Tyska förbundets kaxiga passning

EM 2021 (herr)

Det tyska fotbollsförbundet sticker näsan i vädret inför kvällens semifinal.
- Vårt facit i semifinaler mot värdnationer: sex segrar, en förlust. Låt det bli 7-1 i kväll, skriver förbundet på sitt Twitterkonto.

Psykkriget inför kvällens semifinal är - och har - varit igång. Även om spelarna och ledarna i de båda lagen har visat varandra respekt på presskonferenserna har tyska och franska tidningar försökt vrida och vända på alla möjliga siffror till sin fördel.

Nu ger sig det tyska fotbollsförbundet in med en tweet där de slår fast att Tyskland minsann bara har en semifinalförlust mot värdnationer i mästerskapssammanhang.

Faktum är att fransmännen vunnit 12 matcher och förlorat tio. Fem gånger har lagen kryssat.

Senaste gången lagen möttes var i en träningsmatch den 13 november 2015. Då vann fransmännen med 2-0 efter mål av Olivier Giroud och André-Pierre Gignac.

Tysklands mästerskapsfacit sedan 2006

Hemma-VM 2006: Brons
Vann sin grupp enkelt efter tre raka vinster. Slog sedan Sverige med 2-0 i åttondelsfinalen efter två mål av Lukas Podolski. Slog därefter Argentina på straffar efter att Miroslav Klose kvitterat Argentinas ledningen i slutet av andra halvlek. Åkte ut i semifinalen mot Italien. Matchen var mållös fram till den 119:e minuten då Fabio Grosso frälste italienarna. Avslutade med att slå Portugal i matchen om tredjepris.

EM i Schweiz/Österrike 2008: förlust i finalen
Kom tvåa i gruppen efter förlust mot Kroatien. Slog sedan ut Portugal och Turkiet i kvarts- och semifinal efter två svängiga matcher som båda slutade 3-2 till tyskarna. Förlorade därefter mot Spanien i final.

VM i Sydarika 2010: Tredjeplats
Vann sin grupp trots en förlust mot Serbien. Slog sedan England med 4-1 i åttondelen och Argentina med 4-0 i kvartsfinalen. Två mycket imponerande prestationer. I semifinalen blev dock Spanien för svåra efter att Carles Puyol blivit matchens enda målskytt. Vann därefter matchen om tredjepris mot Uruguay.

EM i Ukraina/Polen 2012: Ut i semifinal
Vann gruppen efter tre raka vinster. Slog därefter ut Grekland i åttondelsfinalen. I semifinalen blev det dock förlust mot Italien efter två mål i första halvleken av Mario Balotelli.

VM i Brasilien 2014: Guld
Vann först gruppen före bland andra Portugal som man slog med 4-0 i öppningsmatchen. Fick sedan problem mot Algeriet i åttondelsfinalen, men lyckades ändå vinna i förlängningen. I kvartsfinalen avfärdades Frankrike efter att Mats Hummels nickat in matchens enda mål. Semifinalen mot hemmanationen Brasilien slutade med förkrossande 7-1 till tyskarna. Matchen räknas som en av mest imponerande insatserna någonsin i landslagssammanhang. Finalen mot Argentina var mållös efter 90 minuter men i förlängingen avgjorde Mario Götze och tyskarna fick fira sitt första mästerskapsguld sedan 1996.

Publicerad 2016-07-07 kl 19:17