Bittert slut för Sverige mot Danmark

Sverige (dam)

Sverige spelade oavgjort med Danmark, 3-3, i den sista träningsmatchen på hemmaplan inför fotbolls-VM i Kanada i sommar. Men det överskuggades av att både Hanna Folkesson och Sofia Jakobsson fick lämna planen skadade.

VM i Kanada rycker allt närmare för Pia Sundhage. Nästa uppgift för den svenska förbundskaptenen är att den 11 maj ta ut sin mästerskapstrupp. Och frågan är om Folkesson och Jakobsson kan vara med då.

Sofia Jakobsson fick bytas ut i den 71:a minuten mot Danmark, efter att ha landat illa på högerarmen efter en duell vid kortlinjen. Jakobsson vred sig i smärtor men ställde sig sedan upp efter att ha fått armbågen bandagerad.

Värre såg det ut för Hanna Folkesson. Mittfältaren missade EM 2013 efter att ha skadat ledbandet i högerknät i en av träningsmatcherna inför mästerskapet. Nu vred hon till vänsterknät i en landning i slutet av matchen och fick bäras av planen på bår.

Svensk dominans

Annars fanns det en hel del positiva saker för Sverige att ta med sig från matchen på konstgräset på Tele 2 Arena.

Efter debaclet mot Schweiz skulle försvarsspelet sitta, och för att få det att göra det hade Pia Sundhage övergett sin 4—1—3—2-uppställning för ett rakare 4—4—2.

Utan att visa upp något skönspel dominerade Sverige totalt i inledningen av matchen, och Lotta Schelin rullade in ett välförtjänt ledningsmål efter en halvtimmes spel.

Emma Berglund, som var tillbaka i mittförsvaret efter petningen mot Schweiz, skickade en långboll hela vägen upp mot Schelin som ryckte ifrån en dansk försvarare och placerade bollen vid den bortre stolpen.

Sverige vann avsluten med 6—0 i den första halvleken, och det hela kändes med blågula ögon sett ganska lugnt.

Men så började den andra halvleken och på avslut nummer ett för Danmark nickade en helt fri Julie Tavlo Petersson in kvitteringen till 1—1 sedan Lina Nilsson blivit för bolltittande och helt missat i markeringen.

På avslut nummer två satte Sanne Troelsgaard 2—1 till gästerna efter att danskorna vänt bort Sara Thunebro på högerbacken två gånger om.

Schelin — igen

Sverige ägnade sig inledningsvis väldigt lite åt det etablerade anfallsspel de i och med spelsystemsbytet efter EM ägnat över ett och ett halvt år åt att försöka få till. I den första halvleken gick bollarna mest över mittfältet, när backarna tjongade upp dem till de ständigt löpande Schelin och Jakobsson.

Efter paus hittade Sverige fler passningsvägar, och i den 62:a minuten skickade Hanna Folkesson en krossboll ut till 38-årsjubilerande Therese Sjögran som i sin tur hittade Schelin (vem annars?) som säkert rullade in 2—2.

Fem minuter senare satte Caroline Seger 3—2, framspelad av inbytta Malin Diaz.

Danmark kunde dock kvittera på straff på tilläggstid, efter att Berglund dragit ner Troelsgaard.

Publicerad 2015-04-08 kl 19:25