TV: Italien utklassade Armenien och slog mäktigt rekord

EM-kval (herr)

Italien avslutade med total utskåpning och krossade Armenien med 9-1.
Det innebar också ett beundransvärt rekord för landslaget - tio raka segrar under ett kalenderår.

Italien som Sverige besegrade i playoff till VM har under EM-kvalet visat att man är revanschsuget. Laget blev redan i omgång sju klart för EM 2020 efter 2-0-segern mot Grekland men det har inte fått Gli Azzurri att släppa på gaspedalen.

Därefter kom en storseger mot Liechtenstein och sedan besegrades Bosnien och Hercegovina vilket innebar att Italien inför kvällens match radat upp nio raka vinster under ett kalenderår.

Något landslaget lyckats med vid fyra tidigare tillfällen, 1990, 1994, 2000, 2003, enligt Football Italia. Därför kunde man slå rekordet om Armenien besegrades i Palermo i EM-kvalgruppens avslutande omgång.

Och så blev det, Italien satte full fart direkt och körde över Armenien genom en drömstart. Inom loppet av 33 minuter ledde man med 4-0, Ciro Immobile inledde målskyttet i åttonde minuten på nick, minuten efter slog Romas supertalang Nicolo Zaniolo till då han rullade in 2-0.

Immobile hade sedan chansen att göra sitt andra mål i matchen men denna gång kom Armeniens målvakt Aram Airapetyan ut bra och räddade. Från ingenting var bortanationens Alexander Karapetian otroligt nära en reducering då han i 22:a minuten såg att målvakten Salvatore Sirigu var långt ute, försökte från distans men träffade ribban.

I 29:e minuten var det dags igen då Nicolo Barella sköt in 3-0, vackert framspelad av Leonardo Bonucci. Därefter hade Fiorentinas Federico Chiesa sin första chans att göra sitt första landslagsmål men stoppades av högra stolpen.

Immobile kom efter drygt en halvtimmes spel fri, rundade Airapetyan och sköt in 4-0. I andra halvlek fortatte utskåpningen men först hotade Chiesa men stoppades återigen av målramen.

Zaniolo nätade på nytt med ett hårt och välplacerat skott utanför straffområdet i 64:e minuten. Även Milans 24-årige försvarare Alessio Romagnoli blev målskytt, detta då han sköt in en retur på en hörna.

Jorginho som redan assisterat Zaniolo gjorde 7-0 på straff, sedan fick inhopparen Riccardo Orsolini bli målskytt i sin landslagsdebut. Men Armenien skulle få sitt tröstmål då Edgar Babayan tryckte iväg ett kanonskott, stenhårt upp i vänstra krysset.

Men Italien replikerade då Chiesa äntligen fick göra sitt mål på nick, mycket efterlängtat efter många försök från 22-åringen. Italien har enligt Uefa gjort nio mål eller fler vid tre tillfällen, den senaste mot USA i OS 1948 med 9-0 och 1928 vann man med 11-3 mot Egypten.

I samma grupp blev Finland historiskt klart för sitt första EM efter segern i förra omgången mot Liechtenstein.  Mot Grekland blev det dock förlust med 2-1 i den sista matchen och Bosnien och Hercegovina vann borta mot Liechtenstein med 3-0.