Rosengård körde över Linköping - fem mål i första halvlek: "En skitkänsla"

Damallsvenskan

LINKÖPING. Linköping fick det tufft mot Rosengård på hemmaplan.
Gästerna vann drabbningen med 6-1.
- Det är väldigt bra fotboll och den fotboll vi vill spela, säger Caroline Seger till Fotbollskanalen.

På söndagseftermiddagen tog Linköping emot Rosengård i damallsvenskan. Ett Rosengård som inte förlorat en match på tre omgångar. Gästerna hade dessutom lyckats göra elva mål och endast släppa in ett.

För hemmalaget hade inledningen i damallsvenskan gått desto trögare. Kryss mot BP, kryss mot BK Häcken och förlust mot Växjö.

lördagen hade Linköping uppenbara problem i försvarsspelet. Det var rörigt och oorganiserat vilket Rosengård skulle se till att utnyttja direkt. Två avslut på mål och ett avslut över blev helt utan utdelning. Men efter elva minuter gick det. Johanna Svedberg klackade bollen i ribban så att returen hamnade hos Mai eftersom kunde sätta 1-0.

Men ledningen stod sig inte särskilt länge. Bara tre minuter senare, från vad som kändes som ingenstans, drog Irene Dirdal till med ett avslut långt utifrån. Eartha Cumings hade placerat sig alldeles för långt ut och hade inte en chans att rädda bollen som gick perfekt i mål. Ytterligare ett drömmål som Linköping kunde addera till listan.

Det är ju väldigt roligt, alltid kul att göra mål. Det ett ganska fint mål om jag får säga det själv. Men det var en kortvarig glädje, säger Dirdal efter matchen.

Det gick undan på Bilbörsen Arena. När 25 minuter hade passerat var ställningen 3-1. Då hade Olivia Schough hunnit sätta 2-1 på straff efter att Kadowaki gjordes ner i straffområdet. Därefter hittade Momoko Tanikawa en lucka i LFC-försvaret och placerade 3-1.

Innan första halvlek var över hann Caroline Seger göra sitt första mål för säsongen. Ett nickmål efter en hörna slagen från höger.

Det känns bra, det är alltid skönt att få sätta dit den och kunna bidra. Det var en perfekt hörna och skönt att kunna hoppa igen med mina vader, säger Seger efter matchen.

Även Tanikawa hann göra mål, sitt andra för matchen, rejäl uppförsbacke för Linköping.

Det är en jättebra halvlek. Det är den som gör att vi har det utgångsläget inför andra halvlek. Det är väldigt bra fotboll och den fotboll vi vill spela. Det var skönt att få den starten, speciellt mot ett Linköping som är svårt att möta här uppe, säger Seger.

Himlen öppnade sig i halvtid och andra halvlek dröjde ordentligt. Den sprillans nya konstgräsmattan på Bilbörsen Arena var vattendränkt.

När domarteamet var ute och testade planen varken studsade eller rullade bollen och man beslutade att skjuta upp matchen 15 minuter.

Men regnet fortsatte ösa ner till ljudet av "Sommartider" i arenans högtalare och matchen sköts upp ytterligare.

Klubbchef Erik Nordqvist syntes skrapa vatten av långsidan med en duschskrapa och kanske lönade det sig. Matchen kunde nämligen återupptas 17:00.

Det var tufft att komma igång igen. Det var speciellt. Men jag tycker ändå att vi håller ihop oss, säger Rosengårds Olivia Holdt.

Spelarna hade värmt upp på nytt och Linköping valde att göra fyra byten. Man valde att plocka in Cornelia Kapocs, Michelle de Jong, Alva Selerud och Noor Eckhoff.

En av spelarna som klev av var Linköpings målskytt Irene Dirdal.

Det är aldrig kul att bli utbytt. Men jag har förståelse för att tränaren önskar att ändra matchbilden. Man får bara jobba hårt och hoppas att man inte blir avbytt nästa gång, säger hon.

Det var ett annat Linköping som klev ut i andra halvlek. Stundtals var det fortfarande stora luckor i försvaret, men med ett mer etablerat anfallsspel lyckades man få Rosengård ur balans stundtals.

Man har ju ingenting att förlora så det är bara att gå ut och köra. Men det är många mål såklart, även om de inte gör mål så ligger man långt efter, säger Tandberg och fortsätter.

Det jag vill jobba med är ju i boxen och när vi inte ens kommer över mittlinjen så är det skit och man känner att man bara står där uppe felvänd omringad av tre spelare som står på dig.

Cornelia Kapocs:

Jag tycker ändå att vi laddar om bra till andra halvlek och att vi visar det också. Sedan får de in ett mål när vi forcerar. Men andra halvlek är en helt annat. Det är nog väldigt viktigt för oss. Vi är långt ifrån nöjda men attityden från första halvlek till den andra är väldigt stor skillnad.

Linköping fick aldrig någon utdelning i andra halvlek. I stället kunde Rosengård öka på sin ledning i matchminut 88. Efter en snabb omställning av Ria Öling var Olivia Holdt redo i boxen och kunde slå in 6-1. Därmed fastställde hon också slutresultatet.

Jag älskar att anfalla så jag vill gärna göra mål. Det var jätteskönt att se den gå in, speciellt efter chanserna jag hade i första halvlek, det var en förlösning, säger Holdt.

Efter matchen var flera Linköpingsspelare i tårar, Cathinka Tandberg var en av dem.

Man är tom på ord. Det är en skitkänsla. Man känner inte att man får visa vad man går för ute på planen. Jag har inte så mycket mer att säga. Man försöker se det positivt men det är lite svårt just nu. Det har gått fyra matcher, det är inte hela säsongen, man försöker hålla uppe humöret men det är svårt just nu.

Linköping: Andersson, Lennartsson, Östlund, Karlsson, Björk, Svedberg, Koivisto, Beard, Baie Pridham, Tandberg, Dirdal.

Rosengård: Cumings, Ayinde, Arnardottir, Wik, Öling, Seger, Tanikawa, Schough, Sprung, Kadowaki, Holdt.

Publicerad 2024-05-05 kl 16:10