TV: Svensklaget historiskt - lilla Mariehamn finska mästare

Under söndagen tog laget hem den finska ligan för första gången någonsin.
En av målskyttarna? Svenske Bobbie Friberg da Cruz.

Den finska ligans avslutande omgång hade allt man kan önska sig rent dramaturgiskt. Lilla IFK Mariehamn ledde serien inför avslutningen, en poäng före Goliat-laget HJK Helsingfors och två poäng före en annan jätte; SJK.

Just HJK och SJK möttes i den sista omgången. och lägg därtill att Mariehamn ställdes mot fyran Ilves på hemmaplan. Hela 4 255 åskådare kom till Wiklöf Holding Arena för att se Mariehamn-Ilves, en jättesiffra för det åländska samhället som endast har 11 000 invånare.

Och de sista 90 minuterna av säsongen kunde inte ha börjat bättre för Mariehamn än vad de gjorde. Svenske vänsterbacken Bobbie Friberg da Cruz nickade in en hörna till 1-0 redan i den första minuten, hans första ligamål för klubben (som han spelat för i tre säsonger).

I det läget var IFK:s serieledning ointaglig för både HJK och SJK, men en bit in i den första halvleken kvitterade Ilves och när HJK samtidigt började få grepp om sin match började det lukta ett nytt guld för storklubben från Helsingfors.

Men Mariehamn ville annat. Med en kvart kvar att spela dunkade Diego Assis in 2-1 till de grönvita efter att ha blivit serverad ett öppet mål av Dever Orgill. Det målet satte spiken i kistan - IFK Mariehamn är finska mästare för första gången någonsin. En stor, stor skräll är alltså ett faktum.

- Det här ska ju inte kunna gå. Vi har tre gånger så liten budget som HJK, sa Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson till Fotbollskanalen inför matchen.

HJK och SJK:s match slutade 0-0 och efter slutsignalen i Mariehamn utbröt stort jubel.

I IFK Mariehamn spelar den svenska kvartetten Bobbie Friberg da Cruz, Gabriel Petrovich, Philip Sparrdal Mantilla och Josef Ibrahim. Dessutom finns svenskbekantingar som Jani Lyyski, Brian Span, Tommy Wirtanen och Aleksei Kangalskolkka i laget.

Se vilda glädjen vid slutsignalen och ALLA höjdpunkter från matchen i spelaren ovan.