TV: Portugal Europamästare - oväntad hjälte i finalen

EM 2021 (herr)

Portugal är Europamästare. Under söndagskvällen slog man Frankrike i finalen, efter mål i förlängningen av inhopparen Eder.
- Vi är värda det här, säger hjälten.

Knappt tio minuter in i matchen var Griezmann nära att göra sitt sjunde mål för detta mästerskap. Payet serverade Griezmann på djupet som nickade - men Rui Patricio stod för en stark räddning.

Storstjärnan och lagkaptenen Cristiano Ronaldo bröt ihop i tårar efter dryga kvarten. Portugisen fick tidigt en smäll i knätrakten av Payet och försökte spela vidare - men till slut tvingades han lämna planen på bår och bytas ut i den 25:e minuten. En enorm smäll för både Ronaldo själv och Portugal. Quaresma ersatte.

Sissoko fintade snyggt vid straffområdeskanten med drygt en halvtimme spelad av matchen. Finten lurade upp Adrien Silva på läktaren och följdes upp av ett hårt skott - som Rui Patricio kunde rädda. Sissoko imponerade stort i den första halvleken efter flera starka genombrott.

I den 66:e minuten var Antoine Griezmann ytterst nära att göra 1-0 för Frankrike. Ett inlägg serverades på hans skalle, men stjärnans nick gick över trots att han stod placerad bara någon meter ifrån mål.

I tilläggstid kunde inte Frankrike komma närmare ett segermål. Evra slog ett inlägg längs marken från sin vänsterkant som Gignac tog emot i straffområdet. Anfallaren vände runt och dunkade bollen i stolpen.

Varken Frankrike eller Portugal kunde få bollen i nät under ordinarie matchtid. Förlängning väntade.

Precis innan första förlängningskvarten var slut nådde Eder högst på ett inlägg men nicken räddades av Lloris. I inledningen av den andra förlängningskvarten sköt Raphael Guerreiro en frispark i undersidan av ribban.

Inhopparen Eder, som byttes in i den 79:e minuten, sköt kort därefter in 1-0 till Portugal. Han fick bollen på offensiv planhalva, avancerade och pangade in bollen i ena hörnet från långt håll.

Det målet blev avgörande och därmed säkrade Portugal sin första stora mästerskapstitel någonsin. Skadade kaptenen Cristiano Ronaldo fick alltså lyfta EM-bucklan efter slutsignalen.

- Vi är värda det här. Vi har jobbat så hårt. Det är fantastiskt, säger finalhjälten Eder.

Frankrikes startelva:  Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Griezmann, Payet - Giroud

Portugals startelva: Rui Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - William - Sanches, Adrien Silva, João Mário - Nani, Ronaldo