Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Landslagsstjärnorna tar strid mot homofobi: "Alla måste känna sig välkomna"

em2013

Landslagsstjärnorna Hedvig Lindahl och Josefine Öqvist tar striden mot homofobi. Duon blir ambassadörer för Athlete Ally som kämpar för lika rättigheter inom idrotten.

- Även HBT-personer måste vara välkomna, säger Lindahl.

Foto: Scanpix

Fotbolls-EM har blivit en stor framgång för värdnationen Sverige och turneringen har kantats av skriverier om fina publiksiffror och ett utbrett tittande på de TV4-sända matcherna.

Men i kölvattnet av arrangemanget har även en annan debatt uppstått. Den om sexism, näthat och homofobi kring damfotbollen. För några veckor sedan sammanställde tidningen Metro ett antal reaktioner från sociala medier, där några av Sveriges landslagsspelare ansattes med nedsättande kommentarer bland annat baserade på deras sexuella läggning.

En som tydligt tog avstånd ifrån de negativa strömningarna var målvakten Hedvig Lindahl. Och nu gör hon ytterligare ett ställningstagande för att främja ett öppet klimat kring idrotten. Tillsammans med lagkamraten Josefine Öqvist och deras gemensamma klubblag Kristianstads DFF inleder hon ett samarbete med den globala organisationen Athlete Ally.

Annons

Målet är att genom ett brett och tydligt värdegrundsarbete välkomna alla människor till idrotten, oavsett deras sexuella läggning, tro eller etniska bakgrund. Lindahl och Öqvist blir ambassadörer och ansikten utåt för initiativet.

- Jag har velat visa mitt stöd för denna sak under en längre tid. Som spelare är vi också förebilder, och en del av detta är att säkerställa att HBT-personer känner sig välkomna i sin idrottsutvöning, precis som jag har blivit och precis som alla borde bli, säger Lindahl som själv är gift med en kvinna.

Josefine Öqvist stryker under:

– Jag vill att alla barn och ungdomar ska få samma chans att kunna förverkliga sina drömmar.

Maria Mähl är Athlete Allys svenska representant, och hon är nöjd med att Kristianstads DFF numera ingår i satsningen. Att få till ett engagemang på föreningsnivå och bland idrottsutövare är av yttersta vikt om man vill förändra rådande attityder, tror hon.

Annons

- Sverige har i flera avseenden varit ett föregångsland vad gäller lagstiftning inom HBT-frågor. Men attityder kan man inte lagstifta om. Det är dags för svensk idrott att vara en god förebild och visa vägen för ett inkluderande klimat inom idrotten, både hemma i Sverige och internationellt, säger Mähl.

Publicerad 2013-07-28 kl 13:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto