Spanien till OS-semi efter Rafa Mir-hattrick - Bailly olycklig för Elfenbenskusten

OS 2021 (herr)

Med 91 minuter på klockan var Spanien på väg ut ur OS redan i kvartsfinal.
Då klev Rafa Mir fram och skickade in 2-2 i 93:e - efter en minut på planen.
Spanien vann till sist med 5-2 mot Elfenbenskusten när Rafa Mir gjorde hattrick.

Spanien gick in till sommarens OS-turnering som en av förhandsfavoriterna med spelare som Unai Simon, Pau Torres, Marco Asensio, Dani Ceballos, Pedri och Mikel Oyarzabal i truppen.

Efter att spanjorerna vunnit sin grupp väntade Elfenbenskusten i kvartsfinal under lördagen - och då fick Spanien en sann mardrömsstart.

Manchester United-försvararen Eric Bailly fläkte sig fram på en högerhörna och sköt in 0-1 med en riktig benskyddsträff på volley efter tio minuters spel. Dessförinnan hade Barcelona-backen Oscar Mingueza tvingats kliva ut skadad för Spanien.

Dani Olmo kvitterade dock till 1-1 efter en halvtimme när en ivoriansk försvarare försökte brösta hem bollen till egen målvakt och Olmo stack emellan med en fot.

1-1 stod sig sedan ända fram till stopptid, då Max Gradel gav Elfenbenskusten ledningen när han avlossade ett skott från vänsterinnerposition i straffområdet. Skottet styrde via foten på en spansk försvarare och ställde Unai Simon i det spanska målet. Där och då, efter 91 minuter, var Spanien på väg ut ur OS-turneringen.

Spanjorerna kom dock tillbaka och kvitterade till 2-2 i den 93:e minuten efter svagt försvarsspel från Elfenbenskusten i eget straffområde. Ivorianerna lät bollen studsa framför eget mål och Rafa Mir, som blivit inbytt bara minuten tidigare, tryckte bollen i nät efter en hemåtnick från Eric Bailly.

Matchen gick därmed till förlängning - där Bailly skulle fortsätta spela en negativ huvudroll. United-backen tog bollen med armen i eget straffområde på en hörna, varpå Oyarzabal kyligt kunde rulla in 3-2 från straffpunkten.

Spanien kunde sedan dra ifrån till 5-2 efter ytterligare två mål från Rafa Mir i slutminuterna av förlängningen. Wolves-forwarden fullbordade därmed sitt hattrick i matchen.

I semifinalen ställs Spanien mot värdnationen Japan, som besegrade Nya Zeeland med 4-2 efter straffar i sin kvartsfinal.

Publicerad 2021-07-31 kl 12:51