TV: Schelin sköt Sverige närmare VM

Dam

Det behövdes två chanser och åtta minuter. Sedan hade Lotta Schelin dödat all spänning när Sverige mötte Polen i kvalet till fotbolls-VM nästa sommar.

4—0-segern innebär att Sverige nu toppar gruppen och har VM-platsen helt i egna händer.

Egentligen borde Lotta Schelin gjort mål redan efter sex minuter, när hon blev i stort sett fri i straffområdet efter ett inspel från Therese Sjögran. Den gången missade hon dock nertagningen.

Men två minuter senare satt den, efter att Lyon-anfallaren på egen hand fångade upp bollen och rann igenom det polska försvaret.

Den drygt 4 000 åskådare starka publiken på Kazimierza Deyny-stadion i den lilla orten Starogard Gdanski — uppkallad efter den från staden bördige polske fotbollslegendaren med samma namn — önskade nog av flera anledningar att Schelin bommat igen.

Polen backade

Dels för att de självklart hoppades på polsk seger, och dels för att underhållningsvärdet i matchen gick ner betydligt efter målet. Polen backade hem, i sin iver att hålla nere siffrorna, samtidigt som Sverige, i sin iver att få upp siffrorna, slog bort de flesta passningarna i anfallet.

Pia Sundhage valde att starta med Olivia Schough bredvid Lotta Schelin i anfallet, medan Kosovare Asllani förpassades till bänken. "Kosse" fick dock chansen direkt i andra halvlek när Malin Diaz byttes ut — och tog den. Redan efter elva minuter på planen nickade Asllani in 2—0 till Sverige på ett kort inlägg från Schelin, och matchen tog sig något.

Öppen VM-väg

Lotta Schelin gjorde sedan 3—0, och Linda Sembrant fastställde slutresultatet till 4—0 på en hörna i slutminuterna.

Sverige leder nu kvalgruppen med tre poäng före tvåan Skottland. Det innebär att vägen mot VM i Kanada ligger helt öppen för svenskorna inför de två avslutande kvalmatcherna mot Bosnien-Hercegovina och just Skottland, som spelas 13 och 17 september i Göteborg. Gruppvinnaren går direkt till VM, medan tvåan får spela playoff.

Publicerad 2014-08-21 kl 19:10