Om ganska precis två år, eller ett år och elva månader för att vara lite mer exakt, är det alltså dags för nästa VM. Och om vi tyckte att förra VM i Ryssland var lite kontroversiellt så är det naturligtvis en mild sommarbris mot vad ett VM i Qatar kommer vara. Ett land och en arrangemang som har fått ta emot omfattande kritik för sina förbrytelser både mot demokratiska grundvärderingar och mänskliga rättigheter.
Några sommarbrisar kommer det ju inte heller precis handla om, även om det så klart kommer vara varmt i Qatar. Men för första gången någonsin kommer alltså VM inte spelas under sommaren, utan istället mellan mitten av november till mitten av december under 2022. För i en av FIFA:s största bait-and-switches dök ju den saken upp i efterhand när det i kampanjen utlovats att VM ändå skulle gå på sommaren.
Klubblagen och deras ligor och organisationer är naturligtvis måttligt roade av den här omständigheten, då det rejält skruvar till deras ordinarie säsong och kräver ordentliga omställningar som får följdverkningar på säsongerna runt omkring denna. Alltså är vad vi upplever redan nu den här säsongen, med ett förskjutet och komprimerat spelschema, något som faktiskt kommer vara normen de närmaste två-tre åren.
För oss som tittar på VM blir det naturligtvis också en helt annan upplevelse. Vi är ju vana vid att kunna följa ett VM under en period av året som åtminstone till stor del sammanfaller med någon form av ledighet från vardagen. Nu ska alltså ett helt VM, med dess gruppspel, dess dramatik, dess tunga spelschema, slutspel och straffar, trängas i höst- och vintermörkret med budgetmöten, sammanträden och julbord.
Givet att VM går i Qatar så kommer det som vanligt pratas om politiska bojkotter etc, något det så klart redan har pratats om. Men som vanligt är det mest av allt bara tomma ord och en slags läpparnas bekännelse. Hade exempelvis något av de europeiska länderna verkligen menat dessa saker på riktigt allvar så hade de naturligtvis inte ställt upp i VM och alltså inte varit med i kvällens lottning av det europeiska VM-kvalet.
England, Skottland, Wales, Irland och Nordirland är däremot alla med i VM-kvalet. Av dessa fem tog sig England, Skottland och Wales samtliga till EM, och både Irland och Nordirland åkte ut i playoff mot Slovakien. Starkt ändå av öarna att ha tre länder med i ett mästerskap. Men att kvalificera sig för EM är nu för tiden betydligt lättare än att lyckas ta sig till ett VM, så hur går det för de fem länderna den här gången?
GRUPP I – ENGLAND
Polen
Ungern
Albanien
Andorra
San Marino
England brukar av hävd vara rätt bra i kvalspelet till sådana här turneringar, men den hår gången fick man faktiskt en rätt tuff lottning. Polen är väl att betrakta som mer eller mindre jämspelta med England, Ungern är ett land på uppgång och Albanien var en tuff motståndare från den femte potten. Matcherna mot Polen riskerar bli helt avgörande för att ta sig direkt till VM. Men England måste vara på tårna och kan behöva ta vägen via ett ovisst playoff.
GRUPP F – SKOTTLAND
Danmark
Österrike
Israel
Färöarna
Moldavien
Tjatades om vilken drömlottning detta var för Danmark, men själv satt jag nog och tänkte att det här var sannerligen ingen lottning som Skottland precis kan beklaga sig över heller. Skottland tog sig till EM, deras första mästerskap på 22 år, och här har de faktiskt en rimligt god chans att även ta sig till ett VM. Hemmamatcherna kommer bli avgörande, Skottland har inte råd att slänga bort onödiga poäng, och Danmark var förmodligen bästa motståndet de kunde få från den första potten.
GRUPP E – WALES
Belgien
Tjeckien
Vitryssland
Estland
Svårt att se att Wales ska kunna rå på Belgien. Men i och för sig, övrigt motstånd i gruppen är inte överdrivet tufft, och skulle Wales kunna hålla rent mot dem så är det alltså direkta möten med Belgien som avgör VM-platsen. Och i ett enskilt möte kan så klart allt hända. Men Belgien måste räknas som gruppens stora favoriter, men Wales borde ha god chans på ett playoff.
GRUPP A – IRLAND
Portugal
Serbien
Luxemburg
Azerbadzjan
Mja, det blir nog tufft det här för Irland. Portugal är ett äckligt stabilt lag i sådana här sammanhang, och måste nog räknas som gruppens givna favoriter. Kampen om andra platsen ser i så fall jämnare ut. Det gäller att Irland inte går bort sig mot varken Luxemburg eller Azerbadzjan, och sedan blir det i praktiken en intern kamp mellan Irland och Serbien. Den kampen kan faktiskt Irland vinna. Playoff är ett realistiskt mål för Irland.
GRUPP C – NORDIRLAND
Italien
Schweiz
Bulgarien
Litauen
Nordirland har faktiskt gått rätt bra i de sista kvalspelen, och man var ju faktiskt med i det senaste EM-slutspelet. Till VM blir det däremot en lång resa den här gången. Italien lär så klart gå över lik för att vinna den här gruppen efter förra VM-kvalets playoff-fadäs mot Sverige, och kampen om andraplatsen blir tuff med både Schweiz och Bulgarien som kompetenta motståndare, och med Litauen som ett av de mer stabila så kallade blåbären i dessa sammanhang. Nordirland var i VM senast 1986, och det blir nog inget VM den här gången heller.