TV: Portugal till semifinal - efter straffdrama mot Polen

EM 2021 (herr)

Kvartsfinalen till straffar. Då blev Ricardo Quaresma matchvinnare, igen, och tog Portugal till semifinal.
- Det är en stor glädje för oss. Nu väntar en tuff utmaning i semifinal, säger Renato Sanches.

Mycket av förhandssnacket gick kring att Cristiano Ronaldo kunde slå EM:s målrekord om han mäktade med att stänka in två baljor och att Renato Sanches blev EM:s yngsta spelare genomtiderna i EM som spelade från start. Något rekord blev det inte för Ronaldo, men hans unge landsman skulle få presentera sig.

Men först klev en annan stjärna fram första gången. Robert Lewandowski fick äntligen näta för första gången under detta mästerskap då han förvaltade Kamil Grosisckis inlägg väl och kunde dunka in 1-0.

- Det var på tiden, sa TV4:s expertkommentator Anders Andersson.

Portugal skulle ligga på för en kvittering. Den lät vänta på sig till klockan hade tickat upp på 32 minuter. Då snappade 18-årige rekordmannen, Renato Sanches, upp en boll i Polens straffområde och kunde smälla in kvitteringen. Det var hans första landslagsmål i Portugals tröja.

Båda lagen jagade ett ledningsmål under den andra halvleken och hade sina beskärda delar utav chanserna.

Allra närmast skulle Ronaldo komma när fem minuter återstod av matchen. Han fick en läcker boll från João Moutinho i djupet men fick också denna gång ingen vettig träff på bollen utan Fabianski kunde till synes enkelt håva in bollen.

Inget lag mäktade med att måla under fulltid utan matchen gick till förlängning. Också där blev det mållöst och matchen gick till straffar.

Mitt under andra halvan av förlängningen fick sig matchen ett ovälkommet avbrott sedan en supporter sprungit in på planen. Personen kunde fångas upp av ett antal matchfunktionärer och leddes sedan av planen.

Väl i straffläggningen drog till slut Portugal efter nio straffar det längsta strået och Ricardo Quaresma blev stor matchvinnare.

- Det är en stor glädje för oss att vinna den här matchen. Nu väntar en tuff utmaning i semifinal, säger Renato Sanches.

Det här var Portugals femte raka kryss. De har alltså inte vunnit en enda match i detta mästerskap, trots detta befinner de sig nu i semifinal.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

Polens startelva: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdán, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczýnski, Grosicki - Milik, Lewandowski.

Portugals startelva: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Eliseu - William - João Mário, Adrien, Renato Sanches - Nani, Cristiano Ronaldo.