Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF om situationen i Qatar: "Nu måste det vara nog"

Landslag

SvFF kräver att Fifa tar tag i situationen i Qatar. Karl-Erik Nilsson tror dock inte på bojkott som metod för att förbättra för gästarbetarna i landet.
- Att stänga dörrar och inte ha samarbeten kommer inte gynna de som arbetar där, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Scanpix

Amnestyrapporten som släpptes under torsdagen vittnar om vidriga förhållanden för gästarbetare i Qatar och har fått stor spridning i hela världen. Fifa sade i ett uttalande att de såg allvarligt på situationen, samtidigt som Qatar försöker ducka för kritiken genom att hävda att rapporten är missvisande eftersom den bygger på intervjuer som är över ett år gamla.

Enligt SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson tar varken Sverige eller de nordiska länderna lätt på Amnestys anklagelser. Ett intensivt arbete för att försöka lyfta den känsliga frågan, både på ett nationellt samt ett internationellt plan, har pågått under en längre tid.

Annons

Tillsammans med de nordiska länderna framförde de krav på att skärpa lagar och regler redan till den förra Fifa-ledningen. Krav som uppenbarligen inte har förbättrat situationen avsevärt.

- Jag upplevde att Fifa lyssnade på oss förra gången och att man då fick en annan attityd från de qatariska myndigheterna. Det har skett framsteg men det går givetvis alldeles för långsamt. Jag tror att det är läge nu när vi har en ny Fifa-ledning att på nytt ta kontakt med de qatariska myndigheterna med eftertryck, på något sätt, och säga att nu måste det vara nog, säger Nilsson och tillägger:

- Vi förväntar oss ett agerande nu.

Ordföranden säger vidare att han tycker det är tydligt att de nordligare länderna i Europa har en annan syn på vikten av mänskliga rättigheter.  

- Jag tycker man märker i de europeiska sammanhangen att vi uppe i Norden och de norra delarna av Europa reagerar mer kraftfull över den här typen av orättfärdigheter än vad man kanske gör i andra delar av världen. Vi har olika referensramar, säger Karl-Erik Nilsson.  

Annons

- Men det här som sker nere i Qatar, där tror jag ändå att det finns en samlad opinion, annars är det ju så att vi har lite olika uppfattningar om nivån i olika frågor, även inom Europa.

Amnesty har även riktat kritik mot VM:s storsponsorer där bland annat Coca Cola, Visa, Gazprom och senast i raden kinesiska Wanda ingår. ”Samarbetspartnerna” som de kallas av Fifa har hållit låg profil sedan rapporten släpptes.

Har sponsorerna en skyldighet att reagera?
- Klart att de kan reagera genom att visa påtryckningar. Jag tror givetvis att alla samhällsaktörer och företag, vi har till exempel många svenska företag som är aktiva därnere, om alla kan visa ett samlat påtryck i den här frågan så kan man få till en förbättring.  

Men att Sverige skulle bojkotta ett eventuellt mästerskap i Qatar finns inte på kartan.

Annons

- Nej, det är inte realistiskt. Där har vi också haft de interna samtalen med de fackliga organisationerna i Sverige, då har de hela tiden sagt från början att vi inte är ute efter att pressa idrotten till att bojkotta. En bojkottning skulle innebära att vi inte längre är med i den internationella fotbollsfamiljen, så det är inte aktuell, säger Nilsson.

- Det enda som skulle kunna få oss att inte delta är om Fifa, FN eller regeringen via utrikesdepartementet inte tycker att vi ska delta. Men det finns inga andra fall där vi väljer den modellen.

Qatar har under de senaste åren storsatsat på fotbollsmarknaden. Zlatan Ibrahimovic klubb PSG ägs exempelvis av Qatar Sports Investment. Ett annat bolag, Qatar Holding, äger 13 procent av den franska mediegruppen Lagardère och är därmed deras största partner.

Annons

Lagardère har det senaste året investerat i en rad olika klubbar i Sverige, både inom fotboll men även helt andra sporter. Det är också det företag som driver Friends Arena i Solna. Men att helt bryta allt samarbete med Qatar är inget som Karl-Erik Nilsson tror löser några problem.

- Om man hör runt inom näringslivet så pekas Qatar ofta ut som en angelägen samarbetspartner, så det är naturligtvis inte bara fotbollen de är kopplade till. Det finns en mängd samhällsaktörer som är involverade i samarbeten och det är ju även en mängd olika idrotter som redan har haft sina stora mästerskap i landet, säger Nilsson och tillägger:

- Jag tror givetvis på påtryckningar, men att stänga dörrar och att inte ha samarbeten kommer inte att gynna förbättringar för de som är där och arbetar.

Missförhållanden för gästarbetare i Qatar är inget nytt. Flera av de som har intervjuats i Amnestys rapport har spenderat över femton år i landet – andra betydligt längre. SvFF:s ordförande tror att det kanske kan komma något gott ur världsmästerskapet 2022.

Annons

- Systemet har funnits väldigt länge och nu riktas strålkastarljuset mot dem, särskilt nu när VM i fotboll ska spelas där. Möjligheten till påverkan ökar, och det är den vi ska nyttja, säger Karl-Erik Nilsson.      

Publicerad 2016-04-01 kl 15:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto