Kejsarens nya kläder är en härlig parabel på många sätt. En berättelse om fåfänga, viljan att vara till lags och rädslan för att inte passa in socialt. Ibland krävs det ett fritt sinne, i sagan ett barnasinne, för att se igenom illusionen och utan omsvep beskriva någonting just för vad det är.
Den här dagen tänkte jag agera det lilla barnet. Några nakna män tänker förvisso den här bloggen tyvärr inte bjuda på, men däremot passar det väl rätt bra att ta dagen och tillfället i akt att gå igenom matchtröjorna för den kommande Premier League-säsongen.
Mode alltså, kort och gott. Inte direkt min kopp te, så därför slänger jag in de tillhörande marknadsföringskampanjerna i smeten också. Med risk för att sarkasmerna lär dugga tätt.
:::
De fem bästa
Reading. Något surrealistiskt är det så klart att se tre tomma tröjor likt Slash i en musikvideo resa sig upp ur vattnet. Puma har varit klubbens tröjtillverkare i nio år och det motiverar den röda linjen på axelpartiet. I övrigt så måste jag säga att jag tycker de breda blåvita ränderna ser väldigt bra ut. Och den gula bortatröjan är väldigt stilren den med. Tröjsponsorn markeras stort men inte på ett sätt som är störande.
Stoke. Stoke fortsätter med sin väldigt traditionella stil. En skillnad är så klart att Bet365 ersatt Britannia på bröstet. Om den rödvita hemmatröjan finns inte så mycket att säga, men bortatröjan skulle man ju kunna se som en väldigt skön blink till lagets alla kritiker. För inget annat lag i Premier League ligger ju längre bort från det fotbollsideal som Barcelona representerar, men å andra sidan kommer väl heller inget annat lag i Premier League den här säsongen likna Barcelona mer än just Stoke.
Everton. Everton has been Chang-ed. Riktigt häftig hemmatröja som vanligt, med vita ärmar och allt, för att inte tala om de inbyggda absen i tröjan. Det gäller att se bra ut. Debaclet med rosa bortatröjor är dock överspelat och nu har Everton hittat en riktigt bra färgkombination, svart med guldtext. En estetisk upplevelse.
Southampton. Stilen från 1980-talet är på modet igen, och det har bland annat fått Southampton att överge sina traditionellt rödvitrandiga tröjor för den här kollektionen med avsevärt smalare ränder. Men det ser riktigt bra ut. Sedan känns det så klart klokt att de förberett sig för ett tuffare liv i Premier League genom att ha producerat en hel klonarmé som kan ta itu med Premier Leagues horder av rebeller och separatister.
Fulham. Det är väl något med bortatröjan som kanske mest egentligen påminner om en cykeltröja, men framför allt hemmatröjan är ju i mina ögon väldigt snygg. Okej, tröjsponsorn tar mycket plats, men det faktum att Fulham, återigen som en nickning till 1980-talet, för första gången under sin tid i Premier League faktiskt går all-in med kritstrecksrender lyfter den här tröjan flera nivåer från tidigare.
:::
De fem värsta
Liverpool. Hemmatröjan ser ju riktigt fräsch ut och påminner inte så lite om gamla tiders klassiska klubbtröjor. Problemet är så klart bortatröjorna, och inte minst tredjestället, som väl snarast kommer att få se spelarna i Liverpool att se ut som en skål med jelly beans. Personligen påminner det mig mest om apfula pingiströjor från början på 1990-talet.
Newcastle. Det kan ju så klart inte göra gott för spelarnas självkänsla till att börja med att tvingas stå ut med en stor rosa fläck på bröstet som säger ”virgin”, men desto mer prekärt blir det ju när allt detta rosa på något sätt ska pusslas ihop med en lila bortatröja. Det är rätt långt ifrån Newcastles klassiska svarta och vita ränder, som den här säsongen kommer att brytas upp helt och hållet av redan nämnd tröjsponsor.
QPR. Annonsen ser ju onekligen precis ut som något som man går förbi på en flygplats, och kanske är det heller inte så konstigt när man tänker lite närmare på vilka som är QPR:s tröjsponsorer. Förmodligen ligger väl tyvärr sanningen alltför nära fantasin i det här fallet, ordleken uppe i vänstra hörnet tyder onekligen på det. Anton Ferdinands och Jamie Mackies buttra uppsyn antyder att de inte är mer roade av den ordleken än vad jag är.
West Ham. ”Moore than a football kit?” Kill me now, please! Ordlekarna blir bara sämre och sämre. Barcelonareferensen är så klart bara tröttsam, särskilt när det är så uppenbart att det faktiskt, hör och häpna, bara är en fotbollströja. Naturligtvis syftar ordleken på West Ham-legenden Bobby Moore, som var kapten för det engelska VM-laget 1966. Tröjan i sig är så klart väldigt mycket West Ham.
Man Utd. Den officiella versionen vid tröjreleasen var att det nya tröjmönstret var en homage till Manchesters textilindustriella bakgrund. Äntligen har dock sanningen krypit fram. I samband med sommarens klubbpicknick kom Glazers nämligen på ett genialiskt sätt att spara kostnader, det vill säga genom att återanvända all den överblivna duken. Hiskeligt fult. Vad som däremot inte är fult, men som fått ett tidigt oförtjänt dåligt rykte, är bortastället, som jag faktiskt tycker ser riktigt fräscht ut.
:::
Där finns ju så klart några andra exempel. Tottenhams har vi ju redan sett, där Scott Parker ser ut att vilja slita av sig tröjan och Brad Friedel försöker mörda en fotboll med sina bara händer. Eller varför inte Arsenals blårandiga bortatröja som ser ut som något ur ett dåligt Commodore 64-spel. Positivt för Man City är så klart att från och med den här säsongen så kan de där tre stjärnorna ovanför klubbemblemet faktiskt betyda något konkret.
…………………………………………………
Trots tvärsäkra påståenden om motsatsen från självutnämnda experter så fortsätter Man Utd med sin introduktion på New York-börsen. Kontroversiellt värre nu senast är dock att Glazers endast avser använda hälften av kapitalet till att reducera klubbens skulder. Mer intressant är emellertid att det alltså kommer bli möjligt för supportrarna att köpa aktier i klubben.
:::
West Ham verkar vilja ha Andy Carroll. Liverpool verkar vilja bli av med Andy Carroll. Andy Carroll verkar inte vilja lämna Liverpool, åtminstone inte för West Ham. Det där ser ut att bli en rörig historia.
:::
FA ställer Rio Ferdinand till svars för olämpligt uppträdande efter dennes twitter-påhitt mot Ashley Cole. Helt korrekt naturligtvis, Ferdinand har ingen business att säga sådana saker på twitter.
Be Champions!!