TV: Sveriges revansch och styrkebesked - fyra mål mot England

Dam

England tog ledningen mot Sverige.

Sedan kom jättevändningen.

- Det sprudlade om oss idag, säger Lotta Schelin efter sina två fullträffar i 4-1-segern.

Schelin anlände i helgen till det svenska EM-lägret med en förkylning i kroppen. Men Lyonanfallaren har blivit bättre och bättre under veckan, och i torsdagens genrep mot England kom landslagsmål nummer 53 och 54 från hennes fötter.

Det var knappast Schelins vackraste fullträffar i karriären, men de bidrog till det svenska fotbollslandslagets 4—1-överkörning.

Bara minuter efter Antonia Göranssons kvittering tofflade Schelin i 33:e minuten in 2—1 från nära håll, efter att ett Caroline Seger-inlägg nått henne via Kosovare Asllani.

"Det sprider sig"

I mitten av andra halvleken tryckte hon in 4—1 när hon var först på sin egen stolpretur.

- Lotta gör två mål och det är bra för mitt självförtroende. Har man en målgörare som gör mål det sista inför en turnering, så känns det gott för henne naturligtvis. Och det sprider sig, säger Sundhage.

Schelin hann dessutom med att spela fram duktiga mittfältsmotorn Seger till 3—1-målet, och efter 75 minuter tackade Schelin för sig och fick applåder av de 4 524 åskådarna i det ljumma regnet på Skarsjövallen i Ljungskile.

Att Schelin — som är stjärnan som väntas bära landslaget i EM — gjorde två mål var långt ifrån det enda glada beskedet som kom från fotbollslandslaget.

Laget skapade många målchanser, mycket tack vare en lyckad hög press, och kom totalt till 23 avslut mot en meriterad motståndare som England.

- Jag tror att det är väldigt jobbigt att spela mot oss, med alla snabba spelare vi har, säger Sundhage.

Högt rankad

Hon rankar insatsen högt bland de totalt nio landskamper som Sverige har spelat sedan hon tog över som förbundskapten i höstas.

- I vissa hänseenden är det en av de bästa. Vi gör fyra mål. Vi gjorde väl sex mål mot Island, men det var mot ett helt annat motstånd.

På minuskontot finns en något svajig defensiv period i första halvlek, bland annat blev hyllade mittbacken Nilla Fischer överspelad när Ellen White gjorde det engelska ledningsmålet.

Båda lagen bytte friskt under matchen, och till slut fanns endast ett fåtal startspelare kvar på planen. Therese Sjögran — tillbaka efter skada — och debutanterna Jenny Hjohlman och Amanda Ilestedt var några av inhopparna som fick speltid.

EM-allvaret börjar på onsdag, då väntar Danmark på Gamla Ullevi i Göteborg.

Sveriges startelva: 1 Kristin Hammarström - 18 Jessica Samuelsson 5 Nilla Fischer, 2 Charlotte Rohlin, 6 Sara Thunebro - 14 Josefine Öqvist, 17 Caroline Seger, 20 Marie Hammarström, 11 Antonia Göransson - 9 Kosovare Asllani, 8 Lotta Schelin.

Ersättare: 12 Hedvig Lindahl, 21 Sofia Lundgren - 3 Stina Segerström, 4 Amanda Ilestedt, 7 Lisa Dahlkvist, 10 Sofia Jakobsson, 13 Emelie Konradsson, 15 Therese Sjögran, 16 Lina Nilsson, 19 Elin Magnusson, 22 Olivia Schough, 23 Jenny Hjohlman.
Publicerad 2013-07-04 kl 21:34