Det verkar dessutom ha satts ungefärlig prislapp på £10M för en anfallare av högsta Championship-kaliber. McCormack och Ulloa gick för ungefär den summan och i jakten på Jordan Rhodes & Troy Deeney verkar lag som Hull, Leicester, och QPR budat mer än £10M. Britt Assombalonga kostade dessutom Nottingham £5.5M och lär kosta det dubbla efter en bra start. Dessutom verkar ju tidigare bekantskaper som Shane Long och Jay Rodriquez kosta ännu mer än £10M efter en stund i PL-rampljuset.
Att det finns pengar i The Championship och en tydlig väg till Premier League har också gett dess klubbar en god ställning på transfermarknaden. Likt det pratas om hur nästan alla klubbar i PL nu tack vare tv-intäkter har pengar att konkurrera med nästan alla utanför PL, är inte klubbar i The Championship långt efter. Det är etablerat hur Championship är på toppen av matkedjan när det kommer till andradivisioner då andra andradivisioners stjärnor/skyttekungar värvas dit (Proschwitz, Delort) men det värvas numera också mycket från andra länders högsta divisioner.
I hänsyn till Skottland är det få klubbar i deras högsta division som inte heter Celtic och kan konkurrera med ens L1-klubbar. Snarare är Skottland en chans att återuppliva karriären om den slocknat i Football League. Och spelare i inte alltför små klubbar i såväl Belgien, Holland, eller Frankrike har sökt sig till The Championship. Cardiff kan till exempel värva Bruno Ecuele Manga för att Cardiff kan nästan lova Premier League spel och det är kanske inte dumt att han kan få en säsong att anpassa sig till landet på en lägre nivå än vad som var fallet för Yanga-Mbiwa i Newcastle.
Också värt att nämna att Palace fortsätter värva spelare bänkade av Wolves. Först Wayne Hennessy och nu Kevin Doyle. Men ingen PL-klubb har ännu värvat Bakary Sako eller Nouha Dicko som dominerar även i Championship.
:::
TIO BÄSTA VÄRVNINGARNA I THE FOOTBALL LEAGUE
(Hög)Skolan har börjat igen och då jag skriver detta emellan studiesessioner (och saison-er) inriktade på vetenskapsteori är värvningar intressant. Då det att försöka förutsäga värvningar kan liknas med Karl Poppers “provisoriska sanningar” bland annat men i synnerhet gällande strävan efter mer kunskap.
Varför jag tror dessa är de bästa värvningarna beror på min förförståelse av spelarna, lagen, och dess omständigheter i fråga och vad vi kan tänka oss uttolka av det. För vad är vår förståelse om fotboll om den inte är kunskapsrelativism.
:::
Bruno Ecuele Manga, till Cardiff från Lorient. £5M.
Frankrike har ett gott rykte om sig när det kommer till mittbackar och Lorient i synnerhet är en fin plantskola med tidigare Christian Gourcuff som sin Dario Gradi/Wenger-hybrid. Det känns inte som en fråga ifall Manga kommer vara en bra värvning utan snarare hur Cardiff lyckades snärja honom framför Europeiska medelklass-klubbar som Marseille och Roma.
Fotbollskanalens lysande Frankrike-bloggare beskriver honom som en av ligans bästa mittbackar och på en liknande nivå av Koscielny eller Yanga-Mbiwa. Vilket känns som ett passande spektrum för Manga. Antingen en spelare som kommer överglänsa Caulkers förra säsong i Cardiff och då köpas dyrt av en större klubb eller en talangfull spelare som inte lyckas acklimatisera sig till en ny miljö.
Ska försöka fylla det stora emotionella tomrummet efter kaptenen Mark Hudson, men kan vara en mycket bättre spelare. Säsongens Bakary Sako-värvning.
:::
Adebayo Akinfenwa. Till Wimbledon från Gillingham.
I och med att Adebayo Akinfenwa väger över 100 kg och sägs vara världens starkaste fotbollspelare glömmer man lätt också att han är en mycket bra spelare. En spelare som i drygt 10 år nu varit en stabil målskytt i såväl L1 som L2.
:::
Michail Antonio. Till Nottingham Forest från Sheffield Wednesday. £1.5M
Utvecklades till en ytterstjärna i Wednesday och begränsades av att Owls inte är särskilt bra. I Nottingham spelar han i ett topplag och redan efter fem matcher har han redan tre mål och tre assist.
Fokus hamnade på potentiella skyttekungen Britt Assombalonga men jag tror Antonio kan vara en ännu bättre värvning. Bra på allt en ytter ska vara bra på och dessutom fysisk och målfarlig.
Säger mycket gott om Forest transferfönster att deras ytter på andra sidan Chris Burke också skulle kunna hamna på listan. Likaså Matty “Matty” Fryatt, Jack Hunt, och Michael Mancienne.
:::
Reda Johnson. Till Coventry från Sheffield Wednesday.
Coventry om några kan behöva lite ordning och reda i försvaret. Johnson var en underskattad spelare i Wednesday där han gjorde mycket mål för en försvarare och han lär kunna vara en stjärna för ett svagt L1 lag som Coventry.
Coventrys nästbästa flytt bakom flytten hem till Coventry och Ricoh Arena
::::
Någon från Italien. Till Leeds från Cagliari/Serie B. Okänd summa.
Det är svårt att avgöra hur bra någon är när de spelar i en annan liga, i ett annat land, och när de inte fått särskilt mycket speltid heller. Och när de ska försöka spela i Leeds Inferno (inte mycket med Leeds är särskilt United) som just nu dessutom redan letar efter en ny manager.
De som borde vara bra värvningar är åtminstone Marco Silvestri en ung italiensk målvakt som representerat Italien på U21-nivå. Tommaso Bianchi som varit en av Serie Bs bästa i flera säsonger och Giuseppe Bellusci som blev en publikfavorit i Catania. Även Schweiziska landslagsmannen Gaetano Berardi har Serie A-erfarenheter. Mirko Antenucci verkar vara en italiensk motsvarighet till Billy Sharp (som Leeds också värvat), och Casper Sloth är Dansk landslagsman.
På det tillkommer ungdomar som Adryan som är en Brasiliansk “nr 10” samt jättetalang men som skadade sig när han kom till Cagliari. Dario Del Fabro, en Italiensk U19-landslagsman. Brian Montenegro, en paraguayansk U20-landslagsman som imponerat i hemlandet. Zan Benedicic, slovensk U21 landslagsman från Milan. Souleymane “Dudu” Doukara som imponerat i Italiens lägre divisioner.
De flesta låter faktiskt som bra värvningar och det har spenderats en del pengar, samt att det finns utköpsklausuler som tyder på ännu mer. Jag tror faktiskt flera av spelarna kommer vara viktiga för Leeds men vilka är svårt att avgöra men likaså känns det förbestämt att flera kommer misslyckas rejält. De spelar trots allt i ett ganska mediokert lag som står utan manager och med en ägare som få managers lär vilja behöva jobba med.
Adryan blir nye Coutinho och med en Cellino-immun ny manager anpassar sig “italienarna” till Yorkshire?
:::
James Collins. Till Shrewsbury från Hibernian.
James Collins slog igenom i Shrewsbury för ett par säsonger sedan med sin imponerande fysik och målsinne vilket både påminner lite om Alan Shearer. Fortsatte det i Swindon men när han sedan värvades till Skottland satte det stopp och nu är han tillbaka i Shrewsbury.
Tror likt förra gången att Collins kan spela på en klart högre nivå än L2. Championship till och med men visst finns det frågetecken kring om han helt enkelt är bäst som en stor fisk i en liten damm snarare än någon som kan buffla sig även med de buffligaste i Championship.
Kandidat till att vinna skytteligan i L2
:::
Britt Assombalonga. Till Nottingham från Peterborough. £5.5M.
En måltjuv och ett kraftpaket med gott om fart. Redan gjort fyra mål på lika många matcher hittills.
Kommer från Watfords fina akademi men fick inte plats tack vare Troy Deeneys framväxt och har istället målskjutit sig upp igenom divisionerna. Gjorde 16 mål på 21 matcher säsongen 11/12 i först sjunde (för Wealdstone) sedan i femtedivisionen för Braintree. Därefter 15 i L2 för Southend och förra säsongen 23 mål för Peterborough i L1.
Denna säsongen 20 i Championship och nästa säsong 15 i Premier League?
:::
Mark Little. Till Bristol City från Peterbrough. Gratis.
En kupp av Bristol City då Peterborough ville behålla honom men han nobbade deras kontrakt. För pengar eller för att Darren Ferguson inte pratar försvarsspel. Gjort en stark inledning i Bristol och är en perfekt offensivt frejdig wingback för deras 3-5-2 system samt att han kan spela mittback vid behov.
Tycker också hans gamla lagkamrat Craig Alcock är en bra värvning av Sheffield United.
Little är en stor spelare för Steve Cotterill
::::
Michael Higdon. Till Sheffield United från NEC Nijmegen. Okänd summa.
En scouser som hamnat i Holland via Skottland. En reslig skräckinjagande anfallare på fel sida 30-strecket men likväl en målskytt av rang. Skulle kunna vara en bra värvning för de flesta klubbar även i The Championship och för ett par bottenklubbar i PL men gick istället till Sheffield United som är på väg ur L1.
Mitt största frågetecken är hur Nigel Clough med sitt babyface kan framgångsrikt skälla på Higdon som ser ut som ett våldsamt skinhead.
:::
Keiren Westwood. Till Sheffield Wednesday från Sunderland. Okänd summa.
Var en av Englands bästa målvakter i Coventry men fick inte förtroendet i Sunderland. Wednesday var i behov av en målvakt då man tidigare har haft Chris Kirkland i målet.
Westwood är inte ännu 30 och är en utmärkt skottstoppare även om hans spel med fötterna inte håller högsta klass men det lär det inte behöva. Bör kunna ta tillbaka sin plats som Irlands förstamålvakt från David Forde.
:::
Bubblare
Adam Forshaw/William Kvist (Wigan), Ryan Lowe (Bury), Aaron Wilbraham (Bristol City), Tom Lees (Sheffield Wednesday), Callum Wilson (Bournemouth)
:::
VÄRVNINGARNA MED BÄST NAMN
Nya spelare med bra namn. Bara spelare från utanför England men jag vill även nämna Crawleys Bobson Bawling och Jonson Clarke-Harris. Bawling låter som han skulle kunna spela B.A Baracus i en remake av “A-Team” och JCH har ett efternamn som förnamn och ett dubbelnamn av potentiella förnamn som efternamn.
Danny Holla (Brighton), Jota (Brentford), Jelle Vossen (Middlesbrough), Jeffrey Rentmeister (Blackpool), Igor Vetokele (Charlton), Zan Benedicic (Leeds), Blint Bajner (Ipswich), George Tucudean (Charlton), Achille Campion (Port Vale), Christopher Routis (Bradford), Yanic Wildschut (Middlesbrough)
Hedersomnämnande till Willie Gros som värvades till Oldham i Juli men släpptes i Augusti, då han inte verkar ha levt upp till de förväntningar.
:::
/Peter A Linhem