West Brom anställde Slaven Bilic inför förra säsongen. Detta efter en nedflyttning från Premier League och efter ett antal manageranställningar av Tony Pulis och Alan Pardew som genom sin fotboll och sina personligheter hade lyckats alienera West Broms supportrar. Slaven Bilic anställdes för att få West Brom att spela positiv fotboll igen och för att inom två år få West Brom tillbaka till Premier League igen.
Man måste rimligtvis säga att Slaven Bilic lyckades med sitt uppdrag. West Brom spelade en fotboll som kanske inte var perfekt men som åtminstone gjorde supportrarna mycket mer nöjda än vad de varit förut. Och West Brom tog sig tillbaka till Premier League redan efter ett år, det vill säga under Bilics första säsong med West Brom. Nu, en knapp halv säsong in på deras säsong tillbaka i Premier League, har alltså Bilic fått sparken.
Tittar vi på tabellen så kan det för all del finnas vissa skäl för ett sådant beslut. West Brom ligger under nedflyttningsstrecket, har vunnit endast en enda av lagets hittills tolv matcher i Premier League, mot jumbon Sheffield United på hemmaplan, och har bara sju poäng på dessa tolv matcher. Detta är naturligtvis nedflyttningsform och på så vis går det att rättfärdiga ett sådant här beslut.
Samtidigt är det knappast heller så att West Brom är ens i närheten av att vara avhängda i nedflyttningsstriden. Det är två poäng upp till nedflyttningsstrecket, och åtminstone tre lag ovanför dem i tabellen ligger inom klart räckhåll. Här uppstår även en fråga om vad West Brom egentligen förväntade sig inför den här säsongen. De kan inte rimligtvis ha förväntat sig att undvika en nedflyttningsstrid.
Allting tyder nu på att det är Sam Allardyce som tar över som manager. Allardyce som alltså inte haft ett managementjobb i England på över två år. Men West Broms motiv börjar väl därmed framstå som rätt glasklara. West Brom vill hålla sig kvar i Premier League och de verkar då ha fallit för den här gamla floskeln att managers såsom Sam Allardyce innebär någon form av garanti mot nedflyttning.
Exakt samma sak har sagts om Tony Pulis och om Alan Pardew, som West Brom har anställt tidigare. Det visade sig inte vara någon garanti mot nedflyttning. Dessutom känns anställningen av Sam Allardyce som en återgång till samma typ av manager och samma typ av fotboll som West Broms supportrar redan revolterat mot. West Broms ägare och ledning spelar alltså ett rätt högt spel för att hålla sig kvar i Premier League.
Slaven Bilic skulle med all rätta kunna känna sig rätt sviken av West Brom efter detta. Han tog alltså klubben tillbaka till Premier League på halva den utsatta tiden. Han reparerade klubbens skadade relation till sina egna supportrar. Några större investeringar gjordes inte i spelartruppen inför återkomsten till Premier League, tvärtom såldes spelare som Bilic inte ville skulle säljas.
Varje manager som ska behålla sitt jobb behöver stöd från tre olika håll; styrelsen, spelarna och supportrarna. Normalfallet brukar vara att en manager tappar stöd först antingen hos spelarna eller supportrarna, eller båda två, och detta resulterar i tappat stöd även hos styrelsen. För Bilic verkar det istället som att han har haft kvar stödet hos både spelare och supportrar, men tappat stödet hos styrelsen.
Om matchen och den värdefulla om än oväntade poängen i tisdags borta mot Man City visade någonting så var det att spelarna definitivt inte har slutat fajtas för laget och för Bilic. West Brom är definitivt inte ett lag som lagt ned verktygen, vilket deras matcher även har visat. Och om reaktionen från West Broms supportrar på nyheten att Bilic fått sparken visar någonting så är det framför allt vrede, ilska och upprördhet.
Just timingen är så klart lite speciell. Det får ju betraktas som minst sagt udda att ena kvällen få med sig oavgjort borta mot Man City för att nästa dag få sparken. Om ändå något ska sägas till styrelsens försvar i det avseendet så är det att Bilic framtid verkar ha hängt i luften under en längre tid, och att de åtminstone inte låtit sig styras av enskilda resultat hit eller dit.
Slaven Bilic är väl knappast felfri som manager. Att styrelsen var osäkra på hans position och nu har beslutat sig för att byta ut honom är inte enbart ett uttryck för en strävan mot kortsiktig trygghet, verklig eller inbillad, utan också ett uttryck för att laget stagnerat under Bilic efter en stark inledning. West Brom var exempelvis så när att missa uppflyttning förra säsongen, efter att ha jobbat upp ett betryggande försprång.
Om West Brom hade ersatt Bilic med ett mer progressivt, långsiktigt och framåtsträvande alternativ som manager hade beslutet förmodligen varit betydligt mycket lättare att acceptera. Beslutet som nu har fattats, att utan övertygande skäl i tabellen, och utan något större stöd från spelare eller supportrar, ersätta Bilic med Sam Allardyce känns betydligt svårare att svälja.
Någon garanti mot nedflyttning är det definitivt inte.