Vädret är nästan oförskämt bra hittills den här sommaren. Det är naturligtvis härligt och gör ju saknaden av fotbollen mer uthärdlig. Över den nu kommande midsommarhelgen kommer jag att ta en liten minisemester från bloggandet, och därför får ni hålla er goda med den här bloggen i några dagar samtidigt som ni tuggar sill och dricker sarsaparill.
Det passar sig kanske också rätt bra att ta en liten andningspaus här när vi så att säga inte bara befinner oss i någon form av planetarisk vändpunkt utan likaså en form av motsvarande vändpunkt i den engelska fotbollen. Det som har varit under den gångna säsongen förbyts så smått i tankar om vad som kommer att ske nästa säsong.
Som symbol för just detta presenterades igår nämligen hela kommande säsongs spelschema i Premier League, och för all del också i övriga divisioner i England. Som någon sa på twitter igår så är det ju lite speciellt den här gången eftersom denna nyhet för första gången på länge inte ackompanjeras av gnäll från Alex Ferguson om en schematisk konspiration mot Man Utd. Precis som vi för övrigt för första gången på lika länge inte borde behöva höra konspirationsteorier om att Alex Ferguson har påverkat spelschemat till sin fördel.
Jag har nu för all del inte studerat spelschemat i alltför precis detalj, men gör mig ändå ett försök att lite förenklat bryta ned den kommande ligasäsongen i dess allra mest grundläggande beståndsdelar.
:::
Augusti – Snabb start för Sunderland
Redan under inledningen av säsongen kommer vi kunna få en tydlig indikation på hur framgångsrik Paolo Di Canio har varit i sin ombyggnation av det evigt underpresterande Sunderland. Säsongsdebut hemma mot Fulham och därefter två klart vinnbara bortamatcher mot Southampton och Crystal Palace betyder att Sunderland antingen redan har tappat viktiga poäng alternativt är ett av säsongens tidiga succélag.
September – Upp till bevis för Man Utd
Jag fuskar lite här och räknar med att Man Utds match mot Liverpool den sista augusti flyttas till söndagen eller måndagen, det vill säga i början av september. Man Utds nye manager David Moyes har då fått inleda säsongen med två mycket svåra matcher, mot Swansea och Chelsea, och kommer under september att då möta såväl Liverpool som Man City på det, utöver två ”måste vinna”-matcher mot Crystal Palace och West Brom. Här sätts mycket av säsongens agenda för David Moyes.
Oktober – Man City ångar på
Man City kan onekligen inte klaga på sin säsongsinledning, där bara derbyt hemma mot Man Utd borde leda till övertid på kontoret. I oktober måste de dock följa upp vad som förmodligen är ett stabilt tabelläge med först en match hemma mot Everton följt av två knepiga bortamatcher, mot i tur och ordning West Ham och, i vad som är en tidig titelshowdown, Chelsea. Manuel Pellegrini måste visa fingerspetskänsla.
November – Everton synas i sömmarna
Med tre hemmamatcher under november så är det här en månad där Everton under sin nye manager Roberto Martinez bär eller brister. Tottenham och Stoke, likaväl som derbyt mot Liverpool, ska klaras av hemma på Goodison Park runtomkring bortamatchen mot Crystal Palace. Martinez talade vackert om att sikta på Champions League med Everton, i november kommer ligans obönhörliga logik att syna det utspelet i sömmarna.
December – Chelseas maskineri måste rulla
Under José Mourinhos första tid i Chelsea så var laget något utav en ständigt rullande vinstmaskin. Under senare år är det dock runt den här tiden som gruset har börjat hacka i Chelseas maskineri. Med sex matcher i december så får vi se om Mourinho åter lyckats olja maskinen, när Chelsea inleder med två hårda bortamatcher mot Sunderland och Stoke innan de senare under över julhelgerna ställs mot såväl Arsenal som Liverpool.
Januari – Gott nytt år för Liverpool
Liverpool ställs inför en tuff höstsäsong, men om de kommer helskinnade och någorlunda med i matchen därifrån så är kanske vad som därefter sker i januari det som i slutänden definierar lagets säsong. De tre första matcherna mot Hull, Stoke och Aston Villa är samtliga klart vinnbara. Därefter avslutas månaden med hemmaderby mot Everton. Tolv poäng under januari och Liverpool har momentum inför vårsäsongen.
Februari – Här kan det avgöras för Cardiff
Vinnarna av The Championship har under senare år haft det väldigt tufft under sin första tid i Premier League. QPR klarade sig med nöd och näppe kvar den första säsongen men åkte ur med rumporna först andra säsongen, och Reading åkte ur omedelbart. Om Cardiff ska lyckas hålla sig kvar så är det under februari som en stor del av grundbulten då måste läggas med tre hemmamatcher mot Norwich, Aston Villa och Hull, vid sidan av det oerhört prestigeladdade bortaderbyt mot Swansea.
Mars – Avgörande månad för Arsenal
Optimismen flödar i Arsenal och det pratas om titeljakt igen. Förr om åren har det varit först och främst i mars som dylika drömmar har krossats, och mars ser återigen ut att bli examensperiod för laget. Bortamatch mot Stoke, hemma mot Swansea, bortamatcher mot Tottenham och Chelsea innan hemmamatch mot Man City. Där har vi den här vårsäsongens allra trångaste sektion innan en betydligt beskedligare ligaspurt. Tar sig Arsenal levande därifrån så är rinken spolad för ännu en lyckad säsongsavslutning.
April – Prestation under press för Tottenham
Läget i april för Tottenham kommer vara väldigt avhängigt av hur det har gått fram till dess. Men om de i början av april är med i racet om Champions League-platserna så har de därifrån inga som helst ursäkter utan måste då visa att de lärt sig något av de senaste årens säsongsavslutningar. Ett lag som jagar Champions League har i det läget inte råd att tappa många poäng alls mot Sunderland, West Brom, Fulham och Stoke.
Maj – Upp eller ner för Newcastle
Maj är en udda månad med endast två matcher, där de allra flesta förvisso på något sätt eller vis ändå är avgörande. Det stora frågetecknet i nuläget är kanske i vilket humörläge Newcastle befinner sig i när sköna maj än en gång knackar på dörren. Är mungiporna än en gång riktade uppåt efter en i alla fall med lagets mått mätt godkänd säsong, eller är det kris och kaos såväl sportsligt som organisatoriskt?
:::
Spelschemat har fått FA att reagera, i och med att de bett Premier League se till att inga ”stora” matcher spelades inför Englands VM-kvalmatcher under hösten. De blev bönhörda i oktober, inför de två avslutande matcherna, men inför matcherna i början av september, mot Moldavien och Ukraina, så brakar Premier League loss med Liverpool vs Man Utd samt Arsenal vs Tottenham. You win some and you lose some, men för FA är glaset naturligtvis halvtomt.
:::
Be Champions!!