Albaeks drömfrispark ger Blåvitt drömläge i EL-kvalet

Mads Albaek skruvade in en drömfrispark - och skickade IFK Göteborg ett stort steg närmare Europa League.
- Tar vi oss till gruppspelet rankar jag det här som det viktigaste målet i karriären, säger han.

STREAMA PÅ MÅNDAG

Matchklockan på 56 minuter. Mads Albaek stegade upp.

Lagkamraten Tobias Hysén hade fixat en frispark bara ett par meter från straffområdeslinjen. Nu skulle Albaek försöka förvalta läget.

Och som han gjorde det.

Med vänsterfoten skruvade den 26-årige dansken upp bollen i det närmsta krysset. Ett drömmål som fick Gamla Ullevi att explodera.

- När jag träffade bollen kände jag att det kunde bli bra. Två, tre sekunder senare var det mycket glädje i kroppen, säger han som har nött mycket frispark på träning.

- Jakob (Ankersen) och jag står och skjuter ibland. Det känns skönt att det resulterar i sådana här viktiga matcher.

Hur ofta sitter den såhär vackert på träning?
- Ofta! Nej, det ska mycket till. Mycket som spelar in. Det är inte ofta det händer, men när vi hade lite jobbigt att göra mål på andra sätt i den här matchen var det viktigt att göra mål på en fast situation.

I och med målet, som innebar 1-0, hade IFK Göteborg satt sig själva i ett utmärkt läge i play-off-mötet med Karabach FK från Azerbajdzjan. Det sista steget innan Europa Leagues gruppspel.

Fram dit hade dock gästerna varit det bättre laget och dominerat matchen spelmässigt. De hade också skapat den vassaste chansen när Richard Almeida gled igenom det blåvita försvaret redan i matchminut sju minuter och tvingade John Alvbåge till en vass parad.

För IFK Göteborgs del hade den första halvleken mest handlat om att ligga rätt och utnyttja de omställningsmöjligheter som uppstod. Jakob Ankersen och Tobias Hysén hade varsitt genombrottsförsök som stoppades. Dessutom hade Emil Salomonsson en frispark som dundrades tätt utanför.

Efter Mads Albaeks vackra ledningsmål återtog Karabach kommandot. Och ökade trycket mot det blåvita målet.

Inbytte Alaskarov hade ett farligt skott som täcktes. Míchel var nära att styra in ett inspel och hade dessutom en lurig nickskarv.

IFK Göteborg snickrade dock ihop en mur som stod pall för allt. Matchen slutade 1-0 och Blåvitt skaffade sig därmed ett drömläge inför returen i Azerbajdzjan om en vecka.

- Det är 90 minuter kvar och det blir tufft att komma dit och spela. Men vi lever vidare och hoppas kunna göra en bra match där, säger Albaek.

Skulle Blåvitt gå vidare väntar 23 miljoner i bara prispengar (läs mer om det potentiella kassaklirret här).

Fakta: Startelvor

IFK Göteborg: Alvbåge - Salomonsson, Bjärsmyr, Rogne, Jamieson - Ankersen, Albaek, Pettersson, Rieks - Boman, Hysén

Karabach: Sehic - Medvedev, Hüseynov, Sadygov, Agolli - Quintana, Míchel, Garayev, Almeida, Muarem - Reynaldo

Publicerad 2016-08-18 kl 20:48