Kryss med mersmak för AIK - nu väntar tuff uppgift i Portugal: ”De är favoriter”

SOLNA. AIK fick med sig oavgjort från första mötet med Braga i Europa League-kvalet - och är nu piskat att göra mål i returmötet.
- De är favoriter nu, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Västerås SK

Efter att ha slagit ut isländska Klaksvik och bosniska Zeljeznicar ställs AIK nu mot portugisiska Braga i tredje kvalomgången till Europa League, med det första mötet som spelades i kväll på Friends Arena i Solna.

AIK fick en tuff start på matchen då gästerna tog ledningen redan i den tionde minuten då Raul Silva nådde högst på en hörna och tryckte in 1-0 med pannan via ribban. Målet var AIK:s första insläppta för Europaspelet den här säsongen.

AIK skulle dock svara snabbt. I den 17:e minuten gick Stefan Ishizaki omkull i straffområdet och domaren valde att peka på straffpunkten. Daniel Sundgren gjorde inget misstag från elva meter och satte kvitteringen till 1-1, ett resultat som stod sig halvleken ut.

Gnaget kom ut taggat till den andra halvleken och skapade flera chanser att ta ledningen. Redan i den 48:e minuten fick nyförvärvet Rasmus Lindkvist en riktigt stor chans då han stormade in i straffområdet och fick ett gyllene läge att avsluta, men skottet gick i stolpen.

Den andra halvleken var jämn med chanser åt båda håll. I den 70:e minuten fick Blomberg ett farligt skottläge efter en kontring men sköt utanför, och några minuter senare fick Braga till en styrning på en frispark där Oscar Linnér tvingades till en reflexräddning.

AIK skulle också få in bollen i mål sent i matchen då Nicolas Stefanelli satte det många trodde var 2-1 för AIK, men den assisterande domaren vinkade för offside.

Även Braga hade en boll i nät i den 88:e minuten, men precis som för AIK dömdes målet bort för offside.

1-1 stod sig matchen ut, vilket gör att AIK nu är piskat att göra mål i returmötet i Portugal nästa vecka på grund av bortamålsregeln. Man är vidare vid en seger eller ett kryss med två mål eller fler.

- Det var en jämn match mot ett bra lag med många bra individuella spelare. Jag tycker att vi gjorde en rätt bra match. Vi hade kanske kunnat göra ett eller två mål till. Men samtidigt var de farliga också, vi hade även kunnat släppa in ett eller ett par mål till. De hade ett par farliga skott och en frispark som var väldigt farlig, säger AIK:s tränare Rikard Norling efter matchen.

Vad tror du om era chanser i returen?
- Det är möjligt. De är ett bra lag. Vi kan göra mål där nere, tror jag. Men det är annorlunda att spela där nere mot hemma. De är favoriter nu, tycker jag. Men fotboll är fotboll.

I returmötet är även nyförvärvet Chinedu Obasi spelklar, åtminstone på papper. AIK-comebacken för nigerianen kan således komma nere i Portugal.

- Det är möjligt. Men jag tar det inte för givet. Vi får se om han åker med oss, säger Norling.

Ni har inte beslutat om han åker med er ner?