PROFFSKOLLEN: Nu har svenske anfallsdoldisen varvat upp

Andra ligor och cuper

Här läser du allt om alla svenska utlandsproffs i veckans proffskoll.

NORGE

Erdin Demir, Brann 20/0
Mycket inblandad i spelet när Brann förlorade med 0-2 hemma mot Tromsö. Hade bland annat ett bra skottläge i den första halvlekens sista minut men bollen gick hårfint utanför stolpen. Kom i andra halvleken sent in i en duell och fick därför titta på domarens gula kort. 4/10 valde VG att sätta i betyg.

Markus Jonsson, Brann 17/1
Skadekänning håller alltjämt Jonsson borta från spel. Missade helgens match mot Tromsö på hemmaplan (förlust 0-2).

Andreas Landgren, Fredrikstad 27/1
Fredrikstad vann med 1-0 mot Rosenborg. Landgren fanns med från start men byttes ut i den 69:e minuten. Då hade han också hunnit med att bli varnad efter att ha kommit sent in i den duell och gått för hårt fram med dobbarna. 4/10 blev betygets hos VG.

Pontus Engblom, Haugesund 11/2
Spelade från start mot Viking (seger 1-0). Var på vippen att göra sitt tredje mål för säsongen i den 53:e minuten. Bollen kom ut till honom på en retur men avslutet från Engblom gick i stolpen. Byttes ut i den 77:e minuten med inte allt för smickrande betyget 3/10.

David Myrestam, Haugesund 8/2
Satt hela matchen på avbytarbänken när Viking slogs tillbaka med 1-0.

Maic Sema, Haugesund 23/2
Utanför matchtruppen mot Viking.

Jesper Westerberg, Lilleström 12/0
Tillbaka i A-truppen efter att ha varit utanför densamma under flera månader. Fick dock sitta hela matchen på avbytarbänken borta mot Vålerengen (seger 2-1).

Johan Andersson, Lilleström 26/2
Satt på avbytarbänken från start men fick hoppa in i den 74:e minuten. Hann inte göra något större avtryck i matchbilden.

Fredrik Stoor, Lilleström 20/0 (utlånad från Vålerengen)

Spelade hela matchen mot Vålerengen utan att glänsa eller göra bort sig – stabil insats med andra ord och godkända 5/10 i betyg av VG. Blev också varnad ganska tidigt i matchen.

Mattias Moström, Molde 26/5
Moström kan nu också titulera sig norsk mästare efter att Molde vann med 1-0 mot Hönefoss. Moström spelade hela matchen och hade en jättechans att skriva in sig i målprotokollet redan i den nionde minuten. 6/10 i betyg.

Ole Söderberg, Molde 6/0, 2 hållna nollor
På avbytarbänken när Molde vann med 1-0 mot Hönefoss.

Mattias Andersson, Odd Grenland 12/1
Tillbaka i Odds trupp efter skadeproblemen men fick sitta hela matchen mot Ålesund på avbytarbänken.

Daniel Örlund, Rosenborg 28/0, 12 hållna nollor
Fick finna sig i att vara bänkad när Rosenborg mötte Fredrikstad på hemmaplan och förlorade med 0-1.

Mikael Dorsin, Rosenborg 27/4
Tillbaka i startelvan efter avstängningen när laget förlorade med 0-1 mot Fredrikstad. 4/10 i betyg hos VG.

Rade Prica, Rosenborg 25/10
Avstängd mot Fredrikstad.

Edier Frejd, Sandnes Ulf 24/0
Frejd spelade från start och hela matchen och hjälpte sitt lag till seger med 2-1 mot Strömsgodset. 6/10 i betyg av VG.

Anel Raskaj, Sandnes Ulf 18/3
Raskaj spelade från start och var matchens klart bäste spelare mot Strömsgodset. Han gjorde knappt ett enda misstag på hela matchen och fick också betyget 7/10 av VG.

Benny Lekström, Tromsö 19/0, 9 hållna nollor
Fick finna sig i att nöta bänk när reserven, den från Gais inlånade finländske målvakten, Henri Sillanpää luftades mot Brann. Denne höll nollan och nu återstår det att som det blir Sillanpää eller Lekström i lagets sista match för säsongen.

Marcus Sahlman, Tromsö 9/0, 3 hållna nollor
Skadad och borta säsongen ut.

Fredrik Björck, Tromsö 28/2
Gjorde sin näst sista match för Tromsö innan flytten hem till Sverige för spel med Häcken nästa säsong. Stabil insats av svensken som fick betyget 5/10.

Björn Andersson, Viking Stavanger 11/1
Satt hela matchen på avbytarbänken när Viking förlorade med 0-1 borta mot Haugesund.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 8/0
Startade på avbytarbänken mot Haugesund men byttes in i den 63:e minuten. I matchens slutskede var han nära att utjämna till 1-1 och göra sitt första mål för säsongen men hans nick på ett inlägg gick hårfint utanför.

Daniel Arnefjord, Ålesund 23/6
Skadad och borta resten av säsongen.

Samuel Dirscher, Alta, 10/0, 2 hållna nollor
Alta vann på hemmaplan mot Tromsdalen. Dirscher hade råd att släppa två mål förbi sig, då Alta vann med 3-2.

Jacob Nilsson, Alta 23/0
Spelade från start men byttes ut i den 74:e minuten. Då hade han också hunnit med att bli varnad när Alta vann med 3-2 mot Tromsdalen.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 30/3
Fanns med på planen under hela matchen men höll sig utanför målprotokollet när Bärum.

DANMARK

Ken Fagerberg, Horsens 11/2
Tillbaka i Horsens matchtrupp när laget mötte Århus och vann med 2-0. Fick tillbringa större delen av matchen på avbytarbänken men hoppade in i den näst sista matchminuten.

Johan Wiland, FC Köpenhamn 11/0, 4 hållna nollor
En tumskada ser ut att hålla Wiland borta resten av höstsäsongen som avslutas 9 december för FCK:s del.

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 14/0
Bengtsson spelade hela matchen och hjälpte FCK hålla nollan när laget vann med klara 4-0 mot Ålborg.

Benjamin Kibebe, FC Midtjylland 9/0

Satt hela matchen på Midtjyllands avbytarbänk när laget spelade 0-0 mot Esbjerg.

Petter Andersson, FC Midtjylland 12/2
Andersson spelade hela matchen när Midtjylland nådde 0-0 mot Esbjerg. Varnad på fyra minuters stopptid.

Rawez Lawan, FC Nordsjälland 5/0
Platsar för tillfället inte hos Nordsjälland.

Joe Sise, FC Nordsjälland 0/0
Långtidsskadad och väntas inte göra comeback förrän efter nyår.

Andreas Johansson, Odense 14/1
Uttagen i bruttotruppen till matchen mot Sönderjyske i helgen (seger 5-0) men när det drog ihop sig till match fanns ändå inte Johansson med i matchtruppen.

Nicolas Sandberg, Vestsjälland 17/2
Sandberg spelade från start och hela matchen när Vestsjälland spelade 0-0 mot Viborg. Enligt dansk media var Sandberg tillsammans med lagkamraten Danni König planens bästa spelare.

Mattias Unkuri, Hobro 5/0

Hobro mötte Lyngby förra helgen och det blev förlust med 1-2. Unkuri satt hela matchen på avbytarbänken. I helgen blev det 2-2 mot Fredericia. Huruvida Unkuri medverkade i den matchen eller inte räknar vi med att kunna berätta i nästa veckas proffskoll.

Tim Markström, FC Fredericia 4/0, 1 hållen nolla
På avbytarbänken när Fredericia mötte Hobro på bortaplan i en match som slutade 2-2. Kan vara på väg hem till Sverige till kommande säsong.

Lucas Ohlander, Brönshöj 7/0
Ohlander satt på avbytarbänken från start men fick hoppa in mot Lyngby (förlust 0-1).

BELGIEN

Guillermo Molins, Anderlecht 2/0
Bänkad mot Zenit i Champions League i helgen. Utanför matchtruppen mot Club Brügge i ligan i helgen.

Behrang Safari, Anderlecht 8/0
Spelade från start och under hela matchen mot Club Brügge (seger 6-1).

Michael Almebäck, Club Brügge 8/0

Tillbaka i startelvan mot Anderlecht och spelade hela matchen när det blev förlust med 1-6.

Fredrik Stenman, Club Brügge 0/0
Ännu inte fullt återhämtad efter den operation han genomgick i våras.

Magnus Eriksson, Gent 4/0
Utanför Gents matchtrupp mot Cercle Brügge. Har haft svårt att hävda sig i den hårda konkurrensen i klubben.

Astrit Ajdarevic, Standard Liege 13/1
Satt hela matchen på avbytarbänken mot Lokeren (förlust 1-2).

Patrick Amoah, White Star 12/3
Trots att White Star vann med hela 4-1 mot FC Bryssel höll sig Amoah utanför målprotokollet. Han spelade dock hela matchen.

HOLLAND

Tobias Sana, Ajax 10/4
Satt hela matchen på avbytarbänken när Ajax vann med 4-2 mot Zwolle.

Viktor Elm, AZ Alkmaar 12/1
Fanns med från start mot Ado den Haag på bortaplan (oavgjort 2-2) men byttes ut redan i den 54:e minuten.

Mattias Johansson, AZ Alkmaar 2/0
På avbytarbänken under hela matchen mot Ado den Haag.

Emil Johansson, Groningen 2/0
Utanför matchtruppen mot NAC Breda, rykten gör gällande att han är på väg hem till Sverige för spel i allsvenskan nästa säsong.

Kristoffer Nordfeldt, Heerenveen 11/0, 4 hållna nollor
En skada stoppade Nordfeldt från spel mot PSV (förlust 1-5).

Samuel Armenteros, Heracles 11/5
Armenteros gjorde fyra mål på hela förra säsongen. Nu är han uppe i fem på elva matcher och formen pekar spikrakt uppåt efter att han stått för Heracles båda fullträffar mot NEC när det blev förlust med 2-3. Om man inkluderar lagets cupmatch mot Sparta nyligen har Armenteros gjort fem mål på dom fyra senaste matcherna.

Karl-Johan Johnsson, NEC Nijmegen 0/0, 0 hållna nollor
Skrev på för den holländska klubben på måndagen och debuterar efter nyår.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 7/3
Skadad och borta till efter jul. Kanske också en bit in på det nya året.

Amin Affane, Roda 9/1
Roda förlorade med klara 2-5 mot Feyenoord. Affane som spelade från start men byttes ut med nio minuter kvar, spelade fram till lagets båda mål

Rasmus Bengtsson, Twente 7/0
90 minuter på nytt i Twentes backlinje och åter hjälpte Bengtsson laget att hålla nollan när Twente spelade 0-0 mot Vitesse.

Marcus Nilsson, Utrecht 3/0
Hjärnskakning stoppade Nilsson från spel mot RKC Waalwijk (förlust 0-4).

Johan Mårtensson, Utrecht 4/0
Fick chansen från start men byttes ut i halvtid mot RKC Waalwijk.

Alexander Gerndt, Utrecht 10/5
Utrecht förlorade med 0-4 mot Waalwijk. Gerndt spelade hela matchen.

Denni Avdic, PEC Zwolle 4/1
Ibland är det snabba ryck. Från att ha varit utanför matchtruppen mot Heerenveen förra helgen fick Avdic sitta på bänken i helgen mot Ajax. Och det blev till och med bättre än så. I halvtid fick han hoppa in i och i den 81:a minuten reducerade han till 1-4 i matchen som slutade med förlust, 2-4.

ENGLAND

Alexander Kacaniklic, Fulham 8/2
Andra målet för säsongen när han gjorde 2-0 för Fulham i derbyt mot Arsenal som slutade 3-3. Kacaniklic började på avbytarbänken men fick hoppa in i den 24:e miunten, då Kieran Richardson var tvungen att lämna planen på grund av skadekänning. 7/10 i betyg av Skysports och omdömet: ”Redo att anfalla så snart han kom in”.

John Guidetti, Manchester City 0/0
Ännu inte redo för comeback. Lånas troligen ut efter nyår.

Sebastian Larsson, Sunderland 10/0
90 minuter för Larsson när Sunderland förlorade med 1-2 mot Everton. Fick betyget 7/10 av Skysports som satte omdömet: ”Hade inte så mycket att ge offensivt men säkrade hemåt på ett bra sätt”.

Jonas Olsson, West Bromwich 10/1
West Bromwich vann med 2-1 borta mot Wigan och Olsson var en rese i försvaret. Han fick strålande betyget 8/10 av Skysports och omdömet: ”Stabil”.

Markus Rosenberg, West Bromwich, 6/0
Började sin vana trogen på avbytarbänken hos West Bromwich men kom in i matchens slutskede utan att kunna förändra matchbilden nämnvärt.

Martin Olsson, Blackburn 11/0
Spelade i tisdags från start och hela matchen mot Huddersfield (oavgjort 2-2). Spelade också 90 minuter i helgen mot Birmingham (oavgjort 1-1).

Marcus Olsson, Blackburn 7/1
Precis som broder Martin spelade Marcus hela matchen mot Huddersfield i tisdags. Även mot Birmingham i helgen blev det spel från start men Marcus byttes ut med 19 minuter kvar av matchen.

Joel Ekstrand, Watford 3/0, lånad från Udinese
Fick göra sin riktiga debut för Watford när han spelade från start och hela matchen mot Millwall i tisdags (oavgjort 0-0). Även i helgen blev det 90 minuter när Watford vann med 6-1 borta mot Leeds i en match med helt sanslös avslutning, där Watford ledde med 2-0 i den 74:e minuten.

Doug Bergqvist, Basingstoke 2/0 utlånad från Aldershot 1/0
Basingstoke spelade 1-1 mot Boreham Wood på måndagskvällen. I skrivande stund har det tyvärr inte gå att få fram information kring Bergqvists medverkande i den matchen. Vi hoppas kunna presentera detta i nästa veckas proffskoll.

SKOTTLAND

Mikael Lustig, Celtic 7/1
Fortsätter nöta bänk i ligan. I helgen tredje ligamatchen i följd som Lustig satt 90 minuter på avbytarbänken när Celtic spelade 1-1 mot St Johnstone.

FRANKRIKE

Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint Germain 10/10
Avstängd när PSG spelade 1-1 mot Montpellier.

Dusan Djuric, Valenciennes 0/0
Skadeproblem stoppar alltjämt Djuric från säsongsdebut.

Emir Bajmari, Monaco 8/1
Ingen Bajrami i matchtruppen mot Auxerre (seger 2-0).

ITALIEN

Mikael Antonsson, Bologna 10/0
Bologna mötte Torino och förlorade med 0-1. Antonsson spelade från start men byttes ut med kvarten kvar.

Albin Ekdal, Cagliari 8/1
Satt hela matchen på avbytarbänken när Cagliari mötte Catania i helgen och spelade 0-0

Sebastian Eriksson, Cagliari 3/0
Helt utanför matchtruppen mot Catania (oavgjort 0-0).

Andreas Granqvist, Genoa 12/0
Spelade från start och hela matchen när Genoa förlorade med 2-4 mot Napoli.

Linus Hallenius, Genoa 1/0
Fick ingen ny chans i startelvan efter den mediokra insatsen mot Fiorentina härförleden. Satt hela matchen på avbytarbänken mot Napoli.

David Löfquist, Parma 0/0
Har varit utlånad till Malmö under hösten 2012. Återvänder till Parma efter nyår 2013.

Mervan Celik, Pescara 4/2
Trots att han försetts med tröja nummer 10 får han mest agera avbytare hos Pescara och var sådan utan att få hoppa in när Pescara förlorade med 1-6 mot Juventus.

Mathias Ranégie, Udinese 7/1
Missade spelarbussen till bortamatchen mot Chievo och fick ta sig till matchen på egen hand. Fick börja matchen på avbytarbänken men hoppa in under dom sista 25 minuterna. Under den tiden han var inne på planen hann han dessutom dra på sig ett gult kort.

Agon Mehmeti, Novara 9/5 (utlånad från Palermo)
Novara förlorade med 0-2 borta mot serieledande Sassuolo. Mehmeti spelade hela matchen.

Marko Mitrovic, Bresica 7/0
Satt hela matchen på avbytarbänken när Bresica vann med 3-1 borta mot Cesena.

Carlos Garcia, Perugia 0/0
Garcia får vänta på säsongsdebuten.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg 5/0
Utanför matchtruppen mot Freiburg (oavgjort 0-0).

Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach 2/1
Vad är det som händer? Från att ha varit fullständigt iskall till skållhet. I helgen fick han chansen från start för andra matchen i följd och i den 22:a minuten gjorde han dessutom säsongens första mål när han utjämnade till 1-1 i matchen mot Greuter Fürth som slutade med förlust 2-4.

Branimir Hrgota, Broussia Mönchengladbach 7/0
Utanför Borussia Mönchengladbachs trupp när laget förlorade med 2-4 mot Greuter Fürth.

Per Nilsson, Nürnberg 9/1
Inte bara Wendt lät tala om sig av dom svenska försvararna i Bundesliga denna helg. Nilsson spelade hela matchen mot Mainz och reducerade till 1-2 i den 40:e minuten. Nilssons mål blev matchens sista. Han drog dessutom på sig ett gult kort i den 17:e minuten.

Rasmus Jönsson, Wolfsburg 3/0
Tredje framträdandet för säsongen för Jönsson som fick fyra minuters speltid mot Bayer Leverkusen. Wolfsburg vann matchen med 3-1.

Mikael Ishak, Köln 4/0
Skadekänning håller Ishak utanför Kölns matchtrupp just nu.

Freddy Borg, Alemannia Aachen 12/1
Borg startade på avbytarbänken mot Hallescher. Hoppade in med 20 minuter kvar av matchen men höll sig utanför målprotokollet, då Hallescher vann matchen med 3-0.

SPANIEN

Daniel Larsson, Valldolid 0/0
Blev på tisdagen klar för den spanska klubben som ligger på åttonde plats i Primera División. Lär dock inte debutera förrän efter nyår.

Olof Mellberg, Villarreal 9/0
En ledbandsskada i ena knäet stoppar den svenske försvarsveteranen från spel för tillfället. Missade Villarreals 1-1-match mot Murcia i helgen.

PORTUGAL

Victor Nilsson Lindelöf, Benfica II 2/0
Spel från start och fick spela hela matchen när Benficas andralag vann borta med 2-1 mot Oliveirense.

TURKIET

Erkan Zengin, Eskisehirspor 10/2
Zengin fanns med från start och spelade hela matchen när Eskisehirspor förlorade med 0-1 mot Sivasspor.

Johan Elmander, Galatasaray 6/3
Skadad och riskerar att bli borta till nyår.

Jimmy Durmaz, Genclerbirligi 9/2
Ljumskproblem gjorde att Durmaz fick kliva av på uppvärmningen mot Gaziantepspor.

Samuel Holmén, Istanbul BB 11/2
14:e placerade Istanbul BB mötte 13:e placerade Karabükspor på bortaplan. Karabükspor vann med 3-1. Holmén spelade hela matchen.

Andreas Isaksson, Kasimpasa 11/0, 3 hållna nollor
Isaksson släppte inget spelmål förbi sig mot Antalyaspor i helgen, däremot en straffspark i den 77:e minuten i matchen som slutade 1-1.

Emir Kujovic, Kayserispor 3/0
För andra matchen i följd blev det 90 minuter på avbytarbänken för Kujovic. Denna gång när Kayserispor vann med klara 4-0 borta mot jumbon Elazigspor.

RYSSLAND

Pontus Wernbloom, CSKA Moskva 12/2
Spelade hela matchen när CSKA vann med 3-1 mot Kuban Krasnodar. Höll sig borta från mål- och varningsprotokollen.

Rasmus Elm, CSKA Moskva 13/3
Elm har verkligen fått fart på målskyttet nu hos sin nya ryska klubb. I helgen gjorde han mål för andra matchen i följd när CSKA vann med 3-1 mot Kuban Krasnodar. Elms mål kom i den 57:e minuten och betydde just 3-1.

Kim Källström, Spartak Moskva 7/1
Spartak Moskva vann med 2-0 mot FK Krasnodar med tidigare Gais-spelaren Wanderson spelandes från start. Källström spelade från start för Spartak och såg ut att få spela hela matchen men han byttes ut i den 89:e minuten.

UKRAINA

Gustav Svensson, Tavriya Simerofopol 8/0
90 nya minuter för Svensson när Tavriya vann med 1-0 mot Zorya.

SCHWEIZ

Alexander Farnerud, Young Boys 13/2
Cupspel i Schewiz i helgen och där vann Young Boys med klara 5-1 borta mot Muttenz.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg 0/0
Bergfast på avbytarbänken hos Salzburg.

MOLDAVIEN

Osman Sow, Dacia 5/2
Dacia vann med 1-0 mot Olimpia förra helgen. Ingen Sow synlig i matchtruppen. I helgen mötte Dacia Nistru och vann med 3-0. Vi hoppas kunna redovisa i nästa veckas proffskoll huruvida Sow medverkade i matchen eller ej.

KROATIEN

Tibor Cica, NK Zagreb 1/0 (utlånad från Cesena)
Ingen Cica synlig i matchtruppen mot Hajduk Split (förlust 0-1).

SERBIEN

Robin Kacaniklic, Teleoptik Zemun 0/0
Får vänta ett tag till på säsongsdebuten.

RUMÄNIEN

Darko Lukanovic, Ceahlaul 10/2

Andra målet för säsongen för Lukanovic när han fick chansen mot Vaslui på bortaplan. Han tog sitt lag tillbaka i in i matchen via ett reduceringsmål till 2-3 men det blev förlust med 2-4. Lukanovic spelade hela matchen.

MALTA

Mario Eriksson, Floriana 0/0
Reservkeeper när Floriana spelade 2-2 mot Melita.

USA

Markus Holgersson, New York Red Bull 32/3
Säsongen är över för Holgersson och hans New York-lag. I fredags blev det förlust med 0-1 mot DC United, som gick vidare med sammanlagt 2-1 i matcher i slutspelet.

Adam Johansson, Seattle Sounders 23/0
Tätt på given nu för Johansson. I fredags tog sig Seattle vidare till semfinal i MLS-slutspelet via 1-0 mot Real Salt Lake på bortaplan. På måndagskvällen blev det förlust med 0-3 mot Los Angeles Galaxy i den första av två semifinaler. Johansson spelade 90 minuter i båda matcherna.

Christian Wilhelmsson, LA Galaxy 6/1
LA Galaxy vann med 3-1 borta mot San Jose i torsdags och gick vidare till semifinal i MLS-slutspelet. ”Chippen” på avbytarbänken i hela den matchen. På måndagskvällen blev det dock spel från start mot Seattle. Seger med 3-0 efter två mål av Robbie Keane. ”Chippen” byttes ut i den 77:e minuten.

Publicerad 2012-11-13 kl 17:29