Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vinnare och förlorare under Premier Leagues transferfönster

Peter Hyllman

Ännu ett transferfönster har alltså bommat igen. Återigen har Premier League totalt sett slagit ett nytt rekord när det gäller mängden pengar som har spenderats på transfers under en och samma sommar, precis som ett flertal enskilda klubbar har slagit sina egna transferrekord både när det gäller köp av individuella spelare och hur mycket som har spenderats totalt under samma transferfönster.

Så mycket alltså för den där bubblan som alla pratar om ska spricka när som helst i Premier League men som till synes aldrig riktigt spricker. Eftersom det i själva verket inte är fråga om någon bubbla. Vad man däremot kan säga om det där med transferrekord av olika slag i ovanstående stycke är så klart att det i hög grad styrs av fotbollens inflation, inte minst i Premier League, och att det i reala termer inte är så stor skillnad.

Och vad gäller att spendera pengar på transfers framåt i tiden så signaleras nu att Premier League kommer förändra sitt finansiella regelverk helt i enlighet med UEFA:s nya regelverk. VIlket dock inte kommer förändra särskilt mycket, eftersom engelska klubbar generellt inte har några problem att motsvara dessa regelverk, utan snarare underlätta för t ex en klubb som Newcastle att investera sig ikapp.

Annons

På lång sikt skulle man alltså kunna tänka sig att en klubb som Newcastle kommer stå som vinnare. Men vilka är transferfönstrets vinnare respektive förlorare på mer kort sikt i Premier League? Med förståelse för att det finns ett rätt tydligt ingenmansland av klubbar som varken kan beskrivas som det ena eller det andra.

Vinnare

Newcastle. Hur man bedömer Newcastles transferfönster beror nog väldigt mycket på vad man egentligen hade för förväntningar på transferfönstret. Man får ibland intrycket att en del av Newcastles supportrar fortfarande tror att spelare som Kylian Mbappé ska vara på väg att krita på för klubben. Utifrån det perspektivet vore fönstret kanske inte särskilt lyckat, men spelare som Nick Pope, Sven Botman, Alexander Isak med flera gör detta till ett väldigt stabilt transferfönster för Newcastle.

Annons

Nottingham Forest. Hade transferfönstret handlat om kvantitet så hade Forest varit dess stora och fullständigt överlägsna vinnare. Ingen klubb i Premier Leagues historia har värvat fler spelare under ett och samma fönster som Forest nu gjort. Detta fungerar kanske både som kritik och som beröm. Forest har däremot värvat en hel del kvalitet också, inte minst i spelare som Taiwo Awoniyi, Dean Henderson, Emmanuel Dennis, Neco Williams, Remo Freuler, Renan Lodi med flera.

West Ham. Det är onekligen inte ofta man har skäl att berömma West Hams aktiviteter på transfermarknaden, och det har väl förekommit en och annan tveksamhet även under detta fönster. Men när det väl har stängt står West Ham ändå där med värvade spelare i form av Nayef Aguerd, Gianluca Scamacca och Lucas Paqueta, vilket på förhand kändes som en smått osannolik samling spelare. Lägg därtill nya spelare som Maxwel Cornet, Thilo Kehrer med flera och West Ham har sannerligen satsat denna sommar.

Annons

Leeds. Vad man tycker om Leeds beror lite grann på vad man har för förtroende för den rätt tydliga satsning på spelare som Jesse Marsch är bekant med som Leeds genomfört den här sommaren. Leeds har helt enkelt gått all-in på Jesse Marsch och det kommer bära eller brista. Men spelare som Rasmus Kristensen, Brendan Aaronson och Tyler Adams har imponerat stort i början av säsongen, och i Luis Sinisterra och i Marc Roca har Leeds gjort några riktiga fynd.

Förlorare

Leicester. Ända fram till transferfönstrets sista dag var Leicester den enda klubben som inte värvat en enda utespelare eller investerat ett enda pund i transferpengar på sin egen spelartrupp. Detta fastän Brendan Rodgers klart och tydligt pratat om behovet av en omstart och förnyelse av spelartruppen, och detta trots att viktiga spelare lämnat klubben såsom Kasper Schmeichel, Wesley Fofana och en spelare som Youri Tielemans markerat att han vill lämna.

Annons

Bournemouth. Scott Parker var så missnöjd med Bournemouths transferfönster att han inte kunde hålla tyst om den saken vare sig under sommaren eller sedan säsongen tagit sin början, och därmed förmodligen medvetet såg till att få sparken. Parkers kritik var kanske till viss del självservande men inte därför helt felaktig, Bournemouths spelartrupp var i tunnaste laget för Premier League och att enbart investera £24m är svårt att motivera enbart med att man vill driva klubben på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Wolves. På samma sätt som man egentligen kan singla en slant om Leeds som möjlig vinnare detta transferfönster så kan man nog göra det om Wolves som möjlig förlorare, det beror på vad man egentligen tror om spelare som Concalo Guedes, Mathias Nunes och Sasa Kalajdzic. Nathan Collins är en bra värvning på mittbacken, men man får även väga in att Wolves sålt iväg spelare som Conor Coady, Morgan Gibbs-White, Fabio Silva med flera. Wolves ser tunna ut efter att transferfönstret stängt.

Annons

Avslutningsvis kommer det säkert, som alltid är fallet när sådana här bloggar skrivs, finnas en hel hög med storklubbssupportrar som tycker att just deras värvningar är alldeles fantastiska och att just deras klubb är den stora vinnaren. Vad gäller storklubbarna den här gången tycker jag att alla sex egentligen har gjort en hel del bra värvningar, men att det även i samtliga sex fall finns både ett och annat frågetecken att ställa. Dock kanske minst för Arsenal och för Tottenham.

Detta placerar dem alltså i det där ingenmanslandet mellan vinnare och förlorare i mina ögon.

:::

TRANSFERKOLLEN

Wout Faes, Reims till Leicester. Wesley Fofana lämnar klubben, och värvas görs istället en nybliven belgisk landslagsmittback från Reims i Ligue 1. Leicester har värvat bra från Frankrike förut så det är kanske fel att såga dem för hårt, men inte känns detta som ett steg framåt. Betyg: Med tvekan godkänd – (+)

Annons

Manuel Akanji, Dortmund till Man City. Man City värvar en mittback från Dortmund, och givet dennes sätt att spela fotboll är det lätt att se hur han kan passa in i Man Citys taktik. Ändå är inte känslan riktigt att det här är en värvning som omedelbart kommer förstärka Man Citys backlinje. Betyg: Godkänd – (++)

Willy Boly, Wolves till Nottingham Forest. Ännu en mångårig mittback lämnar Wolves, och Nottingham Forest fortsätter stärka sin backlinje. Boly har varit något skadedrabbad de senaste åren, vilket kanske är en aning oroväckande för Forest. Men som mittback är Boly mycket bra. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Jack Stephens, Southampton till Bournemouth, lån. Vem vet om ett lån av mittbacken Jack Stephens från Southampton hade fått Scott Parker att tycka att hans lag skulle kunna konkurrera bättre i Premier League. Men Bournemouth värvar en rutinerad och skicklig mittback. Betyg: Godkänd – (++)

Annons

Layvin Kursawa, PSG till Fulham lån. För några år sedan hade kanske detta kunnat uppfattas som en kanonvärvning. Men efter några år i PSG:s garderob är det svårt att känna riktigt samma entusiasm för värvningen. Detta sagt, det är en i grunden väldigt skicklig vänsterback. Betyg: Godkänd – (++)

Idrissa Gana Gueye, PSG till Everton. Var strålande i Everton förra gången han var i klubben och har inte varit dålig i PSG heller. Där kan det det däremot vara svårt att hitta plats för en spelare med Gana Gueyes profil. Spelartypen är precis den Everton desperat behöver. Kan bli en kanonvärvning. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)

Willian, Corinthians till Fulham. Med både Chelsea och Arsenal i bagaget, och fasen vet om man inte får räkna med Tottenham i det också, så närmar sig Willian med Fulham en London Grand Slam. Självfallet en spelare med stor och stark profil, men var han för trött för Arsenal är det svårt att se honom vara mindre trött för Fulham. Betyg: Med tvekan godkänd – (+)

Annons

Martin Dubravka, Newcastle till Man Utd, lån. David De Gea har fått rätt hård kritik i början av säsongen, men det är ändå svårt att se Dubravka på något sätt konkurrera med De Gea om förstatröjan. Och ska Dubravka ändå bara vara reserv är det svårt att se honom göra något under de få matcher det handlar om som inte Tom Heaton hade kunnat göra. Betyg: Med tvekan godkänd – (+)

Leander Dendoncker, Wolves till Aston Villa. Aston Villas mittfält har sett tunt ut så på så vis finns det stora pluspoäng i att värva Dendoncker som har varit ett bräckjärn på Wolves mittfält under flera säsonger. Förstärker Aston Villas mittfält samtidigt som det försvagar Wolves. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Ainsley Maitland-Niles, Arsenal till Southampton, lån. Mångsidig spelare som kommer ge Southampton ett ökat offensivt hot från kanten, oavsett om han spelas som ytterback eller som mittfältare. Kommer passa bra in i Southamptons sätt att spela fotboll. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Annons

Samuel Edozie, Man City till Southampton. Southampton fortsätter sin uppenbara strategi att värva vad de nog hoppas är guldkornen från Man Citys akademi. Detta har fungerat bra hittills, och fungerar det lika bra med den offensiva mittfältaren Edozie så är nog Southampton mer än nöjda med den saken. Betyg: Godkänd – (++)

Arthur Melo, Juventus till Liverpool, lån. Ingen Jude Bellingham eller Frenkie De Jong precis, men om man som Liverpool anser sig behöva mittfältare här och nu men inte vill nöja sig med andrasorteringen på lite längre sikt så kan man absolut göra sämre värvningar än att låna Arthur Melo. Betyg: Godkänd – (++)

Juan Larios, Man City till Southampton. Det här börjar påminna om när jag som ung och dum student kom in till Burger King på Odenplan i Stockholm och fick frågan av tjejen i kassan: “Vill du ha det vanliga?” Southampton måste ha stamkort på Man Citys akademi vid det här laget. Larios en offensiv ytterback. Betyg: Godkänd – (++)

Annons

James Garner, Man Utd till Everton. En försäljning som retat upp Man Utd-fansens ilska på Glazers igen, även om precis allt nu används som ett bevis för deras uselhet. Garner är dock långt ifrån den första akademitalangen som säljs och en bra säsong med Nottingham Forest i EFL Championship kanske inte får vågen att väga över. Men bra spelare som Everton kan få stor nytta av. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Carlos Vinicius, Benfica till Fulham. Andra gången gillt i Premier League för Carlos Vinicius som ju gjorde en kanske inte alldeles lyckad tur i Tottenham för några år sedan. Frågan är väl om det egentligen är lättare att rubba på Mitrovic i Fulham än vad det var att rubba på Kane i Tottenham, men Fulham har definitivt en kompetent backup. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Jan Bednarek, Southampton till Aston Villa, lån. Man kan sannerligen inte påstå att Aston Villa inte ger Stevie G vad han vill ha och behöver. En värvning som kanske inte hade gjorts om Diego Carlos hållit sig pigg och hel, men oavsett vilket en bra värvning i sig. Bednarek har varit en bra mittback i Southampton och kan må bra av en nystart. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Annons

Duje Caleta Car, Marseille till Southampton. Ut med Bednarek alltså och in med Caleta Car från Marseille. Kroatisk landslagsmittback som man måste förmoda helt enkelt passar bättre in i Ralph Hasenhüttls sätt att tänka fotboll, om detta nu är Hasenhüttls värvning. En av Southamptons äldre värvningar den här sommaren, fastän han bara är 25 år gammal. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Boubacar Traore, Metz till Wolves, lån. Råkar man bli av med Dendoncker på transferfönstrets sista dag blir man kanske tvungen att försöka lappa och laga vad som återstår av det defensiva mittfältet. Tveksamt i mina ögon om Traore kommer kunna fylla Dendonckers skor, men med Traore har Wolves i alla fall några skor att ställa ut. Betyg: Godkänd – (++)

Dan James, Leeds till Fulham, lån. Det kan ofta vara märkligt hur något så trivialt som ett managerbyte kan ändra på en spelares situation. Knappt hann James ens med att komma till Leeds innan Marcelo Bielsa försvann och ersattes av Jesse Marsch, som inte alls verkar se samma sak i James. Fulham värvar en snabb om än inte särskilt teknisk forward. Betyg: Godkänd – (++)

Annons

Loic Bade, Rennes till Nottingham Forest, lån. Bade har varit föremål för intresse från andra engelska klubbar som Leicester, Southampton och Brentford och har kanske något överentusiastiskt kallats för nästa Raphael Varane. Det är alltså en talangfull mittback som Forest lånar, med en option att köpa honom. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Wilfried Gnonto, FC Zürich till Leeds. Mångsidig anfallare som under året har debuterat för Italiens landslag. Onekligen en spelare för framtiden men ändå en spelare som Leeds kan få nytta av i nutid. Kan spela på de flesta positioner i Leeds anfall och är således en bra förstärkning inte minst på bredden. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Billy Gilmour, Chelsea till Brighton. Det är något med den här värvningen som jag både tror väldigt mycket på och som gör mig rätt glad. Gilmour är en väldigt talangfull mittfältare som verkligen kommer få chansen att maximera den talangen inom Brightons taktiska ramverk. Ett lag och en spelare som passar varandra perfekt och kan göra varandra bättre. Betyg: Berömlig – (+++++)

Annons

Pierre-Emerick Aubameyang, Barcelona till Chelsea. När Arsenal släppte Aubameyang gratis till Barcelona trodde de kanske inte att han ett år senare skulle dyka upp i en av deras direkta rivaler. Inte riktigt vad man väntade sig av en spelare som för något år sedan skulle och ville bli en Arsenallegend. Chelsea, som behöver en anfallare, får en väldigt bra anfallare i Aubameyang, om han har skallen med sig. Betyg: Berömlig – (+++++)

Denis Zakaria, Juventus till Chelsea, lån. Ett Chelsea som är tunt på mittfältet har kopplats samman med ett antal spelare, men fastnar till slut med ett lån direkt ur Juventus skräphög. Visst finns det en spelare i Zakaria, men svårt att se honom kunna ge Chelsea något som lyfter dem i den här säsongens viktigaste matcher. Betyg: Med tvekan godkänd – (+)

Annons
Publicerad 2022-09-02 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS