TV: Malmö FF vidare i CL-kvalet efter mirakelvändning

Champions League-kval

Kan historien upprepa sig?
Svaret är ett malmöitiskt rungande "jaau" efter 3-0, precis som förra året, mot Salzburg i kvalet till Champions League.

Nu är MFF klart för den sista kvalomgången.
-Det var ännu en gång en laginsats, vi gör det vi har pratat om och publiken tänder oss. Allt är möjligt här hemma, säger Markus Rosenberg till Viasat.

Malmö fick en drömstart på matchen och gjorde 2-0 redan i den 14:e minuten.

-Det är klart att det är positivt. 1-0 är det absolut viktigaste att få i första halvlek, då börjar de tänka och vi får stadion med oss, säger Rosenberg.

Tränaren Åge Hareide coachade intensivt vid sidlinjen i den andra halvleken och hade knäppt upp både en och två skjortknappar när slutsignalen ljöd.

-Det var fantastiskt av killarna. Vi visade hjärta, det var helt fantastiskt, det är sådana här ögonblick man lever för i fotboll, säger Hareide.

Repris
Det var märkliga, nästan kusliga scener som utspelade sig på Swedbank Stadion på onsdagskvällen. Efter 19 minuters spel stod det 2-0 till MFF på resultattavlan, precis som det hade gjort för ett år sedan när Malmö Champions League-kvalade mot Salzburg och tog sig in i huvudturneringen.

En drömstart för Malmö. Nikola Djurdjic satte det första målet redan efter sju minuter efter flygande anfall. Anfallaren störtade fram och placerade bollen hårt i målet. Det andra satte lagkapten Markus Rosenberg med en nick efter en hörna av Vladimir Rodic.

Jublet från de 19 522 på läktarna var öronbedövande.

Åge Hareide hade före matchen hoppats på ett liknande scenario som i playoffet 2014. Det skulle göra Salzburg ängsliga, menade han. Men önskningar är önskningar tillade han och har inget med verkligheten att göra. Han visade sig ha fel på den punkten.

Ett tredje mål kom också genom serben Vladimir Rodic efter en kontring i slutet av den första halvleken. Då var Malmö för första gången vidare, men ett Salzburgsmål hade kunnat ändra på allt.

Utvisning
I den 65:e minuten blev Malmömittfältaren Enoch Kofi Adu utvisad efter två gula kort. Malmö hade redan innan gått ner på en fembackslinje för att försvara ledningen. Rosenberg sattes därefter som ensam anfallare.

Men trots en intensiv Salzburgpress i slutet kom aldrig något mål. I stället klaffade allt för MFF:s del. Rosenberg vann matchen i matchen mot Salzburgs försvarsrese Hinteregger, Johan Wiland i Malmöålet mot bollskicklige Salzburganfallaren Dimitri Oberlin.

Avgörande var dock den hållna nollan. En reducering på slutet hade spräckt alla Malmödrömmar. Nu har man chansen att återigen kvala in till Champions League efter en osannolik upphämtning.

-Det här är magiskt, det är fantastiskt att ge någonting tillbaka till Malmöpubliken, säger Åge Hareide.

På fredagen lottas den sista kvalomgången.