Det är mer än ett och ett halvt år till VM i Kanada.
Fotbollslandslaget är i alla fall ett steg närmare mästerskapet.
Detta efter 2-0 mot Polen i VM-kvalpremiären.

Lotta Schelin satte 2-0 för Sverige.

Efter EM i somras var det dags för något nytt. Paradoxalt var det dock veteranerna som stod för något av det allra bästa när VM-kvalet inleddes för fotbollslandslaget. Sara Thunebro, 34 år, och Therese Sjögran, 36, stod för framspelningarna till Sveriges mål.

Thunebro, utmanad på sin vänsterbacksplats av tilltänkta ersättaren Antonia Göransson, stod för inlägget när Caroline Seger nickade in 1-0 (52:a minuten).
Sjögran, från början på mittfältet, flyttades efter 1-0-målet upp till anfallet. Där behövde hon inte många minuter innan hon spelade fram Schelin (66:e) som gjorde 2-0, Schelins 60:e landslagsmål.

Frågan är om de båda framspelarna är landslagsnamn när VM avgörs i Kanada sommaren 2015.
Bra konkurrens

-Jag har pratat med dem och jag hoppas att samtliga är med och spelar för en VM-plats. Då får vi en bra konkurrens, säger förbundskapten Pia Sundhage.
-Det är klart att VM lockar, säger Sjögran. Sedan är det svårt att säga och jag vet inte om kroppen kommer att hålla. Just känns det i alla fall bra.

För Sundhage blir VM-kvalet även en avvägning om hon ska försöka att spela in Antonia Göransson på sin nya position eller hålla fast vid Thunebro. Och ska Sjögran få en plats på mittfältet?
-Det är en balansgång. Vi får se om det fungerar med Antonia Göransson, men om man tror på något måste man prova det mer än en gång. Det här kommer att ta tid, säger Sundhage.

Tog tid
Tid tog det också innan islossningen kom i lördagens match.
Inför matchen och i halvtidspausen visades bilder från EM i somras, men första halvlek var ett bevis på att det inte går att leva på gamla meriter. Ett lågt försvarande Polen stoppade ett förutsägbart Sverige där Josefine Öqvist hade den bästa chansen, ett bra skott i 16:e minuten. Det var ett bryskt uppvaknande till hur hela kvalet troligtvis kommer att se ut när man får möta betydligt sämre lag.

-Det var ju riktigt länge sedan vi hade kvalmatcher och mötte sämre rankade lag som spelade så defensivt. Men jag är svinnöjd med att vi vann med 2-0, säger Lotta Schelin.
Kvalet fortsätter nu den 26 oktober med bortamöte mot Bosnien-Hercegovina.

Så här startade Sverige:

Sverige: K. Hammarström - Samuelsson, Fischer, Rohlin, Thunebro - Jakobsson, M.Hammarström, Seger, Sjögran - Öqvist, Schelin.

Publicerad 2013-09-21 kl 19:24