Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ökade insatser mot matchfixning: "Mobiliserar oss på alla fronter vi kan"

Andra ligor och cuper

SvFF satsar hårdare någonsin på att förebygga matchfixning. Anledningen är en markant ökning av misstänkta fall de senaste två åren.
- Därför mobiliserar vi oss på alla fronter vi kan, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Matchfixning blir ett allt större problem inom svensk fotboll. Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om hur den tidigare Landskrona-spelaren Liridon Leci - för en andra gång -  fastnat på film när han påstår sig kunna fixa matcher på hög nivå i Sverige.

På grund av den växande problematiken planerar Svenska Spel tillsammans med det svenska fotbollsförbundet utbildnings- och informationsinsatser i lägre divisoner för att öka kännedomen om problemen.

Anders Hübinette, SvFF:s chefsjurist, berättar nu mer om satsningen med utbildnings- och informationsinsatser och hur man utöver det arbetar för att förebygga matchfixning.

Annons

- Vi har en löpande dialog med Svenska Spel om hur man kan motverka och förebygga det här och vi har pågående utbildningsinsatser i alla forum vi kan. Men däremot har vi pratat om att ha en mer riktad informations- och utbildningsinsats inför årets säsong. Men än så länge är vi i planeringsfas jag kan inte säga exakt hur den riktade insatsen kommer att se ut, säger han till fotbollskanalen.se.

Varför har ni beslutat er för att göra de här insatserna nu?
- Det är väl så ändå att vi har sett en markant ökning de senaste två åren av misstänkta fall inom svensk fotboll så det är väl det som är anledningen till att vi mobiliserar oss på alla fronter vi kan vad gäller utbildningsinsatser, information och förebyggande arbete i stort.

Vad kan SvFF göra mer, förutom såna insatser, för att förebygga?
- En viktig sak som vi redan gör är att i de konkreta fall som det finns misstankar så försöker vi utreda så långt vi bara kan. Och när vi inte kan utreda längre så har det ju också förekommit att vi polisanmält eller i vart fall gjort polisen uppmärksam på ärenden och misstänkta fall så att man så långt som möjligt utreder misstankarna. Både för att i nåt fall fria från misstanke men också att se om det begåtts något brott mot allmän lag eller mot våra egna tävlingsbestämmelser?

Annons

Hur stort ansvar har ni för att jobba för att förebygga matchfixning?
- Hela svensk fotboll, och då menar jag förbund, föreningar och enskilda, har ett jättestort ansvar för att förebygga det här. Och det är klart att svenska fotbollsförbundet har en viktig roll att spela.

- Vi kan inte ha ögon överallt och det är viktigt att andra berättar det de ser.

Hübinette menar att den växande dialogen som finns kring problematiken med matchfixning är viktig i arbetet med att förebygga det.
- Absolut. Det har varit en väldigt bra, öppen dialog, både inom fotbollen och andra aktörer. Där vi samarbetar med Svenska Spel, rättsväsendet, myndigheter men också med riksidrottförbundet och även med våra internationella förbund, Uefa och Fifa. Jag menar att vi har ett väldigt bra samarbete med alla berörda aktörer i det här. Men det är klart att man alltid kan fundera om det finns saker vi kan göra bättre. Och vi är fortfarande i någon slags lärandefas i det avseendet att fenomenet är så pass nytt, säger Anders Hübinette till fotbollskanalen.se.

Annons
Publicerad 2015-03-04 kl 14:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto