under den senaste tioårsperioden.

- Vi har varje år ett möte med klubbar som deltar i UEFAs skadestudie och det här året är det tre dagar efter Champions League-finalen i London. Där deltar läkare och klubbdirektörer och vi har även en diskussion med José Mourinho. Här kommer Mourinho på sin semester! Även klubbdirektörer ställer upp på sin lediga tid för att ha möten med läkare om hur man ska hålla sina spelare friska. Det är kontraster, vi har det inte likadant i Sverige.
Annons

En viktig anledning till varför de svenska tränarna inte har intresset eller kunskapen för skador kan finnas i att det är ett för svagt utbildningsmaterial som tränarna får när de går kurser hos fotbollsförbundet.

- Det finns i den nuvarande elittränarutbildningen ganska mycket material om medicinska faktorer, men det materialet börjar bli föråldrats. Det har varit en oerhörd utveckling kring kunskapen om skador de senaste tio åren, eftersom skadade spelare kostar så mycket pengar för klubbarna. Det finns ett stort behov av att förnya tränarutbildningen.

Ekstrand tror att en del förändringar kommer att ske för de svenska klubbarna under kommande åren, på samma sätt som de största fotbollsklubbarna i Europa redan nu har utvecklats under de senaste tio åren. Han tror att det är en tidsfråga innan tränare och klubbdirektörer upptäcker att de måste intressera och engagera sig också i medicinska frågor och att medicinsk kunskap måste komma in i utbildningen. Det finns alltför många som fortfarande tror att skador sker på grund av otur.

Annons

- Medicinska faktorer är lågt prioriterade, men de kommer att bli allt viktigare i elitsatsningar. Man kommer förhoppningsvis att se på dem på ett mer professionellt sätt. Dessutom behöver man vidga vyerna kring förebyggandet av skador. Det räcker inte med att titta på spelarfaktorer utan andra faktorer som välmående, sömn, och ledarstilar påverkar.

En debatt som har förts är den om att konstgräs innebär en högre skaderisk än vanligt gräs, särskilt med tanke på att antalet konstgräsplaner har ökat kraftigt i Sverige, men för det finns det inget vetenskapligt underlag.

- Nej, det har flera studier visat. UEFA och FIFA har studerat och visat resultat kring olika synvinklar. UEFA har studerat på elitnivå, och FIFA på ungdomsnivå. Resultatet är detsamma i alla studier: det är ingen skillnad i skaderisk på moderna konstgräsplaner. Det finns däremot några få skillnader i skademönster, men det är obetydligt. Vi håller i nuläget på att undersöka vad byte av underlag kan ge för problem. Det handlar alltså inte om vilket underlag man spelar på, utan just bytet av underlag, men där har vi inget resultat ännu. 
Annons
Publicerad 2014-04-12 kl 08:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto