FALLAHI: "Vad har hänt med Tottenham?"

Liverpool besegrade Tottenham med 4-2.
Här är Siavoush Fallahis spaningar från toppmötet.

MOHAMED SALAH
Mohammed Salah har varit rubrikernas man den senaste tiden. Efter ’bråket’ med Klopp på sidlinjen sist mot West Ham så har blickarna varit vända mot den Egyptiska storstjärnan. Idag visar han sig från sig bästa sida. I första halvlek prickar han ribba, stolpe och gör mål. I andra halvlek spelar han fram Harvey Elliot (som gör allt på egen hand ska sägas) och missar en stor chans, men den här versionen av Salah är Salah när han är som bäst. Skapar chanser, gör mål, spelar fram, är inblandad i allt framåt och en fröjd för ögonen. Trots en svagare period så är Salah en spelare alla lag i världen hade velat ha på sin högerkant. Det första Premier League-målet sen sjunde april mot United är välkommet för Salah som kan avsluta säsongen väl med ett par baljor till.

VAD HAR HÄNT MED TOTTENHAM?
Visst kommer en sen reaktion från Tottenham, man lyckas göra två mål och Allison står för en storräddning från att det ska bli match på riktigt. Men fram till det är det ett håglöst, själlöst Tottenham utan energi eller idéer. Tidigare under säsongen har Tottenham kunnat luta sig tillbaka på sitt spel, en grundidé och ett mod. Idag fanns ingenting. Det är efter ett trippelbyte av Postecoglou som Tottenham vaknar och Richarlison och Son visar en tillstymmelse till hjärta, vilja och kvalitet. Jag förstår inte hur ett lag som spelmässigt såg så bra ut, så snabbt kan sjunka så lågt. Det finns inget spelschema eller europeisk fotboll som motiverar dippen. Oroväckande och det är inte heller den första matchen det händer. Samma sak hände mot Newcastle för ett par veckor sen. Det blev förlust mot Arsenal och Chelsea. Kollektivt dåligt och håglöst, fjärde raka förlusten är inte en slump och det är dessutom den tredje förlusten av de fyra där man inte gör mål.

LIVERPOOL TILLBAKA PÅ VINNARSPÅRET
Efter endast en vinst på de fem senaste matcherna i Premier League så vinner Liverpool mot Tottenham och får lite andrum inför nästa veckas tuffa match mot Aston Villa. Ligatiteln är borta för Klopps mannar och även Europa League-titeln, samtidigt ska inte allt från säsongen kastas bort. Dagens vinst var ett steg i rätt riktning. Det fanns positiva indikationer från spelare som Salah, Elliot, Gakpo med fler.

LIVERPOOLS FÖRSVARSSPEL
Något som Arne Slot eller vem som nu tar över kommer behöva jobba på rejält är försvarsspel. Vid ledning 4-0 släpper Liverpool till två mål och ett antal chanser att reducera ytterligare. Det är för stort risktagande när det räcker med en passning för att skapa ett en mot en läge och laget har släppt in tio mål fler än Arsenal och fem mål fler än City. Hela skillnaden den här säsongen ligger inte där, men något finns att förbättra där.

FORTSATT FRÅGETECKEN FÖR KULUSEVSKI
Dejan Kulusevski har haft en tyngre period och inget mörker faller över hans insats idag i jämförelse med lagkamraterna som också gjorde det sämre. Trots det så är det när svensken blir utbytt som Tottenham vaknar upp. Han har ingen assist sen 10e mars och inget mål sen 17e februari. Svensken är i desperat behov av poäng för att återta sin status i truppen.

Publicerad 2024-05-05 kl 19:36