Sverige krossade Island i Algarve: "Hade förväntat mig ett tuffare Island"

Dam

Ett drömmål av Sara Thunebro, ytterligare två av Kosovare Asllani och totalt 6-1.
Vad saknades då för Sverige mot Island?
Jo, en riktig värdemätare till motstånd.
Det blir i stället nästa möte mot USA i Algarve Cup.

Kosovare Asllani och Caroline Seger

På ett sätt var det ett stort steg framåt mot premiären mot Kina, 1-1. Å andra sidan en påminnelse om nivåskillnaderna.
Både Sverige och Island är kvalificerade till fotbolls-EM i sommar i Sverige.
Där upphör likheterna.
-Jag hade förväntat mig ett tuffare Island, säger förbundskaptenen Pia Sundhage till TT.
-Men vi fick en sådan bra start så det blev psykologiskt tufft för dem.
Målkalas
Hon då fått ett målkalas, en boost för självförtroendet men knappast någon utmaning till match. I halvtid stod det 4-0 och matchen över.
Den andra svensken i Paris Saint-Germain, Kosovare Asllani hade inlett med 1-0 efter redan 11 minuters spel. Sara Thunebro utökade till 2-0 genom kvällens tjusigaste mål, hennes andra i turneringen. Lotta Schelin och Marie Hammarström fick sedan sticka emellan med ytterligare två, Hammarströms på tilläggstid.

Då hade Island haft i princip ingenting av spelet. Mål i andra av Asllani och inhopparen Susanne Moberg och ett isländskt tröstmål med ett par minuter kvar gav till slut 6-1.

Vilka växlar går det då att dra av fredagskvällen i Albufeira?
Det beror på hur man ser det.
-En sådan här seger har ju större betydelse än när jag tränade USA. Nu är det bara tredje matchen för mig som förbundskapten för Sverige. Det ger oss gott självförtroende och vi kunde göra en rad byten som vi kanske inte gjort om det stått 1-0, säger Sundhage.
-Sedan har ju inte Island speciellt mycket.

Hade det varit att föredra att man toppat grupperna i Algarve Cup så ni fått tre riktigt tuffa matcher, till exempel mot Tyskland?
-Jo, det tror jag. Då hade vi fått jobba med försvarsspelet. Här kan man fuska lite och försvarsspelet är inte bra hos oss.

Sverige ska innan EM möta Island ännu en gång, i Växjö i april. Hur meningsfull den matchen blir kan diskuteras. Mer intressant är då måndagens möte mot USA.
Samma Kina som Sverige bara fick 1-1 mot kördes över tidigare på fredagen över av USA - 5-0.
-Det kommer att bli en helt annan match, säger Sundhage.

Publicerad 2013-03-08 kl 21:45