TV: Dansk Lykke i Göteborg - räddade två svenska straffar

em2013

Sverige missade två straffar mot Danmark (1-1) vars målvakt Stina Lykke Pedersen blev just lycklig som dubbel straffräddare.

Det kunde inte börja bättre för Sverige. Lotta Schelin blev frispelad på högerkanten och måttade in ett inlägg längs marken som Kosovare Asllani var väldigt nära att sätta upp i nättaket, men bollen går några meter över.

Och Sverige fortsatte äga spelet till minut 26. Då brottade danska Mariann Knudsen sig fri och placerade kyligt in 0-1 till Danmark i Kristin Hammarströms högra hörn. En rejäl kalldusch för Sverige.

Men tio minuter senare kom kvitteringen. Sverige fick frispark just utanför mittcirkeln. Sofia Thunebro måttade ett inlägg och Nilla Fischer lyckas nickskarva in bollen. Skönt för damlandslaget att få replikera snabbt.

Svenskarna fortsatte att ha spelet och danskarna fick återigen ägna sig åt att hota på kontringar. Och på just en sådan lyckades Rydahl Bukh springa sig förbi den svenska backlinjen och var helt själv med Hammarström. Men i stället för dansk ledning blev det en svensk fantomräddning, som ledde vidare till en fantastisk spelvändning där Kosovare Asllani sprang sig fri men blev fälld av en dansk.

Straff, dömde domaren men reprisbilderna visade att Asllani blev fälld utanför straffområdet. Lotta Schelin slog straffen men den var inte tillräckligt bra och den danska målvakten Stina Lykke Pederssen räddade.
Tio minuter senare var det dags igen. Danska Therese Nielsen tog ett skott med handen och domaren dömde straff ännu en gång. Den här gången stegade Asllani, som var en av Sveriges bästa spelare under kvällen, fram till elvameterspunkten. Men även den här straffen var dålig och Lykke kunde rädda ännu en gång.

Sverige kan vara nöjda med spelet stundvis men måste se till att jobba på spelet den sista tredjedelen där man inte riktigt fick till de riktigt heta chanserna. Och det är viktigt att få igång Sveriges anfallsess Lotta Schelin som inte var lika dominant som vi är vana vid att se henne.

Sveriges startelva: Kristin Hammarström - Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Charlotte Rohlin, Sara Thunebro - Josefine Öqvist, Marie Hammarström, Caroline Seger, Antonia Göransson - Kosovare Asllani, Lotta Schelin.

Danmarks startelva: Stina Pedersen - Theresa Nielsen, Christian Örntoft, Line Röddik, Mia Brogård - Mariann Knudsen, Katrine Söndergård, Sofie Junge Pedersen - Katrine Veje, Pernille Harder, Johanna Rasmusen.