TV: Vansinniga dramat för U21 - hattrick av Arsenaltalangen och Sverige till EM-playoff

Andra ligor och cuper

Vilket vansinnigt drama för U21-landslaget.

Först gjorde Arsenaltalangen Kristoffer Olsson hattrick, och med sekunder kvar satte Oscar Hiljemark det 4-3-mål som tar Sverige till EM-playoff.

Läget var klassiskt för Sveriges del inför U21-kvalet på Örjans Vall: Vinna eller försvinna. Med tanke på att Blågult före tisdagens möte låg trea i sin grupp var det helt nödvändigt att plocka tre poäng mot Turkiet i den åttonde och avslutande omgången. Samtidigt krävdes att tabellettan Polen skulle förlora mot Grekland. Endast då hade Sverige möjlighet att kliva upp som tabelletta och knipa avancemanget till playoff.

Men efter en halvtimme stack Turkiet upp längs högerkanten och satte 1-0 genom Emrah Bassan. Ett anfall där Sverige tappade markeringen på flera positioner.

Kvitteringen skulle dock komma. Efter att svenskarna prickat stolpen hamnade bollen  hos Kristoffer Olsson, Arsenaltalangen som lånats ut till FC Midtjylland i Danmark. I sin femte U21-landskamp gjorde 19-åringen sitt första mål. Och mer skulls komma. Mycket mer.

En kvart in i andra halvlek stressade John Guidetti fram ett misstag från Turkiets målvakt. Denne skickade en rensning som Celtic-anfallaren sånär lyckades bryta, men istället blev det hela till en styrning. Bollen hamnade hos Kristoffer Olsson som genast uppfattade att målet stod tomt och keepern var långt ute. Med en precis lyftning placerade han in 2-1.

Olsson fullbordade också sitt hattrick till 3-1. Den gången var det ett behärskat avslut med 20 minuter kvar av matchen.

I det läget var svenskarna dock ändå inte klara för EM-playoffen. Med tanke på att ställningen fortfarande var oavgjord mellan Grekland och Polen behövde Blågult bättra på sin målskillnad och på så vis ha möjlighet att ta sig vidare som bästa tvåa. Håkan Ericson beordrade sitt landslag att satsa allt framåt.

Men det tycktes sluta på värsta tänkbara sätt.Istället för att Sverige ökade på sin ledning lyckades Turkiet inom loppet av två minuter göra dubbla mål och kliva upp till 3-3. Samtidigt kom beskedet att Grekland vunnit mot Polen med 3-1, också i det fallet genom att göra två snabba mål i slutminuterna.

Men då - när allt hopp verkade vara ute i den 92:a minuten - kom dramats absoluta höjdpunkt för Sverige. Lagkapten Oscar Hiljemark sköt 4-3, och bärgade på så sätt avancemanget till playoff.

Publicerad 2014-09-09 kl 20:33