Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spelarna kritiserar Iran: "Förkastligt med kvinnoförtryck"

Sverige

Under lördagen ville inte Erik Hamrén uttala sig om Irans bristande jämställdhet inom idrotten - fast hans spelare gör tvärtom.
- Det är något som vi och jag tar avstånd ifrån, säger Isaac Kiese Thelin till fotbollskanalen.se.

Foto: Scanpix

Sverige möter på tisdag Iran i en träningsmatch. En regim som sätter stopp för kvinnors idrottande och som förbjuder kvinnor på arenor.
Förbundskapten Erik Hamrén var tydlig på lördagen med att han inte ger sin in i diskussionen:

- Vi har den uppdelningen att styrelsen tar det som handlar om politik och jag koncentrerar mig på fotbollen.

När de svenska landslagsspelarna kom till söndagens träning hade uppenbarligen SvFF ändrat inriktning och nu var det istället fem spelare som var tydliga i sina åsikter:

- Det är något som vi och jag tar avstånd ifrån. Så ska det inte vara, liksom. Det tar jag avstånd ifrån. Jag personligen tycker inte att det är rätt och jag försöker få ut det, säger Isaac Kiese Thelin.

Annons

- Jag har inte all information, men det här med att man kränker kvinnor på det sättet, att man inte riktigt får säga vad man vill om regimen.

Känns det viktigt att ta tillfället i akt att man tar avstånd?

- Ja, absolut. Det tycker jag. Det är många läser det här och framför allt unga människor. Då tycker jag man ska ta avstånd och visa vad man tycker.

Hur skulle du se på att vara ett land där kvinnor inte får ta del av en nationalsport?
- För mig är det en annan värld. Jag är van vid att alla har lika rättigheter, kvinnor, ras, allt vad det är. Det känns konstigt.

Mittbacken Andreas Granqvist hymlar inte heller om Irans sätt att se på kvinnor och idrott:

- Klart vi måste stå upp mot det och säga vad vi tycker. Det är 2015 och att kvinnor inte får gå på fotboll och är förtryckta på det sättet är otroligt tråkigt. Det är klart att vi måste stå upp för det.

Annons

Även MFF:s Erik Johansson är rak i sin kritik:
- Det är klart att det är förkastligt med kvinnoförtryck som förekommer. Det tar man aktivt avstånd ifrån. Det är inget man tänker på på plan. Jag har tänkt till lite innan jag kom hit, men i grund och botten handlar det om att man är här för att spela fotboll. Det idrottsliga utbytet med Iran vill de ha kvar, antar jag.

- Jag är inte alls rädd för att uttrycka att man tar avstånd. Det är viktigt för mig att markera, absolut. Det är något man avskyr.

Hur mycket har ni pratat om det här och vad ni ska säga?

- Inte mer än att man har koll på det, sen är det upp till var och en och säga vad man vill.

Inga problem har idrottsligt utbyte?

- Nej, absolut inte. Det tycker jag att man ska ha.

Emil Forsberg:

- Så klart tar jag avstånd från det, det är en självklarhet. Det är klart att det som sker är något jag tar avstånd från, mer än det behöver jag inte säga

Annons

Erkan Zengin är den som är mest försiktig:

- Jag vill inte prata om det så mycket, det är politiskt och vill egentligen bara prata om fotboll, men om det är regler de har är det dåligt, men man kan inte göra något åt det.

Läs Olof Lunds krönika "Varför ducka Iran-frågan, Hamren?" om att Erik Hamren duckade frågan igår som nu hans spelare svarar på idag.

Publicerad 2015-03-29 kl 11:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto