Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Reser sig som fågeln Fenix ur askan" - stjärnans omdiskuterade comeback

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader – följ för daglig update gällande den tyska fotbollen

För exakt 324 dagar sedan var Bayern Münchens och dåvarande tyska landslagskapten, Manuel Neuer, med om en skidolycka. Denna skidolycka har lett till att Neuer inte har kunnat spela sedan dess, vilket har lett till stora konsekvenser. Nu hoppas dock den 37-årige målvaktsveteranen återigen kunna visa att han kan leverera på den absolut högsta nivån. 

GRÖNT LJUS

För knappa tre veckor sedan återvände Neuer till lagträningen. Han hade hoppats på att vara spelklar redan i somras, men på grund av bakslag i rehaben har han fått skjuta på sin comeback. Nu har dock läkaren gett grönt ljus till Neuer som äntligen får kliva på planen igen för Bayern München, något han inte har gjort sedan den 12 november 2022, dvs. 351 dagar sedan.  

Annons

TURBULENSEN

Efter Neuers skidolycka har det varit väldigt kaotiskt i FCB-lägret. Man skulle kunna säga att det var starten på slutet för den dåvarande tränaren Julian Nagelsmann:

m.m 

Bayern München har verkligen under de senaste tolv månaderna levt upp till sitt smeknamn FC Hollywood. Nu hoppas Neuer på att kunna stabilisera och hjälpa sitt lag till att nå samtliga målsättningar denna säsong. Den stora frågan är om Neuer kan uppnå sin forna form eller om skadorna har påverkat honom så mycket att han helt enkelt inte kan briljera på hans tidigare nivå längre. 

Annons

DET BITTRA BESKEDET

För knappt en månad sedan blev det klart att Julian Nagelsmann blir Tysklands nya förbundskapten under kommande hemma-EM. En nyhet som förmodligen inte landade så väl hemma hos Neuer. Med tanke på deras konflikt är dessa herrar inte de bästa vännerna precis, men enligt Bild och tyska Sky ska Nagelsmann och Neuer ha talats vid över telefon och rätt ut allt. 

Det var ingen högoddsare att Nagelsmann fick många frågor om Neuer när han tog ut sin första landslagstrupp i september. Nagelsmann kunde då på ett diplomatiskt sätt svara att Neuer är självfallet aktuell för landslaget, men först måste han komma tillbaka på planen och spela till sig en plats. I nuläget är det Marc-André ter Stegen som har förtroendet mellan stolparna. Barcelonas 31-årige målvakt har länge stått i Neuers skugga och hoppas nu få möjlighet att representera det tyska landslaget i ett mästerskap. 

Annons

Detta öppnar upp för en duell mellan Ter Stegen och Neuer – likt den vi fick se i Tyskland inför hemma-VM 2006 när den dåvarande förbundskaptenen, Jürgen Klinsmann, utsåg Jens Lehmann som 1:a framför den tidigare förstamålvakten Oliver Kahn. Denna duell slutade med att Kahn accepterade att sitta på bänken och stötta sitt lag från den ovana positionen, samtidigt som Lehmann stod mellan stolparna. 

En av de mest minnesvärda scenerna från detta mästerskap skedde inför straffläggningen mellan Tyskland och Argentina. Kahn, som öppet ogillade Lehmann (o vice versa) klev fram till Lehmann och gav sin support. En gest som fick hela fotbollstyskland att jubla av eufori. 

Lehmann blev därefter stor matchhjälte i straffläggningen och Kahn avslutade sin landslagskarriär när han fick spela bronsmatchen som slutade 3:1 mot Portugal.

Annons

Tillbaka till nutid. 

Förutom att Neuer kommer få det svårt att ta tillbaka sin förstaplats i landslaget är det redan nu bekräftat att han inte kommer få tillbaka kaptensbindeln. Nagelsmann var väldigt tydlig med att Gündogan kommer förbli kapten, även om den före detta kaptenen Neuer återvänder till landslaget.

Skidolyckan innebar verkligen ett enormt bakslag för Neuer. Som ni ser finns det många frågetecken, men en sak är i alla fall säker. Att om Neuer nu kliver ut på planen och

iallafall någorlunda lyckas nå sin gamla storslagna form är det i sig en bragd. Det är nog många som efter en sådan skada i det skedet av karriären hade tackat för sig och det ska Neuer ha en enorm eloge för att han inte gör.

Vi får se om Manuel Neuer ”reser sig som fågeln Fenix ur askan” – och som Tysklands före detta nummer 1 Sepp Maier sa till Bild:

Annons
Publicerad 2023-10-28 08:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto