Styrelsen. Det finns egentligen inte särskilt mycket att säga om styrelsen i Man Utd. De gör ett bra jobb med att sköta sina uppgifter att få klubben att växa kommersiellt och överlåter det fotbollsmässiga till managern. Alex Ferguson framhäver ofta att han alltid får de investeringar han ber om och det finns inga skäl att betvivla den utsagan. Klubbens sätt att hantera först David Gills avgång och därefter Alex Fergusons har varit exemplariskt.
Alex Ferguson. Det går inte längre att hitta några superlativer som gör Ferguson rättvisa. Den stora bedriften den här säsongen var att så snabbt efter förra säsongens bittra nederlag motivera sina spelare för en ny säsong och därtill agera extremt handlingskraftigt under sommaren. Den stora svaghet som ledde till förra säsongens nederlag, en för passiv och försiktig taktik, var borta och ersatt med en mer positiv approach. I slutänden något som fällde avgörandet.
Styrka. Lagets allra främsta styrka återfinns i de båda ändarna av planen. Det är kanske något magstarkt, efter Man Utds dystra höst, att hävda att försvaret är en styrka, men laget visade också från och med vinter- och vårsäsongen att när säsongen går in i skarpt läge så höjer sig också försvaret. Michael Carrick med sitt positionsspel är oerhört viktig i just det avseendet. Offensivt var laget ligans allra mest effektiva den här säsongen, och samtliga anfallare gjorde sitt jobb och mer därtill när de fick speltid. Naturligtvis med Robin van Persie som sylten i just den blåbärsmuffinsen.
Svaghet. Vi återvänder till samma gamla litania som varit i bruk i åtminstone fem säsonger känns det som. Mittfältet. Vad som var delvis nytt den här säsongen var att det nu inte bara var det centrala mittfältet som stundtals klickade, även kantspelet var ibland för svagt. Framför allt saknas styrka i kombination med offensivt spelfördelande på Man Utds mittfält. När Man Utd förlorar matcher gör de det oftast därför att de inte lyckas kontrollera boll och matchbild på mittfältet. Offensivt är Man Utd det av Premier Leagues topplag som skapar lägst antal chanser, en tydlig indikation på dessa problem, och potentiellt kostsamt sett till anfallets effektivitet.
:::
Att göra:
(1) Lös mittfältet. Kanske har David Moyes lättare för att åtgärda Man Utds gordiska knut i form av det centrala mittfältet, utifrån och med ett nytt perspektiv som han ändå kommer. Jag vill se två spelartyper komma in, båda två bollvinnare, en dock mer defensivt lagd och den andre med mer offensiva egenskaper. Paul Scholes har lagt av och det är väl i farans riktning att Anderson har fått sina chanser.
(2) En ung spelare till varje lagdel. Det börjar bli viktigt att signalera till alla spelare i klubbens ungdomslag att avancemang till a-laget fortfarande är i högsta grad en realistisk möjlighet. Dessutom börjar jag tröttna på att höra om spelare som lämnar klubben för speltid. Ett projekt i sommar bör vara att hitta i alla fall en spelare per lagdel som fasas in i a-laget både träningsmässigt och framför allt matchmässigt. Moyes måste hitta sina boys.
(3) Agera i Wayne Rooney-frågan. Det stora frågetecknet som för tillfället hänger över Man Utd är Wayne Rooney. Vad vill han och vad har han för alternativ? Helst skulle jag se att Man Utd behåller Rooney, en i sina stunder gudabenådad spelare och inspiration för sina lagkamrater på planen. I det avseendet kan en ny manager vara en fördel. Oavsett vad som händer dock så bör frågan lösas omgående.
:::
!
Rafael Da Silva. Rafael har alltid betraktats som en lovande högerback. Men det har också länge funnits en misstanke att han var vek och misstagsbenägen för att bli riktigt bra. Den här säsongen har han dock skingrat alla tvivel, bland annat genom att klart och tydligt ha byggt på muskelmassan. Defensiv disciplin tillsammans med offensiv fart och teknik har gjort honom till en formidabel ytterback, en av ligans allra bästa.
?
Tom Cleverley. Irriterande oförutsägbar i sina prestationer. Har en hög potential och spelintelligens, en kvick passningsspelare som betyder mycket för både fart och finess i Man Utds anfallsspel. Har dock ibland svårt att rent fysiskt hålla kontrollen på mittfältet. Utvecklades mycket inför och under förra säsongen men har haft en mer tyst säsong den här gången. Kan han utvecklas under David Moyes?
:::
2012-13 som film: Persona (1966)
Ingmar Bergmans existentialistiska drama om en ung sköterska som tar hand om en tigande skådespelerska och vars personlighet alltmer smälter samman med sin patient kan sägas på gott och på ont spegla den symbiotiska relation som växt fram mellan Alex Ferguson och Man Utd. Alex Ferguson själv får nu under sin pension sätta sig och titta på en annan gammal Bergmanklassiker, Smultronstället.
:::
Spelarbetyg:
David De Gea – (++++)
Anders Lindegaard – (++)
Rafael Da Silva – (+++++)
Patrice Evra – (++++)
Phil Jones – (+++)
Rio Ferdinand – (++++)
Jonny Evans – (++++)
Nemanja Vidic – (+++)
Alexander Büttner – (+++)
Chris Smalling – (++)
Anderson – (++)
Ryan Giggs – (+++)
Michael Carrick – (+++++)
Paul Scholes – (+++)
Tom Cleverley – (++)
Antonio Valencia – (++)
Ashley Young – (+++)
Shinji Kagawa (++++)
Luis Nani – (++)
Wayne Rooney – (++++)
Javier Hernandez – (++++)
Danny Welbeck (++)
Robin van Persie – (+++++)
Snitt: 3,26
:::
Be Champions!!