TV: Islands jättevändning - slog Backes Finland efter två sena mål

VM-Kval Europa

Finland såg ut att vara på väg mot seger i VM-kvalet på Island.
Men hemmalaget vände till seger efter två sena mål.

Det fanns gott om svenskanknytningar i kvällens VM-kvalmöte mellan Island och Finland. I hemmalaget startade exempelvis Ögmundur Kristinsson, Birkir Már Saevarsson och Kári Árnason, alla hemmahörandes i allsvenksan.

I Finland, som tränas av Hasse Backe, spelade allsvenska spelarna Kari Arkivuo och Sauli Väisänen båda från start. För Väisänen var det A-landslagsdebut för Finland.

Det var Finland som tog ledningen i matchen, då Teemu Pukki satte bollen i mål bakom Hammarbymålvakten Ögmundur Kristinsson i den 21:a minuten. Häcken-backen Kari Arkivuo slog inlägget som ledde till målet.

Ledningen stod sig till den 37:e minuten, då Malmö FF-backen Kári Árnason nådde högst på en hörna och nickade in kvitteringen till 1-1 för Island.

Finland tog dock snabbt över ledningen igen. Robin Lod avlossade ett vänsterskott från straffområdesgränsen som hittade in bakom Kristinsson till 2-1.

I den 51:a minuten hade Island ett gyllene läge att kvittera på straff efter att Sauli Väisänen fått bollen på handen, men Gylfi Sigurdsson sköt straffen i ribban. Därefter slog Finlands målvakt Lukas Hrádecky bort bollen på mållinjen.

Finland såg ut att gå mot segern, men i den 90:e minuten fick Island till en kvittering genom en nick från nära håll av den tidigare Helsingborgsspelaren Alfred Finnbogason.

Island nöjde sig dock inte där. I den 95:e minuten tryckte den tidigare IFK Göteborg-backen Ragnar Sigurdsson in bollen från nära håll till 3-2, vilket räckte till seger. Ett mål som det protesterades starkt mot av de finska spelarna, som menade att målvakt Hradecky fick händerna på bollen innan den var över mållinjen och att den sedan trycktes in i mål på ett otillåtet sätt av de framstormande islänningarna.

Island går därmed upp på fyra poäng i gruppen efter att man spelat 1-1 mot Ukraina i premiären. Finland ligger kvar på en poäng, då de 1-1-kryssade mot Kosovo i premiären.

Island: Kristinsson, Saevarsson, Sigurdsson, Gudmundsson, Bjarnason, Sigurdsson, Finnbogason, Árnason, Gunnarsson, Sigurdarsson, Skúlason.

Finland: Hradecky, Arajuuri, Moisander, Väisänen, Ring, Hetemaj, Pukki, Arkivuo, Halsti, Lod, Hämäläinen.

Se kontroversiella målet och de omedelbara spelarreaktionerna från Sportens sändning i spelaren ovan.