Inte tog det då lång tid för Chelseas nya amerikanska ägare Todd Boehly att så att säga klampa rätt ner i det brittiska klaveret. Det var under en ledarkonferens i New York som Boehly fick en fråga om sin syn på den engelska och europeiska fotbollen och framförde idén att det fanns saker att lära av amerikansk idrott, och nämnde konkreta idéer som något slags nedflyttningsslutspel och en allstar-match mellan nord och syd.
Ungefär lika kort tid tog det naturligtvis och högst förutsägbart för dessa idéer att bli kritiserade, häcklade och i det närmaste förlöjligade i den brittiska fotbollspressen. Man inser självfallet att där finns en djupt rotad allergi mot ännu en amerikansk ägare som till synes utan att egentligen förstå något alls om hur engelsk och europeisk fotboll faktiskt fungerar plötsligt ska ha idéer om hur den behöver förändras.
Men visst kan man även skönja någon slags nationalism bakom reaktionen. Idéerna blir så att säga inte bättre av att de kommer från just en amerikansk ägare. Kanske hade det blivit en i alla fall delvis mildare reaktion från den brittiska pressen om idéerna kommit från en ägare av annan nationalitet. Samtidigt är det ju svårt att förneka att dessa idéer mer eller mindre alltid kommer från just amerikanska ägare.
Viss skepsis är sannerligen motiverad. Inte minst den att det är ”lärdomar från amerikansk idrott” som gett upphov till hela den här idén om en europeisk superliga som det krävdes mer eller mindre en supporterrevolt för att sätta stopp för. Annan skepsis riskerar bli lite lätt larvig. Som den att fotboll är världens största sport och vad i hela friden skulle därmed den ha att lära sig av amerikansk idrott?!
Nog för att det går att förhålla sig sunt skeptisk även till Todd Boehly själv här. Förutom att lite slarvigt försöka ducka och dribbla bort frågor om sin syn på nedflyttning inom engelsk och europeisk fotboll så framstår han inte som särskilt genuin när han framställer sina idéer som vore de sprungna ur någon omtanke av den engelska ”pyramiden”, snarare än att bara maximera den egna klubbens intäkter.
Något som mycket riktigt påpekats av både en och annan är att om Todd Boehly, Glazers, Stan Kroenke, Fenway Sports Group med många fler verkligen brydde sig så pass uppriktigt om pyramiden så vore det en enkel övning för dem att förändra födelningen av egna intäkter att gå till just den pyramiden. Men det gör man självfallet inte och det säger så klart allt vi behöver veta om vad det är de egentligen bryr sig om.
Nåja, nog om detta! Vad finns då att säga om Todd Boehlys faktiska idéer? För enbart det faktum att han råkar vara en amerikansk ägare måste ju inte betyda att hans idéer faktiskt är dåliga idéer. Även blinda hönor med trasiga klockor kan ju som vi vet hitta något korn två gånger om dagen. Kanske finns det ändå något korn av klokhet i Boehlys idéer. Hoppas kan man ju alltid göra.
Varför inte ett nedflyttningsplayoff?
Här ska man kanske förtydliga att Todd Boehly pratar om en turnering för de fyra sämst placerade lagen i Premier League. Dessa fyra klubbar ska då spela om den enda platsen att hålla sig kvar i Premier League, om jag förstått Boehly rätt.
Vad detta egentligen är, för att översätta idén till engelskt och europeiskt fotbollsspråk, är alltså ett nedflyttningsplayoff.
Själva idén om playoff är inget som är främmande för engelsk fotboll, utan är tvärtom en väldigt uppskattad del i den engelska fotbollen. Speciellt för engelsk fotboll är dock att dessa playoff bara existerar gällande uppflyttning, inte för nedflyttning.
Idén om playoff för nedflyttning är däremot inte främmande för europeisk fotboll i stort, där det tvärtom förekommer i rätt många länder, inte minst Tyskland t ex. Formerna för detta varierar för all del, men principen är ändå densamma.
Alldeles offside är alltså inte den här idén av Boehly, fastän han har amerikanskt pass, och han har förmodligen alldeles rätt i det skulle finnas ett omfattande marknadsvärde i ett sådant playoff, eller en sådan turnering. Så långt är det alltså en god idé.
Varför är det då en dålig idé? Att förstå det bygger på att vi förstår varför playoff om nedflyttning inte förekommer i engelsk fotboll. Man anser helt enkelt att det vore en orättvisa att ett lag i slutet av säsongen som kan ha tagit endast hälften eller mindre av antalet poäng som ett annat lag ska ha samma chans att hålla sig kvar.
Playoff frångår helt enkelt ligaprincipen, som bygger på att alla möter alla och det är antalet poäng över en hel säsong som ska styra. Det är just därför som playoff generellt är en alltjämt något kontroversiell idé inom engelsk fotboll, även för uppflyttning.
Man kan även hävda att ett dylikt nedflyttningsplayoff skulle göra en mängd matcher mer eller mindre meningslösa. Lag som efter årsskiftet skulle börja hängas av skulle ha ett mycket mindre incitament att verkligen slåss för sina liv, eftersom till slut kommer de ändå likt övriga tre lag ha exakt 25% chans att hålla sig kvar i Premier League.
Marknadsvärdet man erhåller med ett dylikt nedflyttningsplayoff måste alltså subtraheras med dagens marknadsvärde av dessa ”relegation deciders” som redan existerar.
Varför inte en allstar-match?
Jürgen Klopp har naturligtvis och föga förvånande redan hunnit med att nämna den kanske mest praktisk inriktade kritiken mot Todd Boehlys förslag om en allstar-match mellan spelare från norr till söder – var i det redan överfulla spelschemat ska den matchen tryckas in?
Andra har valt att göra mer principiella och ideologiskt betingade invändningar om hur det inte finns något egentligt intresse för den här typen av uppvisningsmatcher inom engelsk och europeisk fotboll, eller idrott generellt. Det vill säga sport som idrott vs sport som underhållning.
Engelsk och europeisk fotboll saknar sannerligen inte sina jippomatcher, om det är sådana man letar efter. Men att hävda att de skulle ha något som helst marknadsvärde vore väldigt långsökt och helt säkert fullständigt felaktigt.
Varför skulle det vara ens det minsta lilla intressant för någon att se ett lag bestående av spelare från Man City, Man Utd, Liverpool m fl spelandes med varandra mot ett annat lag bestående av spelare från Arsenal, Chelsea, Tottenham m fl?
Kvaliteten på produkten, det vill säga fotbollen, skulle vara märkbart sämre, absolut ingen skulle ens kunna börja att ta den matchen på något som helst allvar, och hela idén går rätt mot strömmen med de känslor av identitet, rivalitet och stamtillhörighet som i alla år har präglat och drivit engelsk och europeisk fotboll.
Är man intresserad av att göra något utav den här typen av idé, så börja med att faktiskt försöka göra något meningsfullt med Community Shield, som ändå kan sägas ha något av rollen som en allstar-match skulle kunna ha, men som ändå utgår från tanken om att två faktiska klubbar ställs mot varandra.
Idén om en ren allstar-match är däremot en väldigt amerikansk idé, och i just det här fallet är amerikansk idé liktydigt med en dålig idé.