Tinnerholm frälste Malmö - nu väntar Salzburg igen

Det var inte särskilt vackert. Men det räckte. Malmö FF besegrade Zalgiris Vilnius med 1-0 på bortaplan och är vidare i Champions League-kvalet - och gladast för det är nog en debuterande 16-årig målvakt.

Malmö FF fick bara med sig 0-0 i det första mötet i Champions Leagues andra kvalomgång hemma mot litauiska Zalgiris Vilnius, i en match där den svenska mästaren var det spelförande laget utan att kunna sätta pricken över i:et.

I första halvlek i returen i Vilnius var matchbilden den samma.

Stort bollinnehav, få chanser
MFF hade stort bollinnehav, men svårt att skapa de där rejäla målchanserna. Närmast kom Tobias Sana, men hans avslut från nära håll räddades utan större problem av hemmamålvakten.

I stället var det Zalgiris som hade de hetaste möjligheterna. Men inte heller den litauiska ligamästaren lyckades hitta rätt och den första halvleken slutade mållös, ett resultat som skulle innebära förlängning.

Målvaktsbytet väckte MFF
Den andra halvleken var bara minuter gammal då de flesta Malmö-supportrarna förmodligen drog efter andan.

Efter en närkamp i straffområdet låg MFF-målvakten Zlatan Azinovic kvar på konstgräset. Läkare kallades in och domaren ropade efter en bår. Azinovic tvingades bryta, på grund av vad som såg ut att vara en knäskada, och Malmö tvingades byta in den blott 16-årige debutanten Marko Johansson.

Bytet tände MFF, som lade i en högre växel. Och då kom också utdelningen.

Högerbacken Anton Tinnerholm kämpade fram längs kanten och tog sig in i straffområdet, där han avslutade. Skottet gick, via en hemmaförsvarare, i mål vid den ena stolpen.

Efter Malmös 1-0-mål försökte Zalgiris flytta upp spelet. Men kvaliteten saknades. När de dessutom fick en spelare utvisad var saken klar. Den ljusblåa segern var egentligen aldrig hotad - MFF försvarade ledningen väl och Marko Johansson var stabil i målet, även om han inte sattes på några större prov.

I och med vinsten är Malmö FF vidare till den tredje kvalomgången till Champions League. Där väntar österrikiska Salzburg - laget MFF slog ut i det avgörande play off-spelet förra säsongen.

Malmös lag: Azinovic - Tinnerholm, Bengtsson, Brorsson, Yotun - Eikrem, Lewicki, Rakip, Sana - Rosenberg, Berget.

Publicerad 2015-07-21 kl 22:07