Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Fotbollen kan ge oss nödvändigt hopp

Lundhs Krönika

Det saknas inte elände i varken samhället eller världen.
Lätt att glömma bort allt bra som sker.
Ta bara Ilham Abdalla som förändrat sitt och många andra tjejers liv med fotbollen.

I Växjö spelar numera tjejer med rötterna i 17 olika länder fotboll några dagar i veckan. Mycket tack vare Ilham Abdalla, 24, som utmanade inte bara sin familjs förväntningar utan även traditionerna och normerna från det forna hemlandet Somalia där tjejer inte spelar fotboll.

Första gången Abdalla sa till sin mamma att hon skulle börja spela fotboll fick hon svaret: Du är galen”. Men dottern gav sig inte utan lyckades övertala mamman att det fanns fler vägar i livet än att bara sitta hemma för att invänta giftermål och att bilda familj.

Fotbollen blev ett verktyg för att kunna ta för sig av de rättigheter man har och faktiskt påverka sitt liv. Övertygad om fotbollens kraft så tog sig Abdalla runt till andra tjejer och deras familjer för att se till så att fler kunde börja spela fotboll.

Annons

Allt för att stärka dem som människor och ge dem bättre självförtroende. Det var inte lätt, men Abdalla kunde koderna och skapade en relation till föräldrarna och fick dem på så sätt att låta döttrarna spela fotboll. Hon var beredd att svara på alla frågor de oroliga föräldrarna hade.

Så nu är det fotboll några gånger i veckan för ett stort gäng tjejer i Växjö. Under torsdagen fick Abdalla priset Silverhanden av stiftelsen Sverige United och skojade om att hon kanske skulle köpa en boll till sin mamma för en del av prissumman.

Under galakvällen i Stockholm var det fler som prisades. Att ta del av hur Adnan Bainca - som via projektet Unite People driver kvällsfotboll för ungdomar i Varberg – vid midnatt kör spelare hem till sina boenden efter matcherna var rätt gripande.

Och IFK Osbys Henrica Lorentsson gör med sin integrationssatsning ”Världslaget” en stor insats för många som flytt och haft det tufft på vägen. Även om de kommit till Sverige så är det en lång väg kvar innan livet kan rulla på, och då är fotbollen en hjälp på vägen både språkligt och socialt.

Sverige är fullt av liknande eldsjälar och de förtjänar alla både priser och tacksamhet. För utan dem så stannar väldigt mycket av verksamheten av och det är tack var dem som många nytillkommande i Sverige får en något lättare väg in i samhället.

Blir lika glad varje gång jag läser om en individ eller en grupp människor som gått ihop och sett till att förändra sin och andras situation. Att de orkat. Det fascinerar och gläder att människor har kraft att faktiskt genomföra projekt trots motstånd från omgivningen.

Deras berättelser behöver också få liv som en motvikt till allt som sker och som inte är lika hoppingivande. Inte bara Sverige har oerhört tuffa utmaningar, utan även världen, och det är förståeligt att en del känner att de helst vill ligga kvar i sängen med täcket över huvudet.

Därför var det häftigt att höra om hur Lorentsson, Bainca och Abdalla med hjälp av en boll faktiskt åstadkommit förändring. Att man fått ihop folk och gett dem både mening och lust i livet. För det kommer garanterat att ge effekt framöver.

Ska vara öppen med att jag sitter i styrelsen för stiftelsen Sverige United. Den startades av affärsmannen Svante Elfving som jobbar på Brummer & Partners och var aktiv i Elfsborgs styrelse, men efter tio år i Borås-klubben ville satsa en del av sina pengar och en hel del av sin tid på att tackla integrationsfrågan med hjälp av fotboll.

Då drog han i gång Sverige United med sina egna pengar. Förutom att prisa eldsjälar med stipendier som skedde under torsdagen i Stockholm så ger Sverige United bidrag till föreningar som har idéer till fotbollsprojekt med koppling till integration. Förhoppningen är att fotbollen ska ha en förenande kraft.

Stiftelsen har även hjälp av en priskommitté från delar av fotbolls-Sverige. Där sitter domaren Mohammed Al-Hakim, Halmstad BK:s Ivo Pekalski, Cecilia Andrén-Nyström som grundat Futebol dá força och fick priset ”Årets peppare av prins Daniel på Idrottsgalan, journalisten Elena Lövholm och Anders Bengtsson från magasinet Offside.

Alla har en förhoppning om att med fotbollens hjälp så ska Sverige bli bättre. Om det lyckas? Ja, det kommer inte gå av sig själv utan hänger på att fler engagerar sig på olika vis och tror att det är möjligt att åstadkomma det. Ilham Abdalla är bara en av flera som visat att det går.

Publicerad 2017-02-17 kl 09:59

Veckans

Helgens måste
En del Svenska Cupen och det finns 13 matcher att kolla in i helgen.

Helgens avstå
Mello.

Veckans sorgligaste
Arsenal havererade återigen mot Bayern München och det är knappast den enda motgången för Arsène Wenger på senare år. Han har varit rejält ifrågasatt under lång tid. Lider med fransmannen som uppenbarligen verkar ha den bästa tiden bakom sig, men det är lätt att glömma vad han betytt för klubben. Det är alltid sorgligt när någon börjar halka utför och framgångarna bleknar, men hävdar att Arsenal inte varit vad det är i dag utan honom. Att ta del av ArsenalFanTV efter förlusten är skakande.

Veckans överraskande flytt I
Gustav Engvall vänder hem till Allsvenskan men till Djurgården istället för Blåvitt.

Veckans grej för alla konstgräshatare att ta tag i
I Holland har det gungat i konstgräset när man kollat närmare på gummikulorna som följer med planerna. Kanske tar det stopp om man kollar riktigt nära på farorna?

Veckans påminnelse om att driva företag kan vara knivigt
Johan Elmander har parallellt med fotbollskarriären ihop med frun Amanda satsat på Skönhetsfabriken i Göteborg men under sex år har man förlorat 25 miljoner kronor.  Efter närmare 15 år ute i Europa finns det naturligtvis resurser att ta av men det är en rätt rejäl slant även för en fotbollsspelare.

Veckans struts
Fifa-basen Gianni Infantino säger att han inte känner någon oro för huliganer under VM i Ryssland. Han kanske skulle kolla in det här. Ingen kan väl heller ha glömt attackerna som skedde under EM i Frankrike. Bara en väldigt ignorant person kan ha noll oro för det.

Veckans frisyrer
Visar sig att Asamoah Gyan och en del andra spelare måste klippa sig för att följa riktlinjerna för frisyrer i Förenade Arabemiraten.

Veckans överraskande flytt II
Mark Clattenburg lämnar Premier League för att flytta till Saudiarabien och börja jobba för landets fotbollförbund. Jonas Eriksson nästa?

Veckans skakande läsning I
Artiklarna om studien av gamla fotbollsspelare som fått demens. Visar sig att nickandet troligen är skadligt och det är väl knappast något fotbollsindustrin vill ge sig in i.

Veckans mindre överraskande chock
I förra veckan skrev jag om chocken att Diego Maradona var klar för en roll inom Fifa. Mindre överraskande att han hamnade i en turbulent härva av polis, anklagelser och journalisthot

Veckans påminnelse om att livet är orättvist
I de amerikanska proffsidrotterna har man kört utan reklam på tröjorna, men nu har NBA öppnat för att sälja en ruta på 16 kvadratcentimeter. Boston Celtics får 80 miljoner kronor om året för den lilla ytan , en summa som blott åtta allsvenska klubbar passerar med sin årsomsättning.

Veckans lyssning
Fastnade för en dokumentär om Johnny Nilsson som var skridskokung i Sverige på 1960-talet och vann OS- och VM-guld. En berättelse om andra tider och bland annat hans kamp för att professionalisera idrotten fascinerar, men även om hur medierna hanterade när han var helt öppen om att han missade ett VM-lopp för att han fått en könssjukdom.

Veckans signal
Kinesiska Changchun värvade brassan Cristiane från Paris SG och därmed har kinesisk klubbfotboll både den bäst betalde mannen (Carlos Tevez) och bäst betalda kvinnan.

Veckans deadline
Under fredagen ska buden till Rune Hauge – Svensk fotbolls egen Mister Många Procent – vara inne när det gäller tv-rättigheterna för Allsvenskan och Superettan från och med april 2020. Bloggade i veckan om turerna och Aftonbladets avslöjande om ett väntande miljonregn för svensk fotboll.  Mitt stalltips är att det står mellan jänkarna i Discovery (som äger Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport) och min arbetsgivare Bonniers (som äger TV4, C More) och frågan hänger mest på om USA-kontoret tar fram plånboken på allvar.

Veckans Leeds United
Efter den bedrövliga hemmaförlusten mot Cardiff så klarade man av att slå Bristol City hemma. Ipswich borta och vi är med i kampen om en plats i playoff till Premier League, men Championship är fotbollens Novemberkåsa och mycket återstår. Lördagens match innebär också att Gary Monk blir den manager som hållit sig kvar längst under ägaren Massimo Cellino.

Veckans låt
”Kommer hända” – Säkert. Hela albumet Däggdjur är bra.

Veckans skakande läsning II
Corey Hirsch var målvakten som stoppade frimärket med Peter ”Foppa” Forsbergs straffmål i Lillehammer, men ångrade sig,

Nu berättar målvakten om sina psykiska problem och hur han ville ta livet av sig sommaren 1994 när han tagit OS-silver och varit reservmålvakt i New York Rangers som vann Stanley Cup.

Veckans podd
Caroline Jönsson är gäst och den förra landslagsmålvakten talar om sitt arbete för det internationella spelarfacket FIFPro, om tacksamhetsfällan och vad som är bra med att stora klubbar även satsar på damlag. Sedan tidigare finns 137 avsnitt av podden Lundh och de är samlade här.

Veckans citat
"Personligen tycker jag det är rätt svag journalistik att citera någon på svenska i en intervju som översatts från engelska till ryska och sedan till svenska. Någonstans har det blivit fel. Det är tråkigt att de ska hänga ut mig i den svenska pressen efter en rysk intervju, och felcitera mig när jag verkligen gillar Zlatan som fotbollsspelare.”

Nya ryskproffset Victor Claesson har onekligen en poäng när han kritiserar oss i medierna som läser hans citat och det får vi försöka ta till oss.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto