Sverige utan medalj i Algarve

Dam

Underläge och vändning har blivit ett beprövat segervapen för Sverige. Men i kampen med Tyskland om tredjeplatsen i Algarve cup gick det inte vägen.
Sverige föll med 1-2 och slutar fyra i turneringen.

Det började precis som senast mot Tyskland. Redan i den första minuten skapade tyskorna sin första farliga målchans och i den tredje satte Anja Mittag 1-0 till Tyskland, framspelad av Fatmire Alushi.

Tyskland öppnade i ett högt tempo, och Sverige hade svårt att hänga med.

Förbundskaptenen Pia Sundhage valde att starta med Kosovare Asllani på bänken, och i stället ha Therese Sjögran som anfallare bredvid Lotta Schelin framför ett mittfält med Sofia Jakobsson, Hanna Folkesson och Lisa Dahlkvist.

Ungefär halvvägs in i den första halvleken bytte Sjögran och Jakobsson plats, och Sverige fick ett bättre tryck i anfallsspelet.

Tänkta VM-elvan
I paus bytte Asllani av Dahlkvist och Sverige spelade med det som i dagsläget verkar vara den tänkta startuppställningen i VM-premiären mot Nigeria den 8 juni. Så när som på att Carola Söberg stod i mål i stället för fingerskadade Hedvig Lindahl.

Även Tyskland gjorde en del byten i paus, och in kom trion Celia Sasic, Dzenifer Marozsan och Alexandra Popp. Vilket gav utdelning direkt.

Popp tryckte in 2-0 till tyskorna från nära håll i den 51:a minuten, och åter var det en briljant passande Fatmire Alushi som spelade fram bollen.

2-0 hade kunnat bli 3-0 ett par minuter senare, men Sjöberg fick hjälp av ribban när en djupledsspringande Mittag avlossade ett hårt vristskott i steget.

Jakobsson målskytt
Nästa mål blev i stället svenskt. Lotta Schelin prickade stolpen med ett avslut, och Sofia Jakobsson kunde sedan rulla in bollen i öppet mål. Jakobsson var även nära att kvittera när Schelin tagit sig runt på kanten och spelat in bollen till mittfältaren som dock rullade den i stolpen.

Tyskland vann med 2-1 och tog därmed hand om tredjeplatsen i Algarve Cup. Sverige slutar fyra.

Nästa samling på vägen mot VM, och den sista innan VM-truppen presenteras, för det svenska laget blir i april då Sverige möter Schweiz och Danmark på hemmaplan.

Publicerad 2015-03-11 kl 15:11