Henok Goitoms 2-0 tog AIK vidare - Blåvitt också vidare

Europa League

För två år sedan nådde AIK gruppspelet i Europa League.

Chansen att ta sig dit igen lever än efter 2—0 hemma och totalt 2—1 mot nordirländska Linfield.

Henok Goitom blev hjälte med ett mål och en assist.

AIK förlorade med 0—1 i det första mötet borta mot nordirländska Linfield i den andra kvalomgången till Europa League.

I hettan hemma på nationalarenan i Solna inledde AIK, som åkte på 1—4 borta mot Falkenberg i söndags, piggt i returen på torsdagskvällen.

Men trots 45 minuters dominans, och 14—1 i avslut, var det 0—0 i halvtid och spridda burop hördes från de 9 570 åskådarna.

Tio minuter in på den andra halvleken fick AIK utdelning. Henok Goitom hittade Kennedy Igboananike som fintade bort såväl två försvarare som målvakt innan han satte 1—0.

Goitom slog till

I den 72:a minuten slog Goitom till själv med ett välplacerat vänsterskott strax utanför straffområdet — 2—1 totalt och AIK vidare till den tredje kvalomgången.

Där väntar FC Astana från Kazakstan. AIK börjar borta nästa torsdag, den 31 juli. Returen spelas hemma en vecka senare.

Blir det seger i dubbelmötet väntar ett avgörande playoff för att nå gruppspelet i Europa League.

IFK Göteborg hade inga problem att försvara 3—0-ledningen från bortamötet med ungerska Györ. Nemanja Andric såg visserligen till att gästerna vann returen på Gamla Ullevi med 1—0 men när målet kom hade Györ redan fått Gergely Rudolf utvisad och riktigt spännande blev det aldrig.

För IFK Göteborg väntar portugisiska Rio Ave i nästa omgång.

----------------------

69´: Gästande Györi gör 1-0 mot IFK Göteborg och kansk hinner med en sista kraftansträngning. Nemanja Andric målskytt med ett distansskott.

66´: Györis Gergely Rudolf utvisad efter sit andra gula kort.

Halvtid: IFK Göteborg äger händelseutvecklingen mot ungerska Györi på Gamla Ullevi men målen saknas trots spelövertag.

IFK Göteborgs startelva:

Marcus Sandberg; Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Hjalmar Jonsson, Ludwig Augustinsson;
Martin Smedberg-Dalence, Joel Allansson, Jakob Johansson, Sam Larsson; May Mahlangu; Lasse Vibe.

IFK Göteborg vann första mötet med 3-0 på bortaplan.

73´: Henok Goitom vänder runt och skickar in 2-0 till AIK. Nu är gästande Linfield i brygga.

55´: Kennedy Igboananike ger AIK en välförtjänt ledning med 1-0.

Halvtid: AIK är bara 45 minuter från ett praktfiasko mot Linfield. AIK harn spelövertaget men lyckas inte få hål på Tuffey i Linfields mål.