TV: Lagerbäck tog Island till historisk åttondelsfinal

EM 2021 (herr)

Lars Lagerbäcks Island slog Österrike i den sista gruppspelsmatchen och tog sig till en historisk första mästerskaps-åttondelsfinal. Landslaget vann med 2-1 efter ett mål på tilläggstid av Traustason - och från samma grupp gick även Ungern och Portugal vidare till åttondelsfinal.

Två minuter spelade - och Island dunkade ett långskott i kryssribban. Johann Gudmunsson stod för prestationen som kunde ge Lagerbäck och Island en drömstart. Robert Almer stod stilla och chanslös i Österrikemålet - men hade turen med sig.

I 11:e minuten var Halldorson i Islandsmålet oerhört nära att stå för EM:s störtsta tavla hittills. Målvakten hann inte sparka undan bollen när han blev pressad av Marko Arnautovic - men Halldorson räddade upp situationen genom att i sista sekunden glidtackla bort bollen innan Österrikestjärnan kunde göra mål.

Island tog sedan ledningen genom Jon Dadi Bödvarsson. Ett jätteinkast skickades in mot straffområdet och efter en nickskarv nådde den Bödvarsson. En mottagningstouch följdes av ett skott som placerades vid bortre stolpen.

Österrike fick straff i den 36:e matchminuten. David Alaba blev dragen i armen. Den efterföljande straffen dunkades i stolpen av Aleksandar Dragovic. Det var den tredje raka straffmissen i EM, alla lag inräknade.

Österrike var nära att få en riktig drömstart på den andra halvleken. En minut in norpade Alaba en retur och slog till i straffområdet - men skottet räddades av en heroiskt täckande Kari Arnason. Enbart minuter senare räddade samme Arnason Island ännu en gång när han slängnickande täckte bort ett skott.

En timme in i matchen kvitterade Österrike till 1-1. Inhopparen Alessandro Schöpf stod för ett snyggt mål när han tog sig igenom Islandsförsvaret, skottfintade bort Gylfi Sigurdsson och tryckte in kvitteringen.

Därefter fick både Sigurdsson och Sabitzer bra lägen som missades, innan Schöpf fick ett friläge när han serverades i djupet av Janko. Halldorsson stod för en oerhört stark räddning för Island.

På tilläggstid gjorde Island 2-1 genom Arnor Traustason, vilket gav en andraplats i gruppen. Island och Lars Lagerbäck stod för en megaskräll och tog sig till åttondelsfinal i sitt allra första mästerskap. För Island väntar England i åttondelsfinalen.

Ungern vann gruppen. Island kom tvåa och Portugal trea. Samtliga gick vidare.

Sverige får möta Ungern om svenskarna vinner matchen mot Belgien - om inte Irland går om det svenska landslaget i grupp E.

Islands startelva: Halldorsson; Saevarsson, Sigurdsson, Arnason, Skulason; Gudmundsson, Gunnarsson, G.Sigurdsson, Bjarnason; Bödvardsson, Sigthorsson

Österrikes startelva: Almer; Dragovic, Hinteregger, Prödl, Fuchs; Ilsanker, Baumgartlinger; Arnautovic, Alaba, Klein; Sabitzer