TV: Historisk tysk seger efter dramatiskt straffavgörande

EM 2021 (herr)

Tyskland hade aldrig besegrat Italien i mästerskapssammanhang.
Efter 18 (!) straffar i EM-kvartsfinalen vann man - Jonas Hectors avgörande skickade Tyskland till semifinal.

Italien fick bland annat klara sig utan avstängda Thiago Motta och skadade Daniele De Rossi.

Tyskland fick dock tidigt byta för skada. Efter knappa kvarten tvingades Sami Khedira utgå. In kom istället Bastian Schweinsteiger.

Första halvlek mellan lagen var chansfattig. Några få minuter innan halvtid fick Sturaro ett bra skottläge för Italien på en målvaktsretur - men skottet blockerades av Boateng och styrdes vidare utanför stolpen. Det var egentligen det enda läget värt att nämna.

Efter halvtidspausen skapades fler lägen. Thomas Müller fick Tysklands bästa chans i matchen efter drygt 50 minuter spelade. Tysken vek in vid straffområdeslinjen och tryckte iväg ett skott som italienaren Florenzi lyckades klacka bort nära stolpen. Stiligt agerat.

Efter en timme spelat hade inte stormötet levt upp till förväntningarna. Lagen hade vid det tillfället mäktat med ett skott på mål var.

Mesut Özil spräckte till slut målnollan i den 65:e minuten. Mario Gomez gjorde ett snyggt instick till en framstormade Jonas Hector på vänsterkanten. Han stötte i sin tur vidare bollen som en framstormande Özil slog in i mål.

Målet innebar att Gianlugi Buffon släppte in sitt första mål för detta mästerskap.

Kvitteringen kom i den 78:e minuten. Jerome Boateng fick bollen på handen i straffområdet på ett något udda sätt när han sträckte armarna rakt upp vid ett inlägg. Onödigt agerat. Straffen sattes säkert av Leonardo Bonucci.

Ordinarie matchtid slutade 1-1 och en chansfattig och mållös förlängning följde.

Straffläggningsstatistiken inför match var som följer:

Tyskland/Västtyskland: 6 straffavgöranden i mästerskap - 5 segrar och 1 förlust.
Italien: 8 straffavgöranden i mästerskap - 3 segrar och 5 förluster.

Tyskland förlorade sin senaste straffläggning för 40 år sedan inför matchen.

Och den imponerande straffstatistiken höll sig - tyskarna vann straffläggningen efter totalt 18 slagna straffar och tog därmed första vinsten mot Italien i ett mästerskapssammanhang.

Här är HELA dramatiska straffavgörandet.

Tyskland startelva: Neuer; Höwedes, Boateng, Hummels; Hector, Khedira, Kroos, Kimmich; Müller, Gomez, Özil

Italiens startelva:  Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Florenzi, Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio; Eder, Pellè

Se höjdpunkter från matchen i spelaren ovan.